Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Ο φάκελος του ανασχηματισμού ξανά στο τραπέζι του Μαξίμου

o-fakelos-tou-anasximatismou-ksana-sto-trapezi-tou-maksimouΜπορεί το 2018 να χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως εκλογικό έτος, ωστόσο πρώτος στόχος του Μαξίμου φαίνεται πως είναι ο ανασχηματισμός προκειμένου να κλείσει την δημοσκοπική ψαλίδα με την ΝΔ, αλλά και να απομακρύνει ορισμένα στελέχη τα οποία δεν παράγουν
αποδεδειγμένα κυβερνητικό έργο.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς εκτιμάται πως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου που θα σημάνει και το επιτυχές κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταρτίσει το κατάλογο με τα νέα ονόματα του υπουργικού του συμβουλίου.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός καλείται να λύσει ένα δύσκολο σταυρόλεξο στο οποίο θα πρέπει να ταιριάξει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πασοκογενείς, τους ΑΝΕΛ αλλά και με την ομάδα των 53. Να πάει δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερους κυβερνητικούς κραδασμούς στις εκλογές, χωρίς όμως να υπάρξει εκτροχιασμός από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Κλειδί ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Ν. Παππάς

Παραδοσιακά όταν γίνεται ένας ανασχηματισμός, το πρώτο  πρόσωπο που είναι υποψήφιο προς αποχώρηση δεν είναι άλλο από εκείνο του υπουργού οικονομικών, προκειμένου η εκάστοτε κυβέρνηση να δείξει ότι αλλάζει οικονομική πολιτική. Αυτή η παράδοση δεν θα ισχύσει στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που δείχνει να είναι αμετακίνητος καθώς τον στηρίζουν και τον εμπιστεύονται οι δανειστές. Ο Αλέξης Τρίπρας  δεν θα ήθελε με μια ενδεχόμενη αντικατάσταση του «τσάρου της οικονομίας» να διαρραγούν οι σχέσεις του με τις Βρυξέλλες από την στιγμή μάλιστα που φτάνει το τέλος του προγράμματος.
Τα ίδια θετικά αισθήματα όμως δεν έχει για τον υπουργό Οικονομικών, ο Νίκος Παππάς. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπουργών δεν είναι και οι καλύτερες παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις. Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής έχει διαφωνήσει με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, τις συγκεκριμένες θέσεις τις  γνωρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος χρεώνει στον υπουργό ψηφιακής πολιτικής τις διαρροές που γίνονται εναντίον στα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.
Από την άλλη ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής που έχει βάλει ως στόχο να πάρει την ρεβάνς από τους καναλάρχες, μετά την ήττα που υπέστη με τον αντισυνταγματικό νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα ήθελε να μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και να ασχοληθεί με την προώθηση των  επενδύσεων. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έχουν κατατεθεί προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου να καταθέσουν τις υποψηφιότητες στο ΕΣΡ. Επίσης στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για μια ενδεχόμενη συνεργασία Τσακαλώτου – Παππά.

Ποιοι βρίσκονται κοντά στην έξοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσαρέσκεια για την αποδοτικότητα τόσο του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας, όσο και του Γιώργου Σταθάκη στο Περιβάλλοντος ο οποίος έχει δοκιμαστεί σε δύο υπουργεία συγκεντρώνοντας χαμηλή βαθμολογία. Πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση είναι ο Γιάννης Μουζάλας που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της ομάδας των 53, ενώ έχει χάσει και τον έλεγχο της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Πολύ πιθανή θεωρείται η απομάκρυνση του Σταύρου Κοντονή που δεν κατάφερε να βρει διαύλους επικοινωνίας με την Δικαιοσύνη, ενώ φαίνεται πως θα πληρώσει και τις τυπικές έως εχθρικές σχέσεις που έχει με τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Επίσης εκτός υπουργικού σχήματος φαίνεται πως θα βρεθεί η Λυδία Κονιόρδου λόγω του έργου της στο υπουργείο Πολιτισμού που δεν περνάει την βάση. Σφαγή αναμένεται να γίνει στις θέσεις των υφυπουργών καθώς στο Μαξίμου θέλουν να τοποθετήσουν νέα πρόσωπα τα οποία θα προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες που έχει χαμηλά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις του Μαξίμου με τον Νίκο Κοτζιά, μετά ουσιαστικά και την απομάκρυνση του Γιώργου Τσίπρα από το υπουργείο Εξωτερικών. Ουσιαστικά ο ξάδερφος του πρωθυπουργού εξαναγκάστηκε να ζητήσει την μετακίνηση του σε άλλο πόστο, λόγω των κακών σχέσεων με τον Νίκο Κοτζιά που τον είχε θέσει στο περιθώριο. Παρ όλα αυτά φαντάζει πολύ δύσκολο να μετακινηθεί τώρα που έρχεται και το Σκοπιανό.    

Ερωτηματικό ο Κουρουμπλής

Στο Μαξίμου ήθελαν να τον «τελειώσουν» για τους τραγικούς χειρισμούς του στην μόλυνση του Σαρωνικού. Ωστόσο οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά και η δημιουργία του «Κινήματος Αλλαγής» άλλαξαν τα σχέδια καθώς μια έξοδος του «πασοκογενή» Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κυβέρνηση θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροές ψηφοφόρων προς την κεντροαριστερά. Δεν αποκλείεται να τον δούμε να μετακινείται σε άλλο υπουργείο λιγότερο παραγωγικό, όπως επίσης είναι πολύ πιθανή η είσοδος και άλλων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στο νέο υπουργικό συμβούλιο που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.   

«Αγκάθι» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο Νίκος Τόσκας μπορεί να έχει δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης και να γίνεται ο «σάκος του μποξ» στην κριτική που ασκείται από την Κουμουνδούρου, ωστόσο πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί, όχι τόσο λόγο της αποτελεσματικότητας του, η οποία αμφισβητείται ακόμη και από το Μαξίμου, όσο για το γεγονός ότι δεν θέλει κανείς να πάρει την θέση του. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα ζητήματα που χειρίζεται κυρίως όσον αφορά την καταστολή, έρχονται σε αντίθεση με τα ιδεολογικά τους πιστεύω.    

Οι παραμένοντες....

Η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου δεν θα αλλάξει καθώς έχει βρεθεί μια καλή χημεία μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Χουλιαράκη και του Αλέξη Χαρίτση. Στην θέση του θα παραμείνει και το επικοινωνιακό επιτελείο καθώς υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση τόσο για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και για τον Θανάση Καρτερό. Στα πάνω του είναι και ο Στέργιος Πιτσιόρλα ο οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί όπως και ο Δημήτρης Βίτσας που συγκεντρώνει πολλές θετικές ψήφους στο Μαξίμου και είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει προκαλέσει προβλήματα. Το βάπτισμα του πυρός σε κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανό να πάρει ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Τα εκλογικά σενάρια

Στην κυβέρνηση επισήμως επιμένουν πως θα εξαντλήσουν την τετραετία και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μαξίμου οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2019. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την ολοκλήρωση του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 ή μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τα δημοσκοπικά ποσοστά που θα έχει εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου