Πολύ... επιλεκτική και διαχρονικά μεταβαλλόμενη ακοή φαίνεται πως έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι τα όσα τού είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ακούστηκαν ως «μουσική στ’ αυτιά του»!
Γιατί η κυρία Λαγκάρντ λέει επί της ουσίας συνεχώς το ίδιο «τραγούδι», αλλά τα αυτιά του κ. Τσίπρα το προσλαμβάνουν κάθε φορά διαφορετικά, κάτι σαν «παραλλαγή στο ίδιο θέμα», ανάλογα με τις επικοινωνιακές και εσωκομματικές ανάγκες του πρωθυπουργού.
Λαγκάρντ: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις
Αν αφαιρέσει κανείς τις επικοινωνιακές και διπλωματικές φιοριτούρες, η διευθύντρια του ΔΝΤ είπε στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να εφαρμόσει απολύτως το πρόγραμμα, να προχωρήσει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και φυσικά να γίνει η απαραίτητη για το Ταμείο (και ενοχλητική για τους Ευρωπαίους δανειστές...) ελάφρυνση του χρέους, την οποία θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για να έχει ελπίδες ανάπτυξης η Ελλάδα. Αλλά, αυτές είναι οι πάγιες θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η κυβέρνηση εισπράττει και ερμηνεύει... αλά καρτ και κατά την επικοινωνιακή συγκυρία! Το ΔΝΤ είναι...«καλό» όταν επιμένει (και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, αν δεν συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές) για άμεση ρύθμιση του χρέους και «το θέλουμε», και είναι «κακό» όταν θυμίζει πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται, οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται και θέλουμε να πάει... «στα τσακίδια»
Αυτή η... σχιζοφρενική στάση της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ, διευκόλυνε φυσικά και την στάση και τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα των άλλων πλευρών των «θεσμών», που την χρησιμοποιούσαν για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα, την μια λέγοντας ότι «χωρίς το ΔΝΤ, πρόγραμμα δεν υπάρχει...» και την άλλη «ελάφρυνση χρέους αν και εφ’ όσον...» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος!
Οσα έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΝΤ: Βόμβα, δολοφόνοι, εχθροί
Δεν έχει νόημα να γυρίσει κανείς πίσω στις κρίσεις, τις εκτιμήσεις και τους χαρακτηρισμούς του αντιπολιτευτικού ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΝΤ «δολοφόνος κοινωνιών» «έκφραση της νέας αποικιοκρατίας» κ.λ.π.)-όπως δεν έχει φυσικά νόημα να αναφερθεί σε καμιά από τις θέσεις του πριν καταλάβει την εξουσία, αφού όλες ανατράπηκαν με τις θεαματικές κωλοτούμπες του. Έχει όμως σημασία να μείνει κανείς στα όσα κατά καιρούς έχει πει και... σούρει επίσημα η κυβερνώσα πλέον «πρώτη φορά αριστερά» για το Ταμείο. Ο κ. Βαρουφάκης, το αντιμετώπιζε ως «βόμβα» μέσα στην τρόικα, που ήθελε τον αφανισμό της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης, περισσότερες από μία φορές το είχε χαρακτηρίσει «εχθρό του λαού», ο κ. Τσακαλώτος διακήρυσσε ότι αυτό φταίει για την καθυστέρηση των (εκάστοτε...) αξιολογήσεων, βάζοντας συνεχώς νέους όρους και απαιτώντας νέα μέτρα. Αυτό που δεν έλεγε, ήταν ότι το Ταμείο όποτε ζητούσε «νέα» μέτρα το έκανε για να καλυφθούν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί επειδή η κυβέρνηση δεν είχε εφαρμόσει τα...συμφωνημένα και δεν είχε προχωρήσει στις συνομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Πρώτη στροφή για ελάφρυνση χρέους
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον «κολασμένο» Ιούλιο του 2015, τότε που οι καταγγελίες της κυβέρνησης κατά του «ιμπεριαλιστικού ΔΝΤ» κορυφώνονταν αλλά ταυτόχρονα παιζόταν η χρεοκοπία της Ελλάδος και χρειαζόταν επειγόντως νέο δάνειο ( το 4ο μνημόνιο...) για να καλυφθούν οι ζημιές της «περιόδου Βαρουφάκη», υπό νέους βαρύτατους όρους, ο Σόϊμπλε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο με πυρίτιδα κρατώντας ένα αναμμένο σπίρτο...» υπονοώντας δεν δεν μπορεί μόνη της ΕΕ να επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα, και απαιτούσε την συμμετοχή του ΔΝΤ! Τότε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός τα… αλλάζει! Εμφανίζεται να συμπλέει με το ΔΝΤ και παρουσιάζει ως ελληνικές θέσεις τις απαιτήσεις του Ταμείου για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να είναι βιώσιμο. Εξ ου και η επιστολή τον Ιούλιο του 2015 με την οποία η κυβέρνηση ζητούσε τη συμμετοχή του Ταμείου... Κωλοτούμπα σε διάστημα... 11 ημερών!
Τσίπρας: Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ!
Τον περασμένο Μάρτιο, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωνε με σιγουριά ότι «μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ...» και επέρριπτε σ’ αυτό την ευθύνη για την... επί ένα χρόνο καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- η οποία φυσικά παρατείνεται μέχρι σήμερα, και κατά του «θεσμούς» οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα. Αμέσως μετά την Σύνοδο, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας δεν είχε... κανένα πρόβλημα να τονίσει ότι «ζήτησε από το ΔΝΤ να δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να μετέχει στο πρόγραμμα...!
Η επιστολή στη Λαγκάρντ
Τον Ιούλιο του 2017, μόλις τρεις μήνες πριν, κι’ ενώ η «αντι-ΔΝΤ» ρητορική σε υψηλότατους τόνους καλά κρατούσε από πλευράς κυβέρνησης, η «Καθημερινή» αποκαλύπτει επιστολή που έστειλε μυστικά η κυβέρνηση προσωπικά στην κ. Λαγκάρντ, με την οποία δεσμεύθηκε για 21 μέτρα που θα εφαρμόσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018, μέτρα σκληρά (κυρίως αντεργατικά) εκ των οποίων ορισμένα, όχι όλα, έχει κλείσει ως προαπαιτούμενα.
Εδώ βρισκόμαστε σήμερα, σ’ ότι αφορά τις σχέσεις κυβέρνησης- ΔΝΤ, και τους όρους του ΔΝΤ, που προσώρας ο κ. Τσίπρας εισπράττει ως «μουσική». Χωρίς αυτό, φυσικά, να αποκλείει πως «αύριο» αυτή η «μουσική» δεν θα μπορεί να χαρακτηρισθεί...«βρυχηθμός της Κολάσεως...».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου