Μέχρι και 22 ευρώ ανά δέντρο μπορεί να φτάσει η ενίσχυση για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου όσον αφορά τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή, ενώ επιπλέον 40 ευρώ το δέντρο μπορούν να διεκδικήσουν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημία ως αντιστάθμισμα για απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου.
Σημειωτέον πως για τα αμπέλια η ενίσχυση για την ανασύσταση μπορεί να ανέλθει έως 1.250 ευρώ το στρέμμα, ενώ επιπλέον 800 ευρώ το στρέμμα μπορεί να δοθούν για απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου.
Αυτό προβλέπει η νεότερη εκδοχή του Κανονισμού κρατικών ενισχύσεων, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Βρείτε εδώ αναλυτικά τον Κανονισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.pdf
Bάση της απόφασης ισχύουν τα εξής:
ΑΡΘΡΟ 3
Όροι και προϋποθέσεις για την καταβολή της ενίσχυσης
Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων για επανόρθωση ζημιών στη γεωργική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων των αποθηκευμένων προϊόντων) ή στα μέσα παραγωγής (συμπεριλαμβανομένου του παγίου κεφαλαίου) όταν συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω:
Α. Οι ζημιές προκαλούνται από θεομηνίες, έκτακτα γεγονότα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες που δύνανται να εξομοιωθούν με θεομηνίες, βάσει επίσημων μετεωρολογικών στοιχείων. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις θα αναγνωρίζονται επίσημα από τις Ελληνικές Αρχές.
Σε ότι αφορά τις ασθένειες - προσβολές, αυτές ενισχύονται όταν αποδεδειγμένα προκλήθηκαν από θεομηνίες ή έκτακτα γεγονότα ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
B. Ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει οριστική αίτηση χορήγησης ενίσχυσης και πληροί τις προϋποθέσεις ενίσχυσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και της κατά περίπτωση εφαρμοζόμενης κοινής υπουργικής απόφασης.
Γ. Το σύνολο της φυτικής παραγωγής ή του ζωικού κεφαλαίου, είναι ασφαλισμένο στον ΕΛ.Γ.Α. εφόσον υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλισή του ή σε άλλο ασφαλιστικό φορέα εφόσον εξαιρείται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. καθώς και κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσης προκειμένου για πάγιο κεφάλαιο και λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
ΑΡΘΡΟ 5
Κατηγορίες ενισχύσεων
Οι κρατικές ενισχύσεις, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Ενισχύσεις για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου:
1. Ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου.
2. Αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού.
3. Αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου.
Οι ενισχύσεις αυτές καταβάλλονται εφάπαξ, εφόσον έχει διαπιστωθεί και βεβαιωθεί η αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του παρόντος Κανονισμού.
Β. Ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής:
1. Απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου (συμπληρωματική ενίσχυση).
2. Απώλεια παραγωγής.
3. Καταστροφή αποθηκευμένων προϊόντων (μόνο για ζημιές από θεομηνίες ή εφόσον έχει καταστραφεί ο αποθηκευτικός χώρος από καλυπτόμενο, από τον Κανονισμό, αίτιο).
ΑΡΘΡΟ 13
Τέλη υποβολής αίτησης
1. Ο ενδιαφερόμενος, με την υποβολή της Αίτησης
Χορήγησης Ενίσχυσης, υποχρεούται να καταβάλει τέλη, ανά φάκελο αιτούντος και ανά πρόγραμμα, για τα έξοδα έκδοσης αντιγράφων, ταχυδρομικά τέλη, έξοδα εκτύπωσης και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, τα οποία καθορίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις. Το αρμόδιο όργανο, αφού παραλάβει την Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης, την καταχωρεί στο ειδικό πρωτόκολλο και παραδίδει στον ενδιαφερόμενο αντίγραφο, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου, τα τέλη φακέλου που καταβλήθηκαν καθώς και η χρονολογία παραλαβής της αίτησης.
2. Την επομένη εργάσιμη ημέρα, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των Αιτήσεων, το αρμόδιο όργανο καταθέτει την επιταγή των τελών υποβολής όλων των Αιτήσεων. Τα τέλη, ανά αναγγελία και Δημοτική / Τοπική Κοινότητα, κατατίθενται σε ειδικό Τραπεζικό Λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. Παράλληλα διαβιβάζει στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. τα αποδεικτικά κατάθεσης των τελών.
3. Ο αρμόδιος ανταποκριτής εντός δέκα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των Αιτήσεων, συντάσσει και αποστέλλει στο αρμόδιο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α.:
• την «Ειδική Κατάσταση Αιτούντων Χορήγησης Ενίσχυσης»
• το σύνολο των φακέλων (έντυπα και δικαιολογητικά) των αιτούντων και
• τη «Συγκεντρωτική Κατάσταση Αμοιβής Έργου», προκειμένου να πληρωθεί για το έργο του.
ΑΡΘΡΟ 23
Ανώτατα ποσά ενισχύσεων
Οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. το συντομότερο δυνατό από την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, προκειμένου να μην προκύπτουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα με τις ενισχύσεις λειτουργίας.
Τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 150.000,00 Ευρώ ανά δικαιούχο για το πάγιο κεφάλαιο και σε 70.000 ευρώ για τα λοιπά, ενώ στο σύνολο της κατά περίπτωση κοινής υπουργικής απόφασης η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.
Για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού, που υπερβαίνει τα 60.000,00 €, θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α..
ΑΡΘΡΟ 24
Ποσοστό ζημιάς που δεν ενισχύεται (απαλλαγή)
Σε όλες τις περιπτώσεις που κρίνονται επιλέξιμες ενισχύσεων, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον παρόντα Κανονισμό, ποσοστό ζημιάς μέχρι 20% κατ’ είδος δεν ενισχύεται, καθόσον αποτελεί το ποσοστό της ζημιάς που βαρύνει το δικαιούχο (απαλλαγή).
Στις περιπτώσεις που στην ίδια εκμετάλλευση, σημειώνεται ζημιά από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μπορεί η απαλλαγή που βαρύνει τον δικαιούχο για τη χρονιά αυτή να ανέρθει σε 30%.
Εφόσον σημειώνεται ζημιά από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο και τρίτη χρονιά, εντός της πενταετίας, η απαλλαγή που βαρύνει τον δικαιούχο ανέρχεται σε 50%.
agroNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου