«Κάθε νομοσχέδιο και ένα ρουσφέτι προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ: στο σημερινό 35, στο επόμενο πόσες;», διερωτήθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατά την ομιλία του στη Βουλή.
«Από τις ομιλίες των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ προκύπτει ότι το ουσιαστικό ζήτημα της πολιτικής «διαφωνίας» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ επί του νομοσχεδίου είναι για τη θητεία του Προέδρου της ΚΕΕ. Φαίνεται πως τα υπόλοιπα τα έχετε συμφωνήσει…», επισήμανε ο ίδιος στη συζήτηση του ν/σ «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Το νομοσχέδιο είναι κακογραμμένο», υποστήριξε και συνέχισε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την απλή αναλογική στις εκλογές των Επιμελητηρίων. Το καλοκαίρι έφερε τροπολογία, την οποία εμείς ψηφίσαμε, για να γίνουν οι εκλογές των Επιμελητηρίων με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση. Ο Υπουργός καθυστέρησε κι άλλο να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, και το έφερε λίγο πριν από τις εκλογές των Επιμελητηρίων. Δηλαδή, στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε Επιμελητήρια με πενταμελείς διοικήσεις και άλλα με εννεαμελείς διοικήσεις, ανάλογα με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών; Η ΝΔ συμφωνεί με την αλλαγή αυτή; Ποιο εκλογικό σύστημα επιλέγει; Αυτό του Αυγούστου ή το σημερινό;».
«Με το νέο εκλογικό σύστημα, σε Επιμελητήρια που έχουν περισσότερα τμήματα, δεν γνωρίζει κάθε μέλος αν θα ψηφίζει στο τμήμα του ή σε άλλα τμήματα ή πόσους σταυρούς προτίμησης θα έχει. Δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Γενικός Γραμματέας», δήλωσε ο ίδιος.
Αναλυτικά όσα είπε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος:
«Μας προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι, μετά από δυόμισι χρόνια εξαγγελιών για την απλή αναλογική, με το παρόν νομοσχέδιο πηγαίνετε στο απολύτως πλειοψηφικό σύστημα για τις εκλογές στα Επιμελητήρια. Και η ΝΔ συμφωνεί σιωπηρά, ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσεγγίσει τη δική της θέση.
Οι παρεμβάσεις που γίνονται στα Επιμελητήρια δημιουργούν σύγχυση και ούτε οι δικοί σας Βουλευτές γνωρίζουν τι ψηφίζουν. Για αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν προτείνουν να έρθουν σε ακρόαση τα τρία μεγαλύτερα Επιμελητήρια, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.
Θα καταψηφίσουμε τη διάταξη για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των Επιμελητηρίων. Είναι απαράδεκτο να μπορεί ο Υπουργός να καθορίζει τη μοριοδότηση των υπαλλήλων, εκτός των κριτηρίων του ΑΣΕΠ. Για ποιο λόγο δεν υπάρχει αναφορά στο ανώτερο όριο των μορίων που θα δίνεται στους υπαλλήλους που θα προσληφθούν στα Επιμελητήρια, και ο Υπουργός κρατάει για τον εαυτό του το δικαίωμα να τα καθορίσει εκ των υστέρων με Υπουργική Απόφαση;
Δεν φέρνετε καμία από τις αλλαγές που είχατε υποσχεθεί προεκλογικά, το 2014.
Η Βουλή νομοθετεί με ενιαίους κανόνες για όλους. Όχι με τις συμφωνίες που έχει κάνει η Κυβέρνηση με κάθε Επιμελητήριο ξεχωριστά!
Σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο: γίνεται μία μεγάλη συζήτηση που ανοίγει όλα τα θέματα. Όμως δεν διασφαλίζει τα θέματα της εποπτείας και του ελέγχου.
Νομιμοποιείτε τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, όμως γίνεται και μία μεγάλη πολυδιάσπαση. Γιατί δεν νομιμοποιείτε τις λαϊκές αγορές έξω από τις εκκλησίες;
Αντί να μπαίνει μία τάξη και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παραγωγοί ή πωλητές, να μπορούν νόμιμα να βγάζουν το μεροκάματό τους για να επιβιώσουν χωρίς να φοροδιαφεύγουν, οδηγείτε σε μία τέτοια πολυδιάσπαση, που δεν επιτρέπει ελεγκτικό μηχανισμό, δεν αφήνει αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώσουν, ενώ ο καθένας θα μπορεί να φτιάχνει και μία «αγορά» χωρίς κανείς να μπορεί να τον ελέγξει ή να τον σταματήσει.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη του προηγούμενου νόμου, του ν.4264/2014, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κα να τα διορθώσουμε: καταργήσαμε τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, και μεταφέραμε τις αρμοδιότητές του στις Περιφέρειες. Τρία χρόνια μετά, διαπιστώνουμε όλοι πως αυτό δεν λειτούργησε. Οι Περιφερειάρχες δεν έδωσαν σημασία ή δεν βοήθησαν τις λαϊκές αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: το τέλος που καταβάλλουν οι παραγωγοί και οι έμποροι, πηγαίνει στις Περιφέρειες. Στην Αθήνα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 13 εκ.ευρώ, ένα μέρος από τα οποία η κα Δούρου χρησιμοποίησε για να μοιράσει τα κουπόνια του ενός ευρώ στους πολίτες. Και για να φτιάξει το επικοινωνιακό της προφίλ, δεν ντράπηκε να αποκρύψει ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τους παραγωγούς και όχι από την Περιφέρεια.
Η πρότασή μας είναι η αρμόδια Επιτροπή να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Να διαχειρίζεται τα 13 εκ.ευρώ των τελών των παραγωγών προς όφελος των καταναλωτών.
Όσον αφορά το ημερήσιο τέλος, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός ώστε οι παραγωγοί να δηλώνουν ανά δίμηνο τις ημέρες που θέλουν να πάνε. Έτσι, και οι ίδιοι δεν πληρώνουν άδικα και, όταν οι θέσεις μένουν κενές, μπορεί να τις πάρει κάποιος άλλος.
Σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, είμαστε θετικοί: η ρύθμιση χρειαζόταν και έπρεπε να γίνει.
Σχετικά με τη Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, φέρνετε ένα ρουσφετάκι 35 προσλήψεων χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς καμία αξιοκρατία, αυξάνοντας τις θέσεις από 79 σε 113. Το ίδιο κάνετε σε κάθε νομοσχέδιο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κατανομή των ρουσφετιών ανά Βουλευτή, διαφορετικά δεν καταλαβαίνω πως σε κάθε νομοσχέδιο σηκώνετε το χέρι και ψηφίζετε να μπορεί ο κάθε Υπουργός να προσλαμβάνει κόσμο πέρα από κάθε αξιοκρατία, όπως τον παλιό κακό καιρό. Σας καταγγέλλω γι’αυτό, και δεν ξέρω τη θέση της ΝΔ επ’αυτού, δεν την άκουσα.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Θα καταθέσουμε αναλυτικές προτάσεις κατ’άρθρο, τις οποίες ζητούμε από τον Υπουργό να αποδεχθεί, ώστε το πλαίσιο να γίνει πιο αξιοκρατικό και πιο ξεκάθαρο, θα ακούσουμε τους φορείς στη συζήτηση στην Επιτροπή και θα εκφραστούμε στην Ολομέλεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου