Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η Κεντροαριστερή Κίνηση Κιλκίς (Κ.Κ.Κ.) χαιρετίζει την παρουσίαση του πορίσματος

Φωτογραφία εξωφύλλουΦωτογραφία εξωφύλλουΦωτογραφία εξωφύλλουΎστερα από τρεις (3) μήνες εντατικής  δουλειάς η  Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, που η συγκρότησή της αποφασίστηκε σε συνάντηση της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη στις 31/3/16, κατέληξε σε κοινό πόρισμα.


Στο κείμενο της Επιτροπής δίνεται απάντηση για την
“επόμενη μέρα”. Γίνεται καθαρά λόγος “για τη συγκρότηση  νέου, ενιαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα”. Από το εισαγωγικό κείμενο είναι σαφής η οριοθέτηση του χώρου, αφού τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν αντέχει την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, στην άλλη μεριά του πολιτικού συστήματος, η συντηρητική ΝΔ αδυνατεί να προσφέρει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση των προτάσεων, συμμετείχαν εκτός από βουλευτές και στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου της Κεντροαριστεράς, περισσότερες από 200 διακεκριμένες προσωπικότητες.


Η προγραμματική συμφωνία που επετεύχθη αφορά σε 10 τομείς (Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής) και το κοινό τους πόρισμα προσδιορίζει το στίγμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα σ’ όλους τους τομείς ώστε η χώρα να ακολουθήσει Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και να ξεπεράσει την κρίση.

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει η απόρριψη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, προτείνεται η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής. Επίσης θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σ’ όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.Προτείνεται, επίσης, επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου στην Παιδεία και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πενταετής θητεία για όλους τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, μείωση φορολόγησης και σταθερή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για Υγεία (6% επί του προϋπολογισμού), συντάξεις (19%) και πρόνοια (1%) η οποία θα περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, επιπλέον, θα λαμβάνει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως ήταν φυσικό,  αφού συζητούσαν άνθρωποι με ξεχωριστή πολιτική προέλευση,  κατά τη συζήτηση, υπήρξαν και ανυπέρβλητες διαφωνίες οι οποίες παραμένουν και θα παραπεμφθούν σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Κυριότερα ζητήματα είναι ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση ενός εφάπαξ συντελεστή, ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων κ.λπ.

Η Κεντροαριστερή Κίνηση Κιλκίς (Κ.Κ.Κ.) χαιρετίζει την παρουσίαση του πορίσματος. Η επιτυχής κατάληξη της προσπάθειας για την προγραμματική συμφωνία που επετεύχθη, θεωρείται το ουσιαστικότερο βήμα για τη συγκρότηση του ενιαίου πολιτικού φορέα.

 Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, τα επόμενα βήματα θα είναι :  α) το πόρισμά τους να αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν και β)  να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για τη εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες κι εγγυήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου