Με την ομιλία του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του κόμματος με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι για να ακούσει τον πρόεδρο της
Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μεταξύ αυτών η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς και των φορέων που απαρτίζουν τον προοδευτικό χώρο.
Ο κ. Παπανδρέου, στην εφ’ όλης της ύλης ομιλία του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα Μνημόνια, το Σκοπιανό, τις δυνατότητες εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και τον Κώστα Καραμανλή.
Για την κρίση
«Με ρωτούν πολλοί : Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει ελπίδα! Υπάρχει διέξοδος, δημοκρατική και προοδευτική. Το λέω, με απόλυτη συνείδηση, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λαού μας και της χώρας μας. Μπορούμε να κτίσουμε την Ελλάδα των Αξιών και της Δικαιοσύνης.»
Για την έξοδο από τα Μνημόνια
«Ελλάδα – Μετά το Μνημόνιο Τι; Αναμένεται ότι το 2018 θα έχουμε έξοδο από τα μνημόνια. Ακούγεται αισιόδοξο. Αλλά σας ρωτώ, ειλικρινά, έχουμε φτιάξει την Ελλάδα που ποθούμε; Πρέπει να πούμε αλήθειες. Σας ρωτώ: Μετά το μνημόνιο, τι; Αυτό το ερώτημα έθεσα τον Φεβρουάριο του 2014.
Ήταν η χρονιά όπου έπρεπε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο. Το τέλος του μνημονίου, έλεγα τότε, για να σημάνει το τέλος της κρίσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από τις μεγάλες αλλαγές που αναμορφώνουν το Ελληνικό κράτος.»
Ήταν η χρονιά όπου έπρεπε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο. Το τέλος του μνημονίου, έλεγα τότε, για να σημάνει το τέλος της κρίσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από τις μεγάλες αλλαγές που αναμορφώνουν το Ελληνικό κράτος.»
Το λέω κάθαρα: Αν θεωρούμε ότι, δεν υπήρχαν βαθύτατα προβλήματα στην οικονομία και το κράτος, τότε η απάντηση στο ερώτημα “Μετά το Μνημόνιο, τι;”, είναι απλή: Ξανά Μνημόνιο.
Γιατί; Γιατί θα έχουμε αρνηθεί, τώρα που βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού και γλυτώσαμε μία εθνική τραγωδία την τελευταία στιγμή, θα έχουμε αρνηθεί να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και να αντιμετωπίσουμε την πραγματική ρίζα του κακού που μας έφερε ως εδώ.»
Γιατί μπήκαμε στα Μνημόνια
«Οι περισσότεροι ρωτάνε “Γιατί το πήραμε;”. Θα έπρεπε να ρωτάνε “Γιατί το είχαμε ανάγκη;”. Όταν τελειώσει, θα τελειώσουν και τα ψέματα και οι μύθοι.
Πίσω από τις απλουστεύσεις, τις ύβρεις και όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και τους μύθους, κρύβεται η προσπάθεια συγκάλυψης πραγματικών προβλημάτων και κατεστημένων καταστάσεων στη χώρα μας.
Η κρίση αφορά στην δυσλειτουργία του κράτους, της δημοκρατίας μας.
Που αντί να διέπεται από αρχές διαφάνειας, λογοδοσίας, αξιοκρατίας, αποτελεσματικότητας, απλοποίησης, συμμετοχής και σεβασμού του πολίτη, αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, κατέστη αιχμάλωτο των πελατειακών ορέξεων.
Μια Δημοκρατία που επέτρεψε να σπαταλούνται τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, ο πλούτος της χώρας, στη σκοτεινή διαδρομή που το συνέδεε και το συνδέει το πελατειακό κράτος με τα πάσης φύσεως μεγάλα και μικρά συμφέροντα.»
Για το Κίνημα Αλλαγής
«Πρώτο μέλημά μας, για ένα σοβαρό και δυνατό Κίνημα Αλλαγής είναι – συλλογικά – να κατανοήσουμε το πραγματικό πρόβλημα. Την Αλήθεια.
Αυτήν που συστηματικά θέλησαν να αποκρύψουν δυνάμεις της συντήρησης στην χώρα.
Πρώτο μέλημά μας ως Κίνημα, είναι να θέσουμε το πραγματικό διακύβευμα. Η κρίση έφερε τα μνημόνια, όχι τα μνημόνια την κρίση. Αυτήν την, πικρή για αυτούς, αλήθεια ανακάλυψαν πρόσφατα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ότι, δηλαδή, αν δεν είχε υπάρξει ο αναγκαστικός δανεισμός με το πρώτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει.
Επιτέλους, με το καλό να εγκαταλείψουν και τα υπόλοιπα ψέματα – τις “αυταπάτες”, και τις προσπάθειες συγκάλυψης της αλήθειας και των πραγματικών ενόχων, όσο χρήσιμο κι αν νομίζουν πως τους είναι στο κομματικό τους αφήγημα.
Αφήγημα, που καθόλου τυχαία, συμπίπτει με αυτό της καραμανλικής δεξιάς και το οποίο, ούτε ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκαταλείψει.
Δεύτερο μέλημά μας είναι να είμαστε περήφανοι – ειδικά ο Ελληνικός λαός, ο πολίτης – για αυτά που καταφέραμε.
Όχι την ψευδεπίγραφη διαίρεση που διαίρεσε και πόλωσε τον Ελληνικό λαό.
Μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών.
Μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών.
Ο Ελληνικός λαός, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κρίση, είχε στηρίξει την προσπάθειά μας να αγγίξουμε επιτέλους τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούσαν, σε όλα σχεδόν τα μέτωπα της δημόσιας ζωής.»
Για τη στάση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
«Ανακόπηκε γιατί αντί να προωθούνται οι πραγματικές αλλαγές καλλιεργήθηκε από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μια βαθιά διαίρεση, μεγάλη πόλωση μέσα στον λαό μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών.
Και έτσι αντί να ασχολούμαστε με τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, αυτά τα συγκαλύψαν.
Ξεπλένοντας ευθύνες και κατεστημένα που προστάτεψαν.»
Αν δεν αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, πως θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με το πελατειακό κράτος;
Αν δεν ολοκληρώσουμε την αλλαγή στο κράτος, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διοίκηση, πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις;
Αν δεν ενισχύσουμε δραστικά την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν βελτιώσουμε τον “Καλλικράτη”, πως θα διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα στηρίζει τις βασικές ανάγκες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας των πολιτών.
Αν δεν επιβάλουμε τη διαφάνεια σε όλες, ανεξαιρέτως, τις συναλλαγές με το κράτος, πώς θα πάψουν να ωφελούνται οι λίγοι ή να σπαταλούνται πόροι;
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρύφτηκαν. Πίσω από το ψεύτικο αφήγημά τους.
Για όλα φταίνε τα μνημόνια. Θα διαπιστώσουμε την αυταπάτη αυτή πολύ γρήγορα.
Για όλα φταίνε τα μνημόνια. Θα διαπιστώσουμε την αυταπάτη αυτή πολύ γρήγορα.
Δεν είχαν το σθένος να συγκρουστούν με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Τα συγκάλυψαν.
Και αυτό το πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Γιατί εάν είχαν συνεχίσει τις ριζοσπαστικές και προοδευτικές αλλαγές, δεν θα βρισκόταν ο Έλληνας πολίτης στην τραγική οικονομική κατάσταση που είναι.
Αυτά που εμείς προτείνουμε και αρχίσαμε να κάνουμε πράξη,
Η δικιά μας πρόταση μπορεί να περιορίσει δραστικά τα τεράστια κόστη, τις σπατάλες, τις πελατειακές διευθετήσεις που κοστίζουν, που κοστίζουν ακριβά με την υπερφορολόγηση, χωρίς από την άλλη να υπονομεύουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, υγείας, παιδείας, πρόνοιας. Αντίθετα με το τι επαγγέλλεται η ΝΔ.
Όπως βλέπουν τη μείωση φόρων, θα υπονομεύσουν αντί να καλυτερεύσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες (από την υγεία μέχρι την παιδεία) για τον Ελληνικό λαό.
Αντίθετα με μας, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, επέλεξαν την υπερφορολόγηση αντί της αποδοτικότητας του δημοσίου.
Επέλεξαν τη δήθεν φιλανθρωπία. Μια “φιλανθρωπία” δεξιάς κοπής, που κρατά τον αποδέκτη – πολίτη εξαρτημένο και ανασφαλή. Για να του κλέβουν την ψήφο.
Έχουμε την αντικατάσταση ενός παλαιού, με ένα νέο σύστημα αθέμιτων πελατειακών σχέσεων, ένα σύστημα που καταλύει το κράτος δικαίου.
Με ευθύνη του κ. Τσίπρα – που από πρωταγωνιστής των καταλήψεων, έγινε το αγαπημένο παιδί των κατεστημένων και των συμφερόντων.»
Για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα
«Πόσο κοστίζει να αλλάξουμε δομές στην εκπαίδευση, ώστε να αξιοποιήσουμε και να επενδύσουμε στους ανθρώπους, την έρευνα, την τεχνολογία, τη γνώση και σε ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας εκπαίδευσης;
Ή ακόμα και να ανοίξουμε στη διεθνή αγορά;
Η Παιδεία μας να είναι εξαγώγιμο προϊόν είτε μέσω δημοσίων, είτε μέσω μη-κρατικών ιδρυμάτων; Όπως κάνει η Κύπρος.
Οι υπηρεσίες Υγείας επίσης όπως κάνουν τόσες χώρες.
Δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους ξενιτεμένους νέους μας.
Πόσο κοστίζει να αξιοποιήσουμε σωστότερα τα κοινοτικά κονδύλια στον αγροτικό τομέα, ώστε να εγγυηθούμε ελληνικά προϊόντα ποιότητας, αξίας, την κρητική ή μεσογειακή δίαιτα που αποτελεί brand name ανά τον κόσμο, προϊόντα ανταγωνιστικά, με νέους αγρότες επιχειρηματίες, αντί να πουλάμε χύμα το λάδι μας στους Ιταλούς;
Πώς θα νιώσει ο εργαζόμενος δημιουργικός, αν το κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα σύστημα Πρόνοιας, όχι πελατειακό, αλλά που να εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο ζωής, σιγουριά και ασφάλεια;
Πως θα εμπεδωθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αν δεν επικρατήσει ευνομία και κράτος δικαίου; Πόσο κοστίζει;
Πόσο κοστίζει να προχωρήσει η Ελλάδα στην αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, της ηλιακής, της αιολικής, της πράσινης ενέργειας – όπως κάναμε με την γεωθερμική ενέργεια στη Θράκη, όπου καλλιεργούν προϊόντα με χαμηλό κόστος και μηδενική βλάβη στο περιβάλλον.
Βοηθώντας και επιχειρήσεις νέων – start ups – ανά την Ελλάδα.
Βοηθώντας και επιχειρήσεις νέων – start ups – ανά την Ελλάδα.
Κόστισε τίποτα η υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο;
Να ξέρει ο πολίτης πώς και που ξοδεύονται τα χρήματά του, τι αποφάσεις παίρνουν εκείνοι που τον υπηρετούν.
Κόστοσε τίποτα η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων; Να ξέρουμε επιτέλους, πόσοι εργάζονται στο δημόσιο.
Κόστισε τίποτα η μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Κόστισε τίποτα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που με την εφαρμογή της κερδίσαμε 50% μείωση κόστους φαρμάκων;
Κόστισε τίποτα η δημόσια προκήρυξη για την επιλογή ανώτατων στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση με αξιοκρατικά κριτήρια;
Πόσο κοστίζει ένα φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί, αποδοτικά, δίκαια, με διαφάνεια, καλλιεργώντας όχι το φόβο αλλά την εμπιστοσύνη στον Έλληνα πολίτη;
Που δεν θα είναι προϊόν συγκυριακής διαχείρισης κρίσης, με συνεχείς αλλαγές.
Κοστίζει τίποτα ένας νέος εκλογικός νόμος, που θα επιφέρει ένα γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα;
Πόσο κοστίζει να αναδιοργανώσουμε την Δικαιοσύνη ώστε να λειτουργεί γρήγορα, ανεπηρέαστα, με διαφάνεια;
Κοστίζουν τίποτα όλα αυτά;
Πόσο κοστίζει να αναδιοργανώσουμε την κρατική γραφειοκρατία, να χτυπήσουμε την πολυνομία, τις αλληλοεπικάλυψεις αρμοδιοτήτων, που εμποδίζουν τις επενδύσεις και ταλαιπωρούν τον πολίτη.»
Απαιτείται πολιτική βούληση
«Δεν είναι θέμα χρημάτων. Αυτές είναι οι μάχες που συλλογικά πρέπει να δώσουμε. Διαμορφωτές μιας νέας συμμαχίας στην κοινωνία – στο Κίνημα Αλλαγής. – για την επανάσταση του αυτονόητου.
Επειδή εύκολα μας κατηγορούσαν – που θα βρείτε τα λεφτά – ξαναθυμίζω αυτά που έχουμε πει – ότι όχι μόνον δεν κοστίζουν όλα αυτά, αλλά αντιθέτως, με την πλήρη εφαρμογή τους θα δώσουν ολοκληρωμένα θετικά αποτελέσματα. Ναι θα εξοικονομήσουμε χρήματα, ναι θα προσελκύσουμε επενδύσεις και ναι θα προσφέρουμε ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες στον πολίτη.»
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
«Και τι έχουμε τώρα;
– Αύξηση της γραφειοκρατίας
– Συντήρηση της διαφθοράς
– Αναξιοκρατία και διορισμούς ημετέρων
– Έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας
– Άδικη υπερφορολόγηση που οδηγεί σε αύξηση της μαύρης οικονομίας
– Κατάρρευση των δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας
– Αύξηση της πλασματικής απασχόλησης, της εκβιαστικής εκμετάλλευσης, της παραβίασης των σχετικών νόμων και συμφωνιών
– Αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού, με συνέπεια μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα
– Σημαντική χειροτέρευση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας
– Δραματική χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων
– Οικονομική ασφυξία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις
– Αδυναμία προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων
Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι, ούτε η δεξιά ούτε η δήθεν αριστερά είχαν το σθένος να τα βάλουν με τα κατεστημένα. Και συγκαλύπτουν την αλήθεια για να καλύψουν τις ευθύνες τους. Δεν έχω καμία διάθεση για παρελθοντολογία.Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.
Αλλά αν δεν καταλάβουμε ποιά ήταν τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ, που έβαλαν σε κίνδυνο τη χώρα και έφεραν τόσο πόνο στον Ελληνικό λαό, αν δεν κάνουμε σωστή και ειλικρινή αποτίμηση της κρίσης, δεν θα αλλάξουμε, θα συνεχίζουμε να βουλιάζουμε.»
Για τον Κώστα Καραμανλή:
«Ο σιωπηλός κ. Καραμανλής, με τις εκκωφαντικά καταστροφικές επιλογές του, Παραμένει σιωπηλός. Δεν είναι όμως ανενεργός.
Ο ίδιος, όσο και οι “κύκλοι” του, κάποιοι από τους οποίους είναι δανεικοί στο σημερινό Μαξίμου, επιμένουν, παρά την καταστροφή που έχουν προκαλέσει, να ιεραρχούν την προσωπική τους μοίρα, ως υπέρτερη του Ελληνικού λαού.
Έχω πει πολλές φορές. Δεν έχω τίποτα τον προσωπικό με τον Κώστα Καραμανλή. Ξέρω ότι πολλά από τα βαθύτερα αίτια του ελληνικού προβλήματος ήταν χρόνιες παθογένειες.
Πήρε όμως μια Ελλάδα, το 2004, στην ακμή της παρουσίας της στην ΕΕ, με ιστορικές επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική, με σοβαρές νέες υποδομές, με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων, ευκαρία τεράστιας προβολής της χώρας μας, βρήκε έναν Ελληνισμό με κέφι, ελπίδα και την οικονομία σε πρωτοφανή ανάπτυξη.
Και αντί να αξιοποιήσει την ζηλευτή αυτή θέση κατάφερε να την υπονομεύσει βάναυσα. Παρέδωσε την Ελλάδα αναξιόπιστη, αναξιόχρεη και προβληματική. Χωρίς καμία αμφιβολία, η θητεία του αποτελεί το αποκορύφωμα του ελληνικού προβλήματος.
Δηλαδή, των πελατειακών αντιλήψεων και πρακτικών, που έφεραν την Ελλάδα να γίνεται επέτης και τελικά εξαρτώμενη από εξωτερική βοήθεια.
Βολεύει και τον ίδιον, και τους όμοιούς του, και πολλούς άλλους να ποτίζουν τον Ελληνικό λαό με ψέματα. Βολεύει γιατί δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει στην Ελλάδα. Η συντήρηση βολεύεται να κρατά τον Ελληνικό λαό σε μια κατάσταση μοιρολατρίας. Αδύναμο άρα και υπάκουο.
Όπως με το Κυπριακό. Εκκωφαντικά απών από τις διαπραγματεύσεις, ψελλίζει το ΝΑΙ στην Ελβετία και μετά γνέφει ένα ΟΧΙ στην Ελλάδα. Αρκεί να μην έχει ο ίδιος πολιτικό κόστος.
Έτσι και με το Μακεδονικό. Αποδέχεται την σύνθετη ονομασία στο Βουκουρέστι (και τότε και δημόσια στην Ελλάδα) και σήμερα μας τα γυρίζει. Αρκεί ο ίδιος να μην έχει πολιτικό κόστος.»
Πηγή - thecaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου