Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Θεοχαρόπουλος: Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum

Αποτέλεσμα εικόνας για θεοχαροπουλος θανασηςΩς σημαντική ημέρα για τη συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα χαρακτήρισε την πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 


Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όσα συνθέτουν το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον τόσο εντός Ελλάδας, όσο και εκτός.
Η ομιλία Θεοχαρόπουλου: 
Μετά την συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων του χώρου και τις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής του φορέα που έφεραν στις κάλπες 212.000 πολίτες, ήρθε η στιγμή να κεφαλαιοποιήσουμε, ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, αυτό που ξεκινήσαμε.
Και βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, του ιδεολογικού φορτίου και των αποσκευών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, ώστε να ανταποκριθούμε στο μήνυμα των πολιτών. Ξεκινάμε, με την συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, τις διεργασίες του Συνεδρίου που επιδιώκουμε να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό φορέα, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχε­τι­σμών στην χώρα.
Πριν εισέλθω στα θέματα του χώρου μας, ας ρίξουμε μια ματιά σ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Υποστηρίζουμε σταθερά ότι η λύση για την Ε.Ε. είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την θέση του κ. Σουλτς ότι όραμά του είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Και η χώρα μας πρέπει επιτέλους, ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να ανακτήσει το ρόλο που της αξίζει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Δυστυχώς δεν είναι λίγες φορές που οι χειρισμοί της κυβέρνησης υποβαθμίζουν βαθιά την χώρα μας ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και ως κράτος δικαίου. Δείτε τι έγινε με τους Τούρκους αξιωματικούς. Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης για παροχή ασύλου στον έναν από αυτούς και έσπευσε η ίδια η κυβέρνηση να προσβάλλει την απόφαση. Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές. Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.
Φίλες και φίλοι,
Έχει επιστρέψει στην πολιτική επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας της FYROM. Η θέση του φορέα μας δεν μπορεί παρά να είναι σταθερή υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε τέτοιου είδους κρίσιμα εθνικά θέματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της. Δεν πρέπει όμως να επαναληφθεί το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό, γιατί κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της χώρας.
Εμείς οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί σε αυτήν την υπεύθυνη θέση, μακριά από εθνικισμούς που έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στις δύο πλευρές. Διότι η θέση αυτή υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας, είναι θέση αρχής και δεν πρέπει να εξαρτάται από τη στάση κανενός. Σε τέτοια κρίσιμα θέματα δεν επιτρέπονται τακτικισμοί και μικροκομματικές συμπεριφορές, όπως αυτές που εκδηλώνονται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει τα πάντα σε τακτικισμούς, η δε ΝΔ έσπευσε να συσχετίσει απολύτως αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα με την στάση του Καμμένου και την δεδηλωμένη, ένα θέμα που ταλανίζει την χώρα για χρόνια με σοβαρή μάλιστα και δική της ευθύνη. Κανείς όμως δεν μπορεί σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα, και πρωτίστως η ΝΔ, να υπεκφεύγει με προφανή σκοπό να μην πάει κόντρα σε ένα υποτιθέμενο ρεύμα. Και λέω υποτιθέμενο όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά γιατί οι ηγεσίες οφείλουν να καθοδηγούν και να «φτιάχνουν» το ρεύμα και όχι να το ακολουθούν. Εξάλλου η Ελλάδα μεγαλούργησε τις περιόδους που δεν φοβήθηκαν οι ηγεσίες να πάνε κόντρα σε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το ρεύμα.
Αν εξάλλου οι σημερινές συνθήκες επιτρέπουν μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι ακόμη ένας λόγος να προχωρήσουμε προς την λύση. Γιατί η επίλυση του ζητήματος θα μας διευκολύνει ώστε να αξιοποιήσουμε την στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια. Αυτή είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Τι γίνεται με τα εσωτερικά όμως;
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν έρχεται μέσα στο 2018 η έξοδος από την κρίση. Άλλη μια πολιτική απάτη. Η πραγματική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την έξοδο από όσα μας οδήγησαν σε αυτήν. Και γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής.
Η κυβέρνηση νομοθετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε για να αναρριχηθεί στην εξουσία, αλλά και από όσα συνέχισε να καταγγέλλει, κατά τον συνήθη διπρόσωπο ρόλο της, ως ταυτόχρονα μνημονιακή και αντιμνημονιακή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. «Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι»! Αυτό ακριβώς συνοψίζει την κατάσταση.
Μεταφέρει ακόμη και το νερό στο Υπερταμείο. Ταυτοχρόνως, αφού δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις τί κάνει τώρα; Καζίνο παντού. Και βέβαια ανοίγει μαζικά τους πλειστηριασμούς, τους κάνει ηλεκτρονικούς για να τους διευκολύνει και επεκτείνει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και στο δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Κι εδώ μείζον θέμα είναι η πρώτη κατοικία. Δεν δεσμεύεται καν η κυβέρνηση για την επέκταση της προστασίας της ενώ με την καινούρια νομοθετική ρύθμιση δεν την προστατεύει ρητά από πλειστηριασμούς στο Δημόσιο. Δεν δίνει το σήμα στην κοινωνία της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά των πλειστηριασμών. Και κατά την προσφιλή της τακτική να παίρνει δέκα για να δώσει πίσω μισό, περικόπτει επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Με επιχειρήματα υπέρ του δημόσιου και εναντίον του ιδιωτικού τομέα. Αυτό λέγεται αναδιανομή της φτώχειας και κοινωνικός αυτοματισμός!
Όσον αφορά δε τις απεργίες, τα μισά κυβερνητικά στελέχη λένε ότι χάσανε στην διαπραγμάτευση και τα άλλα μισά ότι η ρύθμιση είναι σωστή! Έχουν μπερδέψει ακόμη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, αλλά όχι βέβαια με τα «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» των θεσμών. Δυστυχώς όταν δεν προτείνεις εγκαίρως τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, φθάνεις στο τέλος να δεχθείς τα πάντα. Και αφού λοιπόν η κυβέρνηση έφερε την ρύθμιση, αποκαλύφθηκαν πλήρως και οι προθέσεις της, καθώς δεν δέχθηκε τουλάχιστον ούτε η οποιαδήποτε αυξημένη πλειοψηφία να συνδυάζεται με την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, αφού το μητρώο των μελών είναι δεδομένο. Φαίνεται ότι ηλεκτρονικά μπορούν να διευκολύνονται οι πλειστηριασμοί αλλά όχι η συμμετοχή για λήψη απόφασης για απεργία! Αυτή κι αν είναι προοδευτική και αριστερή πολιτική!
Φίλες και φίλοι,
Με αυτή την πολιτική θα συνεχίσουν τα αδιέξοδα. Και αυτήν ουσιαστικά την πολιτική και αυτά τα αδιέξοδα προτείνει και η ΝΔ, η οποία, και υπό τον κ. Μητσοτάκη, παραμένει μία βαθιά συντηρητική δύναμη και δείχνει απόλυτα δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Οι πολιτικές που ασκούνται σήμερα είναι και πολιτικές της ΝΔ, μόνο που αυτή τις πιστεύει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι του επιβάλλονται.
Τα δύο αυτά κόμματα επιχειρούν να στήσουν μία καρικατούρα δικομματισμού, κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας. Τα προβλήματα όμως της χώρας δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ». Η έξοδος από την κρίση απαιτεί εθνική συνεννόηση, όσο νωρίτερα το καταλάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο το καλύτερο για τη χώρα.
Για αυτό εφόσον οι πολίτες φέρουν το νέο μας φορέα μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις, και λάβει διερευνητική εντολή, αυτός οφείλει να καταθέσει και να διαπραγματευθεί την δική του προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σε όλα τα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Εδώ ακριβώς έρχεται η δική μας πρόταση.
Για να υπερβεί η χώρα την κρίση επιτέλους χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αποτελεσματική διαπραγμάτευση, προοδευτική πολιτική. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.
Το ερώτημα όμως είναι «πώς μπορεί κανείς να τα εγγυηθεί όλα αυτά»; Χρειάζεται πρώτα να προσδιορίσει καθαρά με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.
ü    Με ποιους μεσαίους;
Τους κρατικοδίαιτους ή τους καινοτόμους;
ü    Με ποιους συνδικαλιστές;
Αυτούς της στασιμότητας ή αυτούς που θέλουν έναν υγιή συνδικαλισμό όργανο της εργασίας;
ü    Με ποια φτωχά κοινωνικά στρώματα;
Αυτά που παρουσιάζονται μόνο στις επίσημες δηλώσεις ή αυτά της πραγματικότητας;
ü    Ακόμη και με ποια αστική τάξη;
Την κρατικοδίαιτη, ή αυτή της πραγματικής παραγωγής υλικών και άυλων προϊόντων;
ü    Με ποιο κράτος;
Αυτό της αναπαραγωγής της φτώχειας και των ανισοτήτων ή με το κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών που λειτουργούν ως επιταχυντές της ανάπτυξης;
Η προώθηση αυτών των νέων κοινωνικών συμμαχιών με όρους παρόντος και μέλλοντος είναι που θα πείσει τους πολίτες ότι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου περνά μέσα από την δική μας ισχυροποίηση. Μόνο αυτή η ισχυροποίηση χαλάει τα καιροσκοπικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και τα συντηρητικά της ΝΔ. Και αυτή η ισχυροποίηση θα έρθει όταν όλοι ξέρουν με ποιον και με τι είμαστε.

Φίλες και Φίλοι,
Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο δρόμο να διανύσουμε. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και επιμονή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2015, όταν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και οδήγησε και άλλες δυνάμεις του χώρου στο εγχείρημα, όπως το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Η δε πρόσφατη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, με το Ποτάμι αλλά και τη συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων στις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής αποτελεί δικαίωση μιας επίπονης προσπάθειας για την ενότητα όλων των δυνάμεων του χώρου, με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού  φορέα.
Προτείναμε και πιέσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για προωθητικές ενέργειες, όπως την εκλογή επικεφαλής από τη βάση εντός του 2017 και την συμπόρευση όλων των δυνάμεων. Αυτά επιτεύχθηκαν και για αυτό είμαστε και ικανοποιημένοι.
Ταυτοχρόνως βέβαια, με στόχο να μην βγουν στην επιφάνεια αργότερα τα προβλήματα, είχαμε προτείνει τη διεξαγωγή πρώτα του Συνεδρίου και κυρίως την άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα με υπέρβαση των κομμάτων ή ακόμη και τη διπλή κάλπη ώστε κάτι τέτοιο να αποφασισθεί από τη βάση. Οι προτάσεις αυτές  δεν υποστηρίχθηκαν από τα περισσότερα κόμματα και τους περισσότερους υποψηφίους και συνεπώς δεν επικράτησαν. Αντίθετα, επικράτησε η λογική ενός φορέα με διατήρηση των κομμάτων μας στο μεταβατικό στάδιο με κατεύθυνση βέβαια τον ενιαίο φορέα. Συνεπώς, είναι λογική και απολύτως συνεπής η συνδυαστική πρόταση της εκλεγμένης επικεφαλής του φορέα, Φώφης Γεννηματά, για ένα Συνέδριο όπου θα υπάρχει και απευθείας εκλογή και θα εκπροσωπούνται αναλογικά τα κόμματα. Είναι προφανές ότι σε αυτό δεν μπορούν να διαφωνούν ιδίως όσοι δεν υποστήριξαν την πρόταση για άμεση υπέρβαση των κομμάτων. Αυτό απαιτεί η συνέπεια λόγων και πράξεων που χαρακτηρίζει διαχρονικά την προοδευτική παράταξη.
Με την ίδια εποικοδομητική στάση προσερχόμαστε και στον προσυνεδριακό διάλογο. Με συγκεκριμένες πολιτικές και προγραμματικές θέσεις αλλά και προτάσεις.
Τα θέματα της συγκρότησης ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας, της διενέργειας δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες και της ονομασίας του νέου φορέα, ώστε να καλύπτει το ευρύ φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, θα αποτελέσουν προτάσεις στο Συνέδριο του νέου φορέα.
Στη Βουλή σήμερα υπάρχει ένας συνασπισμός κομμάτων η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι. Η ενοποίηση των τριών κομμάτων μας που συμμετέχουν στη Βουλή σε μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά το Συνέδριο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται.
Όσον αφορά την μετεκλογική μας στάση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, προτείνουμε να την αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση. Αυτό θα προτείνουμε να αποφασισθεί στο Συνέδριο, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στην περίοδο αυτή πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Με καινοτόμες και ανατρεπτικές προοδευτικές πολιτικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να προωθήσει προοδευτικές πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Για αυτό ο σύγχρονος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που εμείς συγκροτούμε πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα του προοδευτικού πόλου στην χώρα απέναντι στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ.
Οι συλλογικές διαδικασίες ώστε να αποδεικνύει ο φορέας ότι πραγματικά αποτελεί κάτι νέο σε σχέση με τα παραδοσιακά συγκεντρωτικά κόμματα και ένα καινοτόμο προοδευτικό πρόγραμμα είναι τα δύο κρίσιμα στοιχεία που θα συγκροτήσουν την ταυτότητα, θα εκπέμψουν το στίγμα και θα κάνουν διακριτό το νέο φορέα.
Τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα, ιδίως στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι πολυσυλλεκτικά, όχι μονολιθικά. Είναι φυσικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, να εκφράζονται και να συντίθενται διαφορετικές απόψεις και αποχρώσεις. Ο πλουραλισμός είναι ένδειξη υγείας και δημοκρατίας.
Χρειαζόμαστε όχι απλά ένα νέο ενιαίο και ανοικτό κόμμα. Αλλά ένα ζωντανό κόμμα. Και τέτοιο, είναι το κόμμα των μελών του. Αυτό που έχει ζωντανές οργανώσεις βάσης, μέλη που συναποφασίζουν. Χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις να ξεκινούν από αυτές, από τα κάτω, και στη συνέχεια να γίνονται αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και συγκεκριμενοποίησης από την ηγεσία. Γιατί όπως είναι τα πράγματα σήμερα, η πολιτική δεν αρέσει, δεν εμπνέει. Η πολιτική θα εμπνέει, θα αρέσει μόνο από τη στιγμή που ο καθένας που εμπλέκεται σ’ αυτήν θα αισθάνεται ότι είναι μέτοχος σε μια κοινή προσπάθεια για την επίτευξη κοινών αξιών και όχι απλά χειροκροτητής ή οπαδός. Και θα πρέπει να εντάξουμε και τις νέες τεχνολογίες στη λειτουργία του κόμματος, στη συμμετοχική διαδικασία και στη λήψη των αποφάσεων.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, θα δουλέψουμε για ένα σύγχρονο καταστατικό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κόμματος με καινοτόμες ρυθμίσεις, που θα ενισχύει τις συλλογικές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Ένα μοντέλο οργάνωσης που θα οδηγεί σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα, που θα λαμβάνει υπόψη τους πολίτες που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες διαδικασίες και τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν και πρωτοστατούν στο εγχείρημα συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς, της ανανέωσης και του δημοκρατικού σοσιαλισμού μπορεί και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή της κεντροαριστεράς. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας θα συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες εξελίξεις.
Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum.
Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ισχυρή ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μπορεί να είχε και να έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά τώρα ο τελικός προορισμός φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου