Η πρόσφατη αναταραχή στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας με την κίνηση μιας μεγάλης ομάδας βουλευτών να υπογράψουν ερώτηση για το «Τάμα του Έθνους» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όχι μόνο στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θόλωσε και το μεταρρυθμιστικό μήνυμα που θέλει να στείλει σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας με κεντρώο και
φιλελεύθερο προφίλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά σε ποσοστά δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Ν.Δ. είναι μπροστά με double score, αλλά έναν χρόνο μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί θετικό ρεύμα στην κοινωνία. Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί και εντός της ΝΔ είναι κατά πόσον οι πολίτες ακούνε την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα κατά πόσο υπάρχει ρεύμα αλλαγής και μεγάλη δυναμική.
Δεν είναι τυχαίο το στοιχείο ότι στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, πάρα πολλοί βουλευτές με πολυετή κοινοβουλευτική και κομματική διαδρομή αναφέρουν πως δεν αρκεί μόνο μια ενδεχόμενη ή αναμενόμενη νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Την ίδια στιγμή όμως από την ηγετική ομάδα υπάρχει έντονο το επιχείρημα της ριζικής ανανέωσης του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και το μήνυμα για μια «νέα ΝΔ».
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς πολλοί παραδέχονται ότι υπάρχει η εικόνα μιας «παλαιάς ΝΔ που είναι απονευρωμένη» και για τη «νέα ΝΔ» που δεν έχει σαφές στίγμα. Αυτό οφείλεται κατά τους υποστηρικτές της σημερινής ηγεσίας στο παλαιό πολιτικό προσωπικό που δίνει μάχες οπισθοφυλακής σε όλα τα επίπεδα εντός του κόμματος και δεν επιθυμεί ουδεμία αλλαγή και εκσυγχρονισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή η «νέα ΝΔ» που έχει τη σφραγίδα του, καθώς στόχος του είναι να παραγκωνίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλο το παλαιό σύστημα εξουσίας. Γι' αυτό και ουσιαστικά έχουν συγκροτηθεί παράλληλα όργανα, όπως το Μητρώο Στελεχών, η Πολιτική Ακαδημία, οι κύκλοι των πολλών εξωτερικών συμβούλων που είναι πρόσωπα της αγοράς και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να ξεπεραστούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στα κλασικά κομματικά όργανα, όπως π.χ. η Πολιτική Επιτροπή.
Δεν είναι άγνωστο στους μυημένους ότι η άποψη της ηγετικής ομάδας εμπεριέχεται εν πολλοίς στη φράση «το κόμμα είναι βαρίδι» και με αυτή τη λογική γίνονται προσπάθειες να παρακαμφθούν κομματικά όργανα ή να περιοριστεί η παρεμβατικότητά τους.
Οι βουλευτές που δεν συμμερίζονται την άποψη ότι το κόμμα είναι βαρίδι, αντεπιτίθενται και σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι «επί της ουσίας δημιουργείται ένα κόμμα μέσα στο κόμμα». Εξάλλου, βλέπουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα της Κ.Ο. και γι’ αυτό νέα πρόσωπα είτε θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος είτε θα τοποθετηθούν σε θέσεις στον κρατικό μηχανισμό αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.
Παράλληλα, βουλευτές διερωτώνται ποιο είναι το πολιτικό στίγμα όλων αυτών των στελεχών που αξιολογούνται από μια διαδικασία η οποία θα ταίριαζε σε ανώνυμη εταιρεία και όχι σε πολιτικό κόμμα. Η ηγεσία της ΝΔ όμως προσπερνά αυτή την κριτική, την οποία θεωρεί κατευθυνόμενη, και επιμένει ότι η ανανέωση στο κόμμα προχωρεί σε όλα τα επίπεδα.
«Εσωκομματικά, με την ανάδειξη νέων στελεχών σε τομείς ευθύνης. Με το Μητρώο Στελεχών που δείχνει ότι το κόμμα ανοίγεται στην κοινωνία με απολύτως διαφανή τρόπο. Με τα στελέχη των τομέων και τις επιτροπές προγράμματος όπου συνολικά απασχολούνται πάνω από 400 επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και στελέχη της αγοράς» λένε από την Πειραιώς και συμπληρώνουν: «Η ΝΔ ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται, κάνει δουλειά βάσης. Και αυτό μόνο μακροπρόθεσμο όφελος θα έχει για το κόμμα».
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να μην έχει πει ποτέ δημόσια ότι «το κόμμα αποτελεί βαρίδι», αλλά πολλές φορές ανέφερε κατ' ιδίαν πως με το σημερινό στελεχικό δυναμικό δεν μπορεί το κόμμα να προχωρήσει. Και γι’ αυτό δεν περνάει απαρατήρητη η επισήμανση πολλών έμπειρων πολιτικών αναλυτών, ότι «ο Κυριάκος μπορεί και προχωρεί, αλλά το κόμμα δεν ακολουθεί».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις αρκετές μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο κόμμα του, αλλά δεν επιθυμεί να προκαλέσει στην παρούσα φάση ισχυρές αναταράξεις. Προχωράνε οι αλλαγές με τέτοιο τρόπο που δεν προκαλούν ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις, αν και στο παρασκήνιο υπάρχουν εντάσεις, καθώς στόχος του είναι η ριζική μεταμόρφωση του κόμματος. Και εικόνες όπως η προ ημερών με την κίνηση βουλευτών να υπογράφουν ερωτήσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, αλήστου μνήμης και να θυμίζουν το σκληρό δεξιό πρόσωπο της Ν.Δ. μόνο βοήθεια δεν του προσφέρουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου