Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Σχεδιάζει ανασχηματισμό με το βλέμμα στις εκλογές

Σε κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για εκλογές παραπέμπουν όλες οι τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το σενάριο αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά από όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με
συνοπτικές διαδικασίες, η έναρξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, τα εγκαίνια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του νοσοκομείου της Σαντορίνης και του αεροδρομίου της Πάρου, καθώς και οι εξαγγελίες σε σχέση με το ΕΚΑΣ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους, δεν μπορεί να θεωρούνται ενέργειες εντελώς «αθώες». Επιπλέον, δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη η ενημέρωση που έκανε στους συνεργάτες του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, κάλεσε τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και τους ζήτησε να ετοιμάσουν ψηφοδέλτια και να είναι σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό. 

Ακόμα και συνομιλητές του κ. Παπανδρέου αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν αυτά που τους είπε είναι η εκτίμησή του από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό ή αν ο κ. Τσίπρας τον προϊδέασε για τους σχεδιασμούς του. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η αίσθηση που υπάρχει στο περιβάλλον κ. Κώστα Καραμανλή πως μπορεί τους επόμενους μήνες να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ποιοι είναι στην… έξοδο
Από την άλλη, συνομιλητές του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι ο προγραμματισμός που έχει γίνει δεν αλλάζει. Και εννοούν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η οποία θα συνδυαστεί με νέο πακέτο ανακουφιστικών μέτρων, την πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό. Μάλιστα, λένε ότι στις αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα θα αποτυπωθεί η βούληση του πρωθυπουργού για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου όσοι από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς βάζουν προσκόμματα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Για τους γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη, με την έννοια ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αφήσει εκτός κορυφαίους υπουργούς όπως ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος αποτελεί το alter ego του Νίκου Παππά. Ο τελευταίος, πάντως, λόγω και των μεγάλων αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, αρχίζει να δέχεται την κριτική, προσώρας σε χαμηλούς τόνους, κορυφαίων παραγόντων του συστήματος εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει με τους κ.κ. Σταθάκη, Φίλη και Μπαλτά. Για τον υπουργό Ανάπτυξης πληθαίνουν σε διαρκώς αυξανόμενο βαθμό τα αρνητικά σχόλια στο Μαξίμου για τα μη πεπραγμένα του, για τον υπουργό Παιδείας βάζει συνεχώς θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώ για τον υπουργό Πολιτισμού υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την πολιτική του σχεδόν από την πλειονότητα των καλλιτεχνών που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τρεις περιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως δύσκολες, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσωπα με τα οποία ο πρωθυπουργός συνδέεται προσωπικά και έχουν ισχυρές βάσεις στο κομματικό ακροατήριο. Στους προαναφερθέντες θα πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση του κ. Κοτζιά. Οι γνωρίζοντες λένε ότι υπάρχει πλέον μεγάλη απόσταση του Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών, λόγω και της διάθεσης πλήρους αυτονόμησης που επιδεικνύει ο κ. Κοτζιάς. Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται ότι μπορεί να τον διαδεχτεί ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, παρότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε, μάλλον σκωπτικά, ότι «δεν θα αφήσει τη σιγουριά των Βρυξελλών». Δύσκολα θα διατηρηθεί στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Νίκος Παρασκευόπουλος, με το όνομα του κ. Φώτη Κουβέλη να ακούγεται ολοένα και περισσότερο.

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Εμπειροι παρατηρητές των κινήσεων του πρωθυπουργού καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι, από τη στιγμή που για πρώτη φορά θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις τσέπες των πολιτών οι επιλογές της δικής του κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν και οι πιέσεις των δανειστών για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Παραδέχονται πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ψηφίσουν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μιας και αυτά αποτελούν την έσχατη γραμμή άμυνας. Ηδη, πάντως, έχει αναπτυχθεί πλήρως ο δίαυλος επικοινωνίας με το κόμμα του κ. Λεβέντη προκειμένου αν προκύψει θέμα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 9 της Ενωσης Κεντρώων να αποτελέσουν ένα πολύ καλό μαξιλαράκι.
Δεν κερδίζει η Ν.Δ. αλλά χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο Μαξίμου διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις και βλέπουν σχεδόν με ανακούφιση ότι η διαφορά με τη Ν.Δ. οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούν, δηλαδή, ότι με συντονισμένες κινήσεις και παρεμβάσεις του πρωθυπουργού η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, είναι τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που οι δανειστές θελήσουν να «πνίξουν» την κυβέρνησή του. Στο Μαξίμου εύχονται η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε. και πολύ περισσότερο οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία να οδηγήσουν σε χαλάρωση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα. Επειδή, όμως, όλα αυτά αποτελούν ευχή και τίποτα παραπάνω, οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για «παν ενδεχόμενο».


ependisinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου