Η ελληνική κτηνοτροφία συρρικνώνεται συνεχώς λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Το ελληνικό παράδοξο είναι, ωστόσο, ότι παρά την κρίση και τις υψηλότερες τιμές, οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να
προτιμούν το ελληνικό κρέας.
Η αυτάρκεια της χώρας μας στο μοσχαρίσιο κρέας έχει πέσει στο 17%, στο χοιρινό στο 27% και βαίνει μειούμενη. Την ίδια στιγμή, πάνω από 6,5 δισ. ευρώ «φεύγουν» κάθε χρόνο από τη χώρα για εισαγωγές κρέατος και γάλακτος. Οι περισσότεροι Έλληνες, επίσης, τρώνε μόνο ελληνικό κρέας…
«Κάθε φορά που μιλάω με Έλληνες κτηνοτρόφους, απογοητεύομαι ολοένα και περισσότερο με την κατάσταση που επικρατεί. Και αισθάνομαι άσχημα που δεν μπορώ να κάνω κάτι για να τους βοηθήσω», λέει στην «ΥΧ» ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Όπως μου λένε, λυπούνται τα ζώα, αλλιώς σε πολλές περιπτώσεις τους συνέφερε καλύτερα να τα σκοτώσουν παρά να τα μεγαλώσουν». Στην ερώτηση σχετικά με το αν οι κτηνοτρόφοι είναι υπερβολικοί, ο κ. Ζέρβας απαντά: «Οι έμποροι δίνουν 3,80 ευρώ το κιλό το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ το κόστος για τον κτηνοτρόφο είναι τουλάχιστον 4 ευρώ ανά κιλό. Και στα αρνιά γάλακτος με τιμή 3,80 ευρώ δεν βγαίνει. Το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο. Έχουν δίκιο οι κτηνοτρόφοι, δεν βγάζουν ούτε το κόστος με αυτές τις τιμές».
Οι έμποροι πιέζουν για χαμηλότερες τιμές, δεδομένου ότι το κρέας εισαγωγής είναι σημαντικά φθηνότερο. Όπως εξηγεί ο κ. Ζέρβας, το κόστος διατροφής για τις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ, για παράδειγμα, στη Βουλγαρία το κόστος διατροφής των ζώων είναι πολύ πιο χαμηλό.
Ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου
Ο κτηνοτρόφος Διονύσης Κατσούλης, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας με αγελάδες κρεατοπαραγωγής στην Άρτα, επισημαίνει ότι το κόστος των ζωοτροφών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό. Μάλιστα, προτείνει την επιδότηση της ζωοτροφής ως μέτρο ενίσχυσης της κτηνοτροφίας. «Το θέμα δεν είναι απλώς να δώσεις κάποια χρήματα, οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται κίνητρα, ιδέες και τεχνογνωσία», τονίζει.
Ο κ. Κατσούλης εξηγεί πως σημασία δεν έχουν μόνο τα χρήματα που δίνονται, αλλά και αν οι πολιτικές που εφαρμόζονται στηρίζουν την ελληνική παραγωγή. «Εγώ καταλαβαίνω έναν έμπορο που θέλει να αγοράσει φθηνότερα, για να πουλήσει και φθηνότερα και, άρα, να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Αν πάρει από μένα, θα πληρώσει ΦΠΑ 24%. Αν αγοράσει από τη Βουλγαρία, δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ. Γιατί, λοιπόν, να έρθει σε μένα; Αν το σκεφτείς, δεν είναι και τόσο μακριά η Βουλγαρία, αν πρόκειται με λιγότερα χρήματα να αγοράσεις κρέας της ίδιας ποιότητας».
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους, είτε στο κλείσιμο των μονάδων τους είτε στη μείωση της δυναμικότητας των ζώων που έχουν, έτσι ώστε να πληρώνουν λιγότερα. Όμως, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κτηνοτροφία υποχωρεί συνεχώς «και είναι πολύ δύσκολο στη συνέχεια να ανακάμψει», τονίζει ο κ. Ζέρβας.
Ανάγκη ελέγχων
Το κόστος παραγωγής για τις ελληνικές μονάδες είναι δύσκολο να μειωθεί δραστικά λόγω των συνθηκών που επικρατούν, εξηγεί ο κ. καθηγητής. «Θα μπορούσαν να οργανωθούν καλύτερα οι κτηνοτροφικές μονάδες και να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αλλά όχι δραστικά», σημειώνει ο καθηγητής. Άρα, η εξαφάνιση της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι μονόδρομος; Δεν υπάρχει λύση; «Υπάρχει λύση, γιατί οι Έλληνες καταναλωτές ακόμα και στην κρίση προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο. Άλλωστε, δεν μιλάμε για τεράστια διαφορά, δεν προτείνουμε να διπλασιαστεί η τιμή. Αντί για 4 ευρώ το κιλό, τα 5,50 ευρώ το κιλό για τον κτηνοτρόφο είναι τεράστια διαφορά», εξηγεί. «Στην πρώτη περίπτωση δεν βγαίνει, στη δεύτερη έχει και κέρδος και μπορεί να ζήσει», λέει ο κ. Ζέρβας. Αρκεί, βέβαια, αυτήν τη διαφορά να την καρπώνεται ο κτηνοτρόφος και όχι οι έμποροι ή οι κάθε είδους μεσάζοντες.
«Χρειάζεται καλύτερη επίβλεψη της αγοράς για να σταματήσουν ή έστω να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να υπάρχει έλεγχος, ειδικά τώρα που το εμπόριο κρέατος βρίσκεται στα χέρια λίγων», προτείνει ο καθηγητής. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιοριζόταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Διότι, η συνήθης τακτική είναι να αγοράζεις φθηνά από το εξωτερικό, αλλά να πουλάς ακριβά ελληνικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου