Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Στα 66,7 εκ. ευρώ επιστροφές φόρων αγροτών για το 2015

Τη δυνατότητα μετάθεσης πληρωμών που αφορούν εισφορές ΟΓΑ β’ εξαμήνου 2016, για το β΄ εξάμηνο του 2017, ώστε να συμψηφιστούν με τις επιστροφές φόρου, ύψους 66,7 εκατ. ευρώ διερευνά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , κινούμενο προς αυτή την
κατεύθυνση.Αυτό ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστόλου στην βουλή κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, εξηγώντας ότι «γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν στο δεύτερο εξάμηνο , οπότε θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου».
Αναφερθείς στο φορολογικό είπε: «Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με τη καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ . Το 95% των αγροτών , σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ , αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016. Η διασφάλιση αφορολογήτου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε».
Ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς τη κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε: «Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού . Με το συνδυασμό δε με το φορολογικό το 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους . Και η σύνταξή τους από 145 ευρώ που είναι σήμερα και το 2027 θα μηδενιζόταν ,θα φτάσει στα 384 ευρώ, συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί , ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ».

agroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου