Με ρεκόρ συμμετοχών ξεκινά στις 2 Φεβρουαρίου η 10η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia», η μοναδική εξειδικευμένη διοργάνωση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 του μηνός, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στη φετινή Zootechnia οι εκθέτες ανέρχονται σε 939 έναντι 849 του 2015. Οι ξένοι άμεσοι εκθέτες προέρχονται από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, ενώ συνολικά οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούν 37 χώρες. Οι δε Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη την επικράτεια, ενώ η έκθεση καλύπτει συνολικά 14.350 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων έναντι 12.938 τ.μ. του 2015.
Παρούσες στη «Zootechnia» είναι όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, από σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων μέχρι μηχανήματα, υπηρεσίες, αλλά και έρευνες. Την έκθεση θα επισκεφτούν και hosted buyers από 10 χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία και Κύπρος), αλλά και 300 επισκέπτες από ομαδικές συμμετοχές από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία.
Διευρυμένο ρόλο στη φετινή διοργάνωση έχει το Pet Festival, το οποίο περιλαμβάνει το «International Dog Festival», το μεγάλο σαλόνι «All About Cats» και την ενότητα «Groom Expo», αφιερωμένη στον καλλωπισμό και την περιποίηση των ζώων συντροφιάς. Πόλος έλξης είναι και το 6o Σαλόνι Αλόγου, όπου θα παρουσιαστούν 50 και πλέον άλογα, ελληνικών και άλλων φυλών.
Κάλεσμα προς τους αγρότες να στηρίξουν την Zootechnia, που μαζί με την Agrotica, αποτελεί γιορτή για τον αγροτικό κλάδο, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της Zootechnia, αλλά και την έμφαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Μέλλον λαμπρό θα έχει η ελληνική κτηνοτροφία με εκθέσεις όπως η Zootechnia, αλλά και με τη συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων, σημείωσε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τονίζοντας πως ο πρωτογενής κλάδος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
«Με τον ασφαλιστικό νόμο των αγροτών μέσα στο πλαίσιο της κρίσης και έχοντας παραλάβει βεβαρυμένα ασφαλιστικά ταμεία από το παρελθόν διασφαλίζετια η βιωσιμότητα του αφαλιστικού συστήματος και η δυνατότητα να ακαταβάλλονται συντάξεις στους αγρότες η οποία με ότι είχε ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δνε θα ήταν δυνατή. Δεν θα γίνει μείωση στις κύριες συντάξεις ΟΓΑ», ανέφερε κα. Τσαρουχά.
Η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις σημείωσε πως οι αγρότες είναι υπό κομματική καθοδήγηση, ενώ σημείωσε πως τα μπλόκα είναι μικρότερα φέτος.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, χαρακτήρισε την 10η Zootechnia ως τη μεγαλύτερη όλων των εποχών, ενώ ανέφερε πως είναι μία από τις πέντε εκθέσεις που διοργανώνει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στον πρωτογενή τομέα.
Η Zootechnia αποτελεί τη μοναδική με απόλυτη εξειδίκευση έκθεση του κλάδου και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γνωριμίας του Έλληνα κτηνοτρόφου με τα μέλη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Ανδρέας Κουτσοκώστας. Η ΕΚΑΓΕΜ συμμετέχει στη φετινή Zootechnia με 18 επιχειρήσεις-μέλη της, καλύπτοντας 1.400 τ.μ. «Οι Έλληνες κατασκευαστές κατανοούν τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), κ. Ιωάννης Χίγκας, υπογράμμισε τη δυναμική παρουσία του ΣΕΑΜ στη Zootechnia, με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, όπως είπε, που επιτρέπουν την εκμηχάνιση της κτηνοτροφίας.
Για την ετοιμότητα των υπηρεσιών της ΔΕΘ-Helexpo όσον αφορά στη διοργάνωση της Zootechnia διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, που εκτίμησε ότι με τη λήξη της θα μιλάμε για μια ακόμα πιο επιτυχημένη έκθεση.
Πλήρη έκθεση όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα πάντα γύρω από τους κλάδους της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας χαρακτήρισε την 10η Zootechnia ο υπεύθυνος οργάνωσης της, κ. Βασίλης Σπύρου, υπογραμμίζοντας μάλιστα το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εκθετών, αλλά και ξένων επισκεπτών για τη φετινή διοργάνωση.
Την έκθεση υποστηρίζουν η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Ευρύ είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της «Zootechnia», που συνοψίζονται στις εξής:
-«Έρευνα και καινοτομία στο μηχανικό άρμεγμα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη ζωική παραγωγή». Μια εκδήλωση που αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
-«Η Κτηνοτροφία ως μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας». Ημερίδα που την συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo και η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία.
-«Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κτηνοτροφικών μονάδων». Μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του ΕΚΕΤΑ-ΙΕΤΕΘ.
-«Το Κρέας και τα Προϊόντα του» (Πανελλήνιο Συνέδριο), συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Meat News. Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος.
-Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής.
-Η ημερίδα με θέμα «Νέες Απειλές για την Ελληνική Κτηνοτροφία», την οποία πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Οι ώρες λειτουργίας της «Zootechnia» είναι τις καθημερινές και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου από τις 10:00 έως 20:00. Επίσης, θα λειτουργήσει δωρεάν πάρκινγκ στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ από την Παρασκευή και μέχρι την λήξη της έκθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου