Για τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και τις πολιτικές τους προεκτάσεις μίλησε ο πρώην υπουργός και διευθυντής του Γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά
Μανώλης Όθωνας.
Ο κ. Όθωνας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Πρώτη Είδηση» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τους πλειστηριασμούς, τη συναίνεση του 2015 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που τελικά υποχώρησε σε όλες τις απαιτήσεις των εταίρων.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Μ. Όθωνα:
«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας»
«Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσω ότι όταν η χώρα πραγματικά βρισκόταν με το πιστόλι στον κρόταφο στα πρόθυρα της χρεωκοπίας το 2010 και το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά την διαφωνία και τότε των δανειστών προστάτευσε νομοθετικά την πρώτη κατοικία. Σήμερα την συζήτηση αν προστατεύεται ή όχι η πρώτη κατοικία με το νομικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα, την έκλεισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χτες. Γιατί από τη στιγμή που βάζει ως θέμα στην συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να υπάρξει, μία άτυπη καλή τη πίστη συμφωνία να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, αυτό εμπεριέχει την ομολογία ότι η πρώτη κατοικία σήμερα δεν προστατεύεται».
Άμεση νομοθετική παρέμβαση για τους πλειστηριασμούς
«Την προηγουμένη εβδομάδα καταθέσαμε στο Κοινοβούλιο σχετική πρόταση νόμου. Καλούμε την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να νομοθετήσουμε άμεσα την προστασία πρώτης κατοικίας με βάση τρία συνδυαστικά κριτήρια. Ύψος συνολικής περιουσίας, οικογενειακό εισόδημα και αξία ακινήτου. Με βάση αυτή την νομοθετική παρέμβαση να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε μέσα από μία σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση, να διαμορφωθεί μια συνολική λύση που θα συνδυάζει την εξυγίανση των τραπεζών και την δυνατότητα τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, με τις απαραίτητες ρήτρες που δεν θα οδηγούν σε κοινωνική κρίση. Ιδού λοιπόν δόξας πεδίο λαμπρό για όλο το πολιτικό σύστημα να σκύψει επάνω στο πρόβλημα, να δώσει επιτέλους τη βέλτιστη ρεαλιστική λύση».
Η διακομματική συνεννόηση για το θέμα είναι ισχυρή προεξοφλεί την συναίνεση των εταίρων.
«Αν και όταν μια τέτοια η διάταξη διακομματικού χαρακτήρα έχει τη συναίνεση του συνόλου της Βουλής ή πολύ μεγάλου μέρους της όπως εκείνο το καλοκαίρι του 2015, να είστε σίγουροι ότι κανείς δανειστής ή εκπρόσωπος των θεσμών δεν θα το αρνηθεί.
Η πρόταση η δική μας είναι επάνω στο τραπέζι. Δεν είναι πλάκα του Μωυσή. Προς συζήτηση είναι και τα άλλα κόμματα μπορεί να συμβάλλουν και να την βελτιώσουμε. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για όλο το πολιτικό σύστημα».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποχώρησε σε όλες τις απαιτήσεις των εταίρων που δεν είχαν γίνει αποδεκτές πριν.
«Και στο θέμα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση αποδέχτηκε άνευ όρων το πλαίσιο που ζητούσαν οι δανειστές εξ αρχής και εμείς το είχαμε απορρίψει. Και δεν είναι το μόνο θέμα. Θέλω να το θυμίσω π.χ. ότι ο κ. Ντε Ρούζ, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, ζήτησε από το 2011 για να δημιουργηθεί το λεγόμενο Υπερταμείο. Τότε λοιπόν που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα μας, υποτίθεται δεν διαπραγματευόταν και ήταν οι γερμανοτσολιάδες, απέκρουσε αποφασιστικά αυτό το αίτημα και μάλιστα ο κ. Ντε Ρούζ αντικαταστάθηκε από την Τρόικα. Και ήλθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρία χρόνια μετά με τα ελλείμματα εκμηδενισμένα, τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση να κάνει αποδεκτή αυτή την αξίωση και να νομοθετήσει την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου για 99χρόνια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου