Για πρώτη φορά σε μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό οι δύο πλευρές κατέθεσαν το βράδυ της Τετάρτης συγκεκριμένους χάρτες που αποτυπώνουν τις προτάσεις τους σύμφωνα με τα κριτήρια για το εδαφικό.
Οι χάρτες είναι εντός των ορίων που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές και ήδη βρίσκονται σε κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».
Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.
Οι διαφωνίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τον χάρτη Ακιντζί
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πτυχές του χάρτη που κατέθεσε η τ/κ πλευρά δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά και για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε γραπτώς την διαμαρτυρία του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην αυριανή διάσκεψη λέγοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι διαφωνίες επί του εδαφικού είπε ο εκπρόσωπος θα συζητηθούν ξανά αργότερα όταν οι ηγέτες επανέλθουν στο τραπέζι για την εσωτερική πτυχή της λύσης.
Η απογευματινή διαπραγμάτευση έγινε σε τρία επίπεδα: Το πρώτο αφορούσε το εδαφικό και έγινε μεταξύ των ηγετών, του Έσπεν Μπάρθ Άιντε και ειδικών των πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα χαρτών. Στην διαπραγμάτευση οι ηγέτες συζήτησαν τα κριτήρια αλλά και άλλα θέματα που αφορούν στο εδαφικό και ακολούθως κατέθεσαν τους χάρτες. Παράλληλα οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί παρακάθισαν στο τραπέζι σε διαφορετικό δωμάτιο και συζήτησαν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα της ε/κ πρότασης αποτελεσματική συμμετοχή. Την ίδια ώρα επικεφαλής των ομάδων για θέματα ΕΕ συζήτησαν το θέμα της μεταχείρισης των Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση του Κυπριακού.
Συνάντηση Κοτζιά - Αναστασιάδη
Σύντομη συνάντηση αργά το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο ξενοδοχείο που κατέληγε η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία αφίχθη στη Γενεύη στις 21.00 ώρα Ελλάδος, την ίδια ώρα που ολοκληρώνονταν οι συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί για το εδαφικό με την κατάθεση των χαρτών.
Η συνομιλία του κ. Κοτζιά με τον κ. Αναστασιάδη και τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, θα συνεχιστεί σε δείπνο εργασίας.
Τσελίκ: Πρώτα οι υπ. Εξ. και μετά οι Πρωθυπουργοί
Εάν φτάσουν σε άλλο επίπεδο οι διαπραγματεύσεις τότε θα υπάρξει συμμετοχή των Πρωθυπουργών στη διάσκεψη του Κυπριακού είπε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ ξεκαθαρίζοντας ότι έως τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.
Σχετικά με τη θέση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η θέση της κυβέρνησης για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη τόσο από την πλευρά του Τούρκου Πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Εμείς θέλουμε μια λύση η οποία θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες, δύο κοινοτήτων».
Aφίξεις ενόψει της πολυμερούς
Στη Γενεύη βρίσκονται και οι εκπρόσωποι των μερών που θα συμμετάσχουν στην πολυμερή της Πέμπτης, μεταξύ αυτών ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο τούρκος ομόλογός του Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δύσκολα θα υπάρξει εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία) στο ανώτερο επίπεδο.
Στη Γενεύη μεταβαίνει πάντως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου τις συνομιλίες στην Ελβετία.
«Η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες». Όπως έγινε γνωστό ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα και με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη Γενεύη θα βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.
Είναι σαφές πως με τη μετάβασή τους στην Ελβετία και οι δύο άνδρες επιθυμούν να συμβάλουν στη διαδικασία δημιουργίας ενός momentum προκειμένου να υπάρξει μια αξιοσημείωτη πρόοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη το βράδυ για να αξιολογήσουν την κατάσταση και αναμένεται να λάβουν την τελική απόφαση για το αν θα παραστούν στη Γενεύη, είτε σήμερα το βράδυ είτε το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει παράταση των συνομιλιών της Γενεύης για κάποιες ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου