Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Έντονες ζυμώσεις με φόντο τις εκλογές για την ηγεσία της νέας Κεντροαριστεράς

Έντονες ζυμώσεις με φόντο τις εκλογές για την ηγεσία της νέας Κεντροαριστεράς - Κεντρική ΕικόναΈντονες ζυμώσεις με φόντο τις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που αναμένονται στα μέσα του φθινοπώρου, βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με πρωταγωνιστές τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, αλλά
και τον Γιώργο Παπανδρέου. 
Οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μάχονται για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου, ωστόσο ως αστάθμητος παράγοντας αντιμετωπίζεται ο Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο στις διεργασίες, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του, θα ανακατέψει πολύ την τράπουλα. Και αυτό, γιατί, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, ως απόγονος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να κινητοποιήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και να τους στείλει στην κάλπη. 
Στήριξη 
Ενδεικτικό είναι ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το κόμμα του συγκέντρωσε τη στήριξη πάνω από 150.000 ψηφοφόρων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τόσο η κυρία Γεννηματά όσο και ο κ. Θεοδωράκης αναμένουν τις κινήσεις Παπανδρέου προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική στάση τους. 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα, ανασυντάσσοντας τον πάλαι ποτέ κραταιό μηχανισμό του κόμματός της. Στην προσπάθειά της αυτή αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο έμπειρα στελέχη, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Κώστας Γείτονας, η Τόνια Αντωνίου, ο Κώστας Ασκούνης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσούρας κ.ά. Επίσης, νεότερα στελέχη, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Λάμπρος Παλάντζας, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Αγγελος Τόλκας, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, αλλά και συνδικαλιστές (Βασιλόπουλος, Λεβέντης, Κουλούρης κ.ά.), που μπορεί να κινητοποιήσουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κινήματος. 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, γνωρίζει ότι δεν διαθέτει τον μηχανισμό και την εμπειρία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να στηριχτεί από νέες δυνάμεις, από στελέχη και ψηφοφόρους με εκσυγχρονιστικές αναφορές. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Θεοδωράκης έχει ήδη πραγματοποιήσει κύκλο επαφών τόσο με βουλευτές όσο και με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα στηριχτεί, μεταξύ άλλων, στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Τσιόδρα, στον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, στη διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη, και στον εκδότη του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», Γιάννη Μεϊμάρογλου. Ακόμα, στον γραμματέα του κόμματος Παντελή Αβραμίδη, στον Παναγιώτη Βλάχο από τους «Μπροστά», αλλά και σε έναν ευρύ κύκλο προσωπικών του φίλων με ιδιαίτερη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. 
Σημαντικό ρόλο στις ζυμώσεις παίζει και ο επίσης πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να κάνει κάποια δημόσια παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του έχει δείξει πως η επιλογή του για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού. Παρασκηνιακά, μάλιστα, τον στηρίζει, όπως έπραξε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όπου με τον δικό του τρόπο στήριξε το Ποτάμι και έστειλε στελέχη με αναφορές σε αυτόν στον Σταύρο Θεοδωράκη. 
Ο  Θανάσης Θεοχαρόπουλος πραγματοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις τόσο εντός βουλής όσο και στα ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι ο ενιαίος προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Μάλιστα, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, εντός εξαμήνου, ο οποίος θα διεκδικήσει την αλλαγή των συσχετισμών στο υπάρχον πολιτικό τοπίο.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα στηριχθεί, μεταξύ άλλων, στον Θεόδωρο Μαργαρίτη, Δημήτρη Χατζησωκράτη, Νίκο Τσούκαλη, στον υπεύθυνο τύπου του κόμματος, Γιάννη Αργυρό κ.α.
Προσωπικότητες
Παράλληλα, τις εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν μια σειρά από προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία του νέου πολιτικού φορέα) και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο τελευταίος, μιλώντας στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM τόνισε ότι πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες, διότι ο κόσμος κουράστηκε. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν επίσης η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα ήταν αρνητική να συμμετάσχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου μεταρρυθμιστικού φορέα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Νίκος Ανδρουλάκης. 
Ο τελευταίος ελέγχει μεγάλο μέρος των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ και η στάση που θα κρατήσει την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν περνά απαρατήρητος ο δίαυλος που έχει ανοίξει με τον κ. Θεοδωράκη, στη βάση και της μόνιμης αντιπαράθεσης που έχει με την κυρία Γεννηματά. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες για την προώθηση μιας υποψηφιότητας της Εύας Καϊλή, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη. 
Στις διεργασίες, εκτός του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος επιχειρεί με τις συνεχείς παρεμβάσεις του να προωθήσει την υποψηφιότητά του, συμμετέχει ενεργά και ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος την τελευταία περίοδο προσπαθεί να αναθερμάνει τους πυρήνες των υποστηρικτών του ανά την επικράτεια, που στις εσωκομματικές εκλογές τις 14 Ιουλίου του 2015 του έδωσαν ένα 23% - με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον υποψήφιο εκπρόσωπο της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ. 
«Οδικός χάρτης» από τη ΔHΣΥ
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με τα κόμματα και τους φορείς να έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια πρώτη πρόταση 10 σημείων. 
Αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι, μετά την κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής στους αρχηγούς των κομμάτων, να υπάρξει συνάντηση μεταξύ Γεννηματά - Θεοδωράκη και σε δεύτερη φάση με τη συμμετοχή των ιδίων και εκπροσώπων από τους φορείς που συμμετέχουν και στηρίζουν το εγχείρημα. 
Αμέσως μετά, να συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολιτικό όργανο, το οποίο θα έχει την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης του «οδικού χάρτη». 
Στη συνέχεια, να διεξαχθεί διάλογος με την κοινωνία μέσω συζητήσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων.
Τον Σεπτέμβριο να συγκροτηθεί μια πολυπληθής συνέλευση καθώς και Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει τον κανονισμό για την εκλογή ηγεσίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κανονισμό εκλογών θα αναφέρεται ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να έχεις συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές από 30 νομούς της χώρας. 
Στο επόμενο στάδιο -πολλοί το τοποθετούν για τον Νοέμβριο- αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκλογή ηγεσίας, μέσω ανοιχτής διαδικασίας. 
Αμέσως μετά, υπό την καθοδήγηση του νέου αρχηγού, να υπάρξει ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων και ιδρυτικό συνέδριο, στο οποίο θα αποφασιστούν όλα, όπως σύμβολα, νέο όνομα και δομή.  


parapolitika
Των Δημήτρη Κουνιά και Χρήστου Δρούζια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου