Την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης Διεπαγγελματικής Φέτας, στα πρότυπα της αντίστοιχης Οργάνωσης που υπάρχει στην Ιταλία για την παρμεζάνα και στη Γαλλία για το ροκφόρ επιχείρησαν την περασμένη Παρασκευή στα Ιωάννινα οι εμπλεκόμενοι γύρω από το προϊόν
παραγωγικοί φορείς.
Στη συνάντηση ορίστηκε προσωρινή 5μελής διοικούσα επιτροπή η οποία ανέλαβε μέσα στο επόμενο 15θήμερο να καταθέσει καταστατικό και φάκελο προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένας από τους πρώτους στόχους της Διεπαγγελματικής είναι η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει πλήρης προστασίας της ελληνικής φέτας, ως προϊόν ΠΟΠ.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να συνυπέγραψε σε πρώτο επίπεδο την συμφωνία της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες για τη φέτα και συγκεκριμένα με τον Καναδά (CETA) και τη Ν. Αφρική, φαίνεται όμως πως οι γενικευμένες αντιδράσεις, σε συνδυασμό με την σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα οδηγούν σε μία διαφορετική αντιμετώπιση και μένει να αποδειχθεί στην πράξη, όταν η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών που αποτελούν μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.
Την ίδρυση της οργάνωσης χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία της φέτας στις αγορές του εξωτερικού.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης χαιρέτησε την προσπάθεια ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα την οποία χαρακτήρισε ως τον καθ' ύλην αρμόδιο φορέα που θα κληθεί να εποπτεύσει την παραγωγή του προϊόντος, να το προστατεύσει από τις απομιμήσεις και να φροντίσει για την προώθηση και την προβολή του στη διεθνή αγορά.
Παράλληλα επισήμανε ότι η καθυστέρηση της ίδρυσης της διεπαγγελματικής, κόστισε πολλά στο εθνικό μας προϊόν, τόσο στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, όσο και στην ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος φέτα από παντός τύπου λευκά τυριά και εταιρείες στη διεθνή αγορά.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος και ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, άριστος γνώστης του ζητήματος της φέτας και από τους ανθρώπους που από τη δεκαετία του ’80 προσπάθησαν και να κατοχυρωθεί η φέτα ως εθνικό προϊόν και να δημιουργηθεί η Διεπαγγελματική.
agroNews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου