Με 153 ψήφους από τους κυβερνητικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Τσακαλώτου – Αχτσίογλου, που προέκυψε μετά τη β΄ αξιολόγηση και περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τους αγρότες.
Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ήταν συχνά οι αγρότες, ακόμη κι ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Υπήρξαν συντονισμένα πυρά κατά της κυβέρνησης απ΄ όλα τα κόμματα για τα νέα μέτρα κυρίως για τις ρυθμίσεις στα εργασιακά και για τη μείωση του αφορολόγητου, που μειώνει το αφορολόγητο και στους αγρότες.
Τα ελληνικά κόμματα και οι Έλληνες βουλευτές παρά τις αντιθέσεις τους στήριξαν με την ψήφο τους το ευνοϊκό άρθρο 70 για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τους αγρότες, με 280 ψήφους, από τους 281 ψηφίσαντες. Χαρακτηριστικό είναι πως υπερψήφισαν τη διάταξη, εκτός από τα ελληνικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Το άρθρο 70 δεν ανήκει στα λεγόμενα «αντίμετρα», δηλαδή είναι ένα ευνοϊκό μέτρο θα παρθεί ανεξαρτήτως πλεονασμάτων και δεν έχει ευρύ χρονικό ορίζοντα, διότι πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα από 1ης Ιουλίου 2017. Αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές κ.ά. πλην των σκυλοτροφών/γατοτροφών.
Συμβολισμό όμως έχει και το άρθρο 71, διότι 280 βουλευτές σε μια προσπάθεια εναρμόνισης με την κοινωνία, που χειμάζεται, ψήφισαν τη μείωση και του δικού τους αφορολόγητου.
Εκείνοι που δεν ψήφισαν την ευεργετική διάταξη για τους αγρότες ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δεν μετείχαν στην ψηφοφορία λόγω του πειθαρχικού αποκλεισμού τους από τις επιτροπές μετά τον προπηλακισμό Νίκου Δένδια από τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο μόνος που ήταν παρών και καταψήφισε το άρθρο 70 υπέρ των αγροτών ήταν ο Δημήτρης Κουκούτσης, βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χ.Α.
Επίσης, ψήφισαν αλλά δεν προσμετρήθηκε η ψήφος τους, καθώς απουσίαζαν στο εξωτερικό, ο Νίκος Δένδιας και η Άννα Ασημακοπούλου, ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής, ψήφισε το νομοσχέδιο πλην των ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση (άρθρο 58). Με επιστολική ψήφο ψήφισε «Ναι», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης (σ.σ. η επιστολική ψήφος θεωρείται δικαιολογημένη και προσμετράται).
Για του λόγου το αληθές πέραν των κυβερνητικών βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων ( πλην των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που είχαν αποβληθεί και δεν ψήφισε) ψήφισαν ως εξής:
- Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά ψήφισε μόνο τα δυο άρθρα 70, 71 και τη δική της τροπολογία, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, αν και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, αφού ανακοινώθηκε ότι δεν θα κάνει η κυβέρνηση δεκτές βουλευτικές τροπολογίες.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε πλην των άρθρων 70, 71 και της υπουργικής τροπολογίας 1032 για τα εκπαιδευτικά κέντρα.
- Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο πλην των άρθρων 70, 71.
- Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε το νομοσχέδιο πλην των άρθρων 70, 71.
- Το Ποτάμι ψήφισε όχι στο νομοσχέδιο πλην των άρθρων 70, 71.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου