Είναι λυπηρό αλλά είναι αληθινό , ότι ο πιο ευαίσθητος χώρος για το άνθρωπο, αποτελούσε και αποτελεί πεδίο σύγκρουσης διαφορετικών αντιλήψεων.
Της εμπορευματοποίησης από τη μια μεριά και της πολιτικής με κέντρο
τον άνθρωπο από την άλλη που εμείς υπηρετούμε» Γιώργος Γεννηματάς 1987.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας.
Αυτά πιστεύουμε, αυτά εφαρμόσαμε, με αυτά συνεχίζουμε. Αυτό πράξαμε σε όλη την ιστορική διαδρομή μας.
- Με την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Με την δημιουργία 6 Πανεπιστημιακών και 30 Νομαρχιακών Νοσοκομείων και 190 Κέντρων Υγείας.
- Με την επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα.
- Με την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ, του ΕΟΠΥΥ, με την μεγάλη μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Με την αναμόρφωση της ψυχικής υγείας, αφήνοντας πίσω μας τις φρικτές εικόνες της Λέρου.
Μεταρρυθμίσεις που υπονομεύτηκαν, από την αρχή και διαχρονικά, από τη δεξιά.
Ιδιαίτερα την περίοδο 2004-2009, το σύστημα ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε.
Αφέθηκαν χρέη 6,2 δις ευρώ, ενώ η σπατάλη στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη.
Αυτή την περίοδο που με περίεργη σιωπή προσπαθεί να «καλύψει» η σημερινή Κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς.
Δυστυχώς και σήμερα με την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η αρνητική κατάσταση συνεχίζεται.
Τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται, οι υπηρεσίες υγείας υποβαθμίζονται, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται και την ίδια ώρα οι κομματικές παρεμβάσεις γίνονται καθεστώς, η αδιαφάνεια κυριαρχεί.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Στόχος μας είναι να σταματήσει ο κατήφορος, η διάλυση, η υποβάθμιση του ΕΣΥ.
Η προβληματική λειτουργία του ΕΣΥ σήμερα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων.
Αυτοί θίγονται πρώτοι, γιατί αυτοί το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δημιουργεί προβλήματα στον Έλληνα πολίτη. Υπάρχουν εξίσου σημαντικά προβλήματα σε σχέση με το κοινωνικό κράτος.
Θέλω να μεταφέρω στη Βουλή τη συγκλονιστική εμπειρία μου από τη χθεσινή συνάντησή μου με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α).
Σας είχαμε επισημάνει έγκαιρα κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης ότι το άρθρο 12 του Ν. 4387/16 θα δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, θα καταδικάσει ανθρώπους σε απόγνωση.
Και είχαμε καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις.
Δυστυχώς αφήνετε συζύγους θανόντων – και κυρίως γυναίκες – χωρίς σύνταξη, ή με πολύ μειωμένες συντάξεις, και διαλύετε οικογένειες.
Τους οδηγείτε σε απελπισία, σε αδιέξοδο, καταδικάζετε μικρά παιδιά, που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να σπουδάσουν και κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους (εάν έχουν στεγαστικό δάνειο).
Στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας, στοιχειώδης σεβασμός στις ταλαιπωρημένες ήδη οικογένειες είναι η κατάργηση της απαράδεκτης και προσβλητικής για τον λαό μας διάταξη.
Εδώ και τώρα για να σωθεί η τιμή του πολιτικού κόσμου.
Αν δεν το κάνετε θα αναλάβουμε εμείς σύντομα την πρωτοβουλία κατάθεσης Πρότασης Νόμου που να καταργεί τη σχετική διάταξη και να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια στους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.
Δεν τους κάνουμε χάρη, δεν είναι ρουσφέτι έχουν πληρώσει συνδρομές στο σύστημα.
Καλώ όλους τους βουλευτές σε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σ’ αυτό το μείζον κοινωνικό θέμα.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Μετά από 35 χρόνια λειτουργίας και την κακοποίηση που υπέστη, το ΕΣΥ χρειάζεται βαθιές αλλαγές για να ανταποκριθεί στις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις νέες ανάγκες των πολιτών. Μιλάω για ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του.
Χρειαζόμαστε ένα νέο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που :
- εξασφαλίζει πρόσβαση για όλους τους πολίτες, καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους χρόνια πάσχοντες.
- δίνει βάρος στην πρόληψη.
- Παρέχει επιτέλους ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα σε συνεργασία με τους συλλόγους και με την ομοσπονδία.
- αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία.
- Ένα σύστημα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Συζητούμε σήμερα στην Βουλή το πολυδιαφημισμένο από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ Νομοσχέδιο, για την «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Χρειάζεται μια τέτοια παρέμβαση που θα αξιοποιεί την μεγάλη μεταρρύθμιση της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ του 2011, αλλά και τα θετικά βήματα που έγιναν με την οργάνωση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) λίγα χρόνια μετά;
Αναμφίβολα ναι είναι η απάντηση.
Έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα:
- το νέο περιβάλλον των ενιαίων παροχών,
- η ύπαρξη ενός φορέα (ΕΟΠΥΥ) που διαχειρίζεται με διαφάνεια τους πόρους και αξιολογεί και επιλέγει τις μονάδες παροχής υπηρεσιών,
- η ενοποίηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας των Ταμείων και των Νοσοκομείων του ΙΚΑ με το ΕΣΥ,
«Κινήσεις» σε θετική κατεύθυνση στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε.
Όμως αυτά δεν αρκούν. Η διαμορφωμένη πραγματικότητα επιβάλλει να προχωρήσουμε και σε νέες αλλαγές.
Γιατί ενώ έχουμε κέντρα υγείας, μονάδες του ΠΕΔΥ, δημοτικά ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ειδικούς γιατρούς, αξονικούς, μαγνητικούς τομογράφους, κλπ. δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένο ανθρωποκεντρικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνουμε;
Ποιά είναι η αναγκαία παρέμβαση που θα αποτελούσε ένα σίγουρο επόμενο βήμα;
Σε αυτό το ουσιαστικό ερώτημα εμείς απαντάμε:
Οι προτάσεις μας:
- Δημιουργία Δικτύων με την συμμετοχή των μονάδων του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συμβεβλημένου, πιστοποιημένου ιδιωτικού τομέα, για την παροχή Α’ Βάθμιας περίθαλψης οικογενειακής ιατρικής και πρόληψης.
- Ο ΕΟΠΥΥ ρυθμίζει και εγγυάται την αξιοποίηση της δημόσιας δαπάνης, με ενιαίους διαφανείς κανόνες λειτουργίας.Με αξιοποίηση όλων των δομών (δημόσιων και ιδιωτικών) με γνώμονα την σχέση κόστους-ποιότητας. Και διαρκή αξιολόγηση τους με εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων.
- Κέντρα Υγείας σε όλους τους αγροτικούς και ημιαστικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Οικογενειακός γιατρός (Παθολόγος, Γενικός Ιατρός, Παιδίατρος) για όλους τους πολίτες με ελεύθερη επιλογή και Ιατρούς Ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας.
Αυτές είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές και παρεμβάσεις που για μας, για την Δημοκρατική Συμπαράταξη, έπρεπε να προωθεί ένα Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Αν η Κυβέρνηση προωθούσε αυτές τις αναγκαιότητες, δεν θα είχαμε κανένα δισταγμό να τις στηρίξουμε .
Δυστυχώς όμως το Σ/Ν κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους.
Πρώτον και κύριο γιατί είναι μη-νομοσχέδιο.
Πρόκειται μόνο για ένα επικοινωνιακό τρικ που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πράξη.
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι αποκαλυπτική.
Η εφαρμογή του δεν είναι κοστολογημένη και δεν είναι διασφαλισμένοι οι αναγκαίοι πόροι.
Πρόκειται για ένα «άδειο πουκάμισο».
Και προχωρώ . Τι κάνετε στην ουσία ;
Αντί να αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες δομές, να τις βελτιώσετε και να τις επεκτείνετε, διακηρύσσετε πως θα δημιουργήσετε άλλες από την αρχή (τα ΤΟΜΗ).
Χωρίς μελέτες, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, και επαναλαμβάνω χωρίς πόρους.
Προφανώς για να κάνετε προσλήψεις ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ με χρηματοδότηση (προσωρινή) του ΕΣΠΑ.
Συμβασιούχων που θα αφήσετε βέβαια «πίσω», για την επόμενη Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να βρει χρήματα για τους πληρώσει και να καλύψει τα κενά όταν λήξουν οι Συμβάσεις.
Παιχνίδια σε βάρος ανθρώπων και της υγείας και δη με κοινοτικούς πόρους, που εύχομαι να μη το πληρώσουμε ως χώρα ακριβά.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,
Την ώρα που κάνετε σχεδιασμούς επί χάρτου, στις δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα Κέντρα Υγείας, υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση. Την αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε 65 Κέντρα Υγείας.
Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, και υλικά, και χρηματοδότηση που δεν επαρκεί για την κάλυψη βασικών λειτουργικών δαπανών.
«Χάνουν οι ασθενείς την ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων γιατρών και απουσίας του ΕΚΑΒ», δηλώνει η συνδικαλιστική οργάνωση, την ώρα που ο αρμόδιος Υπουργός δηλώνει προκλητικά ότι «οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν».
Σύμφωνα με την έρευνα, σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμοι δεν έχουν παιδίατρο.
Με λίγα λόγια κλείνετε τα μάτια στα μεγάλα προβλήματα και παίζετε επικοινωνιακά και πελατειακά παιχνίδια σε βάρος της υγείας των πολιτών.
Επιχειρείτε ακόμη κύριοι Υπουργοί, να μετατρέψετε τον ΕΟΠΥΥ από αξιολογητή και αγοραστή ποιοτικών υπηρεσιών, σε λογιστή της Κυβέρνησης, τυφλό εκτελεστή των εντολών σας.
Επαναλαμβάνω κι τονίζω. Εμείς θέλουμε ένα Δημόσιο Σύστημα. Που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει, πληρώνει το Ταμείο του, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ.
Από κει και πέρα οι πάροχοι των υπηρεσιών είναι ,με τους ίδιους όρους και Δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί πιστοποιημένοι, ελεγχόμενοι .
Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με σαφείς όρους και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να επιτυγχάνεται η ορθή αξιοποίηση των πόρων της Κοινωνικής Ασφάλισης και η ποιότητα των Υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.
Έτσι ώστε να προφυλαχθεί το Δημόσιο από τυχόν προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, κυρίως για εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
Ζητάμε να ενισχυθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες Δημόσιες Δομές για την Πρωτοβάθμια Υγεία όπου χρειάζεται.
Μιλήσαμε ήδη όμως για δημιουργία δικτύων μεταξύ ΕΣΥ (ΠΕΔΥ), Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμβαλλόμενων-πιστοποιημένων δομών του ιδιωτικού τομέα.
Χρειάζεται Ενιαίος Σχεδιασμός.
Γιατί δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, να αγνοεί στο σχεδιασμό του το Υπουργείο, την ύπαρξη 400 πρωτοβάθμιων ιατρείων των Δήμων σε όλη την χώρα.
Γιατί δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ της Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθήνας, στην Λάρισα κ.α. που εξελίσσονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου.
Γιατί δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε νέες δομές εκεί που υπάρχουν υφιστάμενες Δημόσιες που υπολειτουργούν, ή εκεί που –λόγω του ιδιωτικού τομέα-υπάρχει υπερσυσσώρευση.
Και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει τίποτε σε νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές, γιατί δεν υπάρχει προγραμματισμός και χωροταξικός σχεδιασμός.
Ακόμη και οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών επιδεινώνονται τόσο στο δημόσιο όσο και στους συμβασιούχους ΕΟΠΠΥ.
Και τέλος μια επισήμανση, αντιγράφετε που αντιγράφετε το άρθρο 5 του Ν. 4238/14 για τον οικογενειακό γιατρό, με 3ετή καθυστέρηση, τουλάχιστον δεσμευθείτε ότι θα το εφαρμόσετε και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μάλιστα.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Το πιο σημαντικό θέμα είναι βέβαια αυτό των πρόσθετων πόρων για την αναβάθμιση του Συστήματος.
Και πρόσθετοι πόροι μπορούν να υπάρξουν με δύο τρόπους.
Ο ένας αφορά τον περιορισμό της σπατάλης, την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του συστήματος.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση και κλειδί είναι ο ΕΟΠΥΥ.
Ο δεύτερος αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, που για να έχει πόρους προϋποθέτει ανάπτυξη. Ανέφικτο με τη σημερινή Κυβέρνηση.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Είναι σαφές ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συναινέσει και δεν θα συμπράξει σε Νομοσχέδια που δεν αφορούν τους πολίτες και τα προβλήματα τους, αλλά την επικοινωνιακή εμφάνιση του κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Γι’ αυτό εξάλλου, και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι.
Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτό το Νομοσχέδιο πέρα από τα άλλα και από σεβασμό στα εκατομμύρια των πολιτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά στις υπηρεσίες υγείας.
Με την δέσμευσή μας ότι ένα πραγματικό ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι και θα είναι προτεραιότητά μας, και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Κλείνω με δύο πολιτικές παρατηρήσεις
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ κουβέντα και κόπτεται η Κυβέρνηση για τη διαφάνεια στο χώρο της υγείας. Κανένα πρόβλημα. Εμείς έχουμε πάγια θέση διαφάνεια παντού.
Όμως για τους Σύριζα/ΑΝΕΛ τα θέματα της διαφάνειας ισχύουν μόνο για τους “άλλους”, ενώ γίνονται κυριολεκτικά “γαργάρα” όλα όσα αφορούν τον κ. Τσίπρα και τους Υπουργούς του.
Από τις τυχοδιωκτικές και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για έξοδο από το ευρώ Τσίπρα-Βαρουφάκη, μέχρι την μη έκδοση πράξεων τιμολόγησης φαρμάκων και τα όσα έγιναν με τους γνωστούς εργολάβους-φίλους αλλά και τις νυχτερινές τροπολογίες που χάριζαν εκατομμύρια.
Και μια ακόμα κουβέντα επειδή έχω ασχοληθεί σοβαρά με θέματα της αμυντικής μας βιομηχανίας και με πονάνε.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στοιχεία για απευθείας ανάθεση με υψηλές τιμές παραγγελιών για «διόπτρες νυκτός» από το ΥΕΘΑ.
Το θέμα επιβάλλεται να διερευνηθεί και για ένα λόγο παραπάνω, δεν πρέπει να μπλέξουν τα ΕΑΣ στα ολισθηρά και επικίνδυνα πεδία των σκανδάλων.
Η δεύτερη παρατήρηση: ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να «βλέπει παντού μόνο γελαστά πρόσωπα».
Δεν θα συστήσω γυαλιά προφανώς κινείται σε προστατευμένες διαδρομές.
Σε μια κοινωνία που δεν χαμογελά η νεολαία, δεν υπάρχουν πολλά «χαμογελαστά πρόσωπα».
Κύριε Τσίπρα δεν σας λέει τίποτα, δεν σας αγγίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις 75% των νέων θέλουν ή σκέπτονται να εγκαταλείψουν την χώρα για να βρουν δουλειά;
Δεν σας ανησυχεί ότι οι νέοι άνθρωποι φοβούνται ότι θα ζήσουν χειρότερα;
Αφήστε την προπαγάνδα και τις φαντασιώσεις, τη πόλωση και το διχασμό.
Το χρέος για το πολιτικό σύστημα είναι ένα και αφορά όλους μας.
Λύσεις στα προβλήματα των νέων , εδώ και τώρα.
Λύσεις που βασίζονται στην αξιοκρατία και την αριστεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου