Να βάλει τα πράγματα στη θέση τους θέλησε η Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την κριτική που εκφράστηκε από κάποιους αλλά και τις απορίες σχετικά με τη στάση που κράτησε στη ψηφοφορία στη Βουλή, τα ξημερώματα, για τη
σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.
Σημειώνεται, πως το Κίνημα Αλλαγής, ήτοι οι Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού πήγαν με δικό τους ψηφοδέλτιο στη ψηφοφορία, στο οποίο αναγραφόταν ότι λέει «ναι» στην Προκαταρκτική για Novartis «με πλήρεις αρμοδιότητες», κάτι που προσμετρήθηκε ως άκυρο στην κάλπη.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ, μέσω άτυπης ενημέρωσης σταχυολογεί τα εξής:
1. «Άκυρο» για μια «άκυρη» διαδικασία.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε σταθερή και καθαρή θέση: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΜΑΣ.
Γι’ αυτό και προτείναμε την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με το με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ.
Αντί αυτής η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε μια αν εισηγηθεί στην ολομέλεια της βουλής μια «υβριδικού» τύπου επιτροπή που δεν ήταν ούτε εξεταστική ούτε προανακριτική αλλά μια fake επιτροπή με διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, χωρίς αντικείμενο, απλώς για την δημιουργία εντυπώσεων.
Από την έναρξη της διαδικασίας το Κίνημα Αλλαγής μέσω των εισηγητών και Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ έθεσε καθαρά τα ερωτήματα και ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής και την κυβερνητική πλειοψηφία συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις δηλώνοντας ότι με βάση αυτές θα καθορίσουμε την τελική μας στάση.
Την θέση μας αυτή - τα ΝΑΙ αλλά και τα ΟΧΙ - μας διατύπωσε, εν αναμονή της ομιλίας του Πρωθυπουργού, με ρητό τρόπο η Φ. Γεννηματά.
Όταν μετά και την ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επέμενε για την συγκρότηση επιτροπής περιορισμένου χρόνου , περιορισμένης αρμοδιότητας και περιορισμένης ευθύνης, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής τότε συνεδρίασε η Κ.Ο και αποφάσισε διατυπώσει και εγγράφως με μορφή ψήφου τη θέση μας κατά μιας «άκυρης» επί της ουσίας διαδικασία.
2. Σκάνδαλο ή σκευωρία;
Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ισχύουν και τα δύο.
Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Υπάρχει σκευωρία της Κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων .
3. Προτάσεις επί της ουσίας
Η Φ.Γεννηματά κατέθεσε στην ομιλία της συγκεκριμένες προτάσεις επί της ουσίας για το μεγάλο θέμα της πολιτικής για το φάρμακο.
Α. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η συγκεκριμένη ευθύνη της εταιρείας NOVARTIS. Kαι να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου.
Β. Να ζητήσει αμέσως η κυβέρνηση ως μπορεί και οφείλει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία.
Γ. Παράλληλα με την έρευνα για το χθες, πρέπει να δούμε μπροστά, να προετοιμαστούμε για το μέλλον, γι’ αυτό η κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία, με ειδική αναφορά στην προστασία, επιτέλους, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που επίσης πλήττεται από τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών κολοσσών.
4. Στρατηγική μας επιλογή η αυτόνομη πορεία
Η Φ. Γεννηματά δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει την θέση του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου