Σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στον αγροτικό κλάδο συστήνει στους αγρότες η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Καινοτομία (Eip-Agri), ώστε να βελτιστοποιηθεί η απόδοση και η ποιότητα των καλλιεργειών και να μειωθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Λειψυδρία, κακής ποιότητα νερό, πλημμύρες και ξηρασία είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα της Ευρώπης. Η χρήση των υδάτινων πόρων από τους αγρότες θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη διακυβεύεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.
Συστήματα ανίχνευσης νερού, πολυλειτουργικοί υγρότοποι και συγκέντρωση του βρόχινου νερού μπορούν, σύμφωνα με την EIP-AGRI, να βοηθήσουν τους αγρότες να πετύχουν μια πιο ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων. Η καθηγήτρια Δρ. Jana Zinkernagel του Πανεπιστημίου Geisenheim της Γερμανίας δηλώνει πως «η χρήση της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών στο κομμάτι της άρδευσης μπορεί να δώσει λύσεις, αντιμετωπίζοντας καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με το νερό και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έναν παραγωγικό διάλογο μεταξύ αγροτών, επιστημόνων και επιχειρηματιών που εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα».
Αν και ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τα προβλήματα με το αρδευτικό με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής Έσσεν της Γερμανίας, όπου η αυξανόμενη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν αυξήσει κατά πολύ τις απαιτήσεις σε νερό για την παραγωγή κηπευτικών.
Ο Klaus Guthmann, Γερμανός παραγωγός κρεμμυδιών από την περιοχή του Έσσεν, αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια «και οι ετήσιες βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί, εντείνοντας και άλλο το αρδευτικό πρόβλημα». Η Δρ. Zinkernagel, σε συνεργασία με συναδέλφους της ερευνητές, ανέπτυξε μία εφαρμογή-σύστημα προγραμματισμού άρδευσης με την ονομασία Geisenheimer (GS), το οποίο προς το παρόν εφαρμόζεται πειραματικά στις καλλιέργειες κηπευτικών παραγωγών της Γερμανίας. Η εφαρμογή, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2018, θα διαθέτει και φορητή εκδοχή (GS Mobil) και «θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τις απαιτήσεις νερού των καλλιεργειών, τη διατήρηση των φυσικών πόρων, αλλά και το τελικό κόστος καλλιέργειας», δηλώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου