Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες

Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες
Τα πάνω – κάτω στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φέρνει το σχέδιο των θεσμών για τις αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την
αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παραμονής των σημερινών διοικήσεων ή συμμετοχής άλλων εγχώριων στελεχών οι θεσμοί έχουν απορρίψει τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και επιχειρηματιών υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που εμποδίζουν τις τράπεζες να προχωρήσουν με επαγγελματισμό και να αντιμετωπίσουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Έτσι θεωρούν ότι αν υπάρξουν αλλαγές στις διοικήσεις οι δεσμοί αυτοί θα σπάσουν και οι τράπεζες θα κινηθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων που πια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.
Πριν λίγο καιρό οι δανειστές σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) «ξήλωσαν» την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Χθες παραιτήθηκε και ο πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Η αναζήτησή νέου προέδρου αλλά και διευθύνοντος συμβούλου για την τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου.
Το επόμενο κύμα αλλαγών αφορά στην Εθνική τράπεζα με την αντικατάσταση της προέδρου του ομίλου Λούκας Κατσέλη, να αναμένεται το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην πρόεδρο της Εθνικής, η κ. Κατσέλη θα παραμένει έως τον Σεπτέμβριο στα καθήκοντά της, προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση. Ανακατατάξεις είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και στον όμιλο της Alpha Bank όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται αλλαγές σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο. Σαρωτικές αναμένεται να είναι και οι αντικαταστάσεις των μελών στα διοικητικά συμβούλια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), οι οποίοι είναι επιχειρηματίες, νομικοί, συνδικαλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου