-Οί φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο αθέμιτες πρακτικές, για την προώθηση των συμφερόντων τους.
-Η χώρα μας και όχι μόνο, ήταν θεσμικά ανοχύρωτη απέναντι στις επιθετικές πρακτικές τους.
-Την περίοδο 2004-2009, είχαμε έκρηξη τής φαρμακευτικής δαπάνης
στην χώρα μας.
-Την περίοδο 2010-2011 ψηφίστηκε το βασικό θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επιλογή πού οδήγησε σε δραστικά αποτελέσματα.
-Την ίδια περίοδο ψηφίστηκε και το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη της διαφθοράς.
-Η διερεύνηση κάθε πράξης διαφθοράς του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και στο μέλλον, πρέπει να είναι καθολική απαίτηση όλων και σταθερή μέριμνα των εκάστοτε αρμοδίων και πρεπει να γίνεται με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.
Δυστυχώς η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει μείνει κυρίως στα λόγια, μάλιστα σε τομείς όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, η χώρα πήγε πίσω.
Ο τρόπος που χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα, δείχνει ότι την ενδιαφέρει περισσότερο να πλήξει τις προηγούμενες κυβερνήσεις και λιγότερο να τα λύσει.
Αυτή η επιλογή της δεν βοηθάει να υπάρξουν πολιτικές συναινέσης και συνεργασίες για να βγούμε από την κρίση, να λύσουμε θέματα όπως το Σκοπιανό και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες σε κάθε επίορκο.
Όμως η επιλογή της να επενδύει όλο και πιο πολύ στην επικοινωνία και λιγότερο στην ουσία, αποκαλύπτει ότι το πολιτικό της αδιέξοδο μεγαλώνει.
Πιστεύω, ότι τόσο στην υπόθεση των Σκοπίων, όσο και στο θέμα της Novardis, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να θίξει την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και αυτό θα αλλάξει τις υπόγειες συμμαχίες της, που της είναι πολύτιμες.
Να θυμίσω μόνο, ότι, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και έφυγε από την ΝΔ το 2010, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή και αργότερα ζήτησε και την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις φαρμακευτικές δαπάνες της περιόδου 2006-2009.
Ευχή μου να τηρηθούν οι συνταγματικές και νομικές προβλέψεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη, πού τόσο ανάγκη έχει η καθημαγμενη κοινωνία.
Σίγουρο όμως είναι, ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν με βίαιο τρόπο και θα φέρουν πιο κοντά τον χρόνο των εκλογών.
Την πολιτική ομαλότητα, σε κάθε περίπτωση πρέπει να την διαφυλάξουμε, γιατί μετά ο δρόμος της επιστροφής θα είναι πολύ πιο δύσκολος και δεν υπάρχουν πολλά ψυχικά και πολιτικά αποθέματα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου