Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ρέμα Κρυονερίου στη Δ.Ε. Συκεών, καθώς υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στα όρια του δήμου, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Με δηλώσεις του ο κ. Δανιηλίδης αναδεικνύει τις ευθύνες της Πολιτείας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τόσο ως προς τη διευθέτηση και καθαρισμό του ρέματος του Ξηροποτάμου στο περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου στα όρια των Πεύκων όσο και για τον αντιπλημμυρικό αγωγό Κρυονερίου στις Συκιές, που έμεινε ημιτελής, καθώς το έργο εγκαταλείφθηκε, χωρίς να έχουν εκτελεσθεί οι παράλληλες εργασίες στην επέκταση του ρέματος και της αντιπλημμυρικής θωράκισης της γύρω περιοχής.
Επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, μετά τις επιστολές του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, και προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για πλημμυρικά φαινόμενα στα όρια του δήμου μετά από έντονη βροχόπτωση, και τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Οι επιστολές, που εστάλησαν μετά τα γεγονότα της Μάνδρας Αττικής, αφορούσαν στην «εγκατάλειψη» του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, όπως και των ρεμάτων που καταλήγουν σε αυτόν, που έχουν να καθαριστούν επί χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ροή των υδάτων κατά τις βροχοπτώσεις με κίνδυνο να πλημμυρίσουν οι παρακείμενοι οικισμοί.
«Η σύμβαση της εργολαβίας αυτής διαλύθηκε το 2011 με κοινή βούληση των δύο μερών, της ανάδοχης κατασκευάστριας εταιρίας και της ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης του υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρά τις διαφωνίες μας και χωρίς να εκτελεστεί καμία από τις απαραίτητες εργασίες που απέμειναν, λόγω μη πληρωμής εγκεκριμένων λογαριασμών. Από τότε, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2011, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες εργασίες και ουδεμία εργασία καθαρισμού και συντήρησης του τμήματος του ρέματος Κρυονερίου στη Δ.Ε. Συκεών έχει εκτελεστεί από τους αρμόδιους φορείς», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.
Όπως τονίζει, «εδώ και επτά σχεδόν χρόνια, ο όγκος των φερτών υλικών που έχει συγκεντρωθεί στα κλειστά τμήματα, είναι τόσο μεγάλος που θέτει σε απόλυτο κίνδυνο πλημμυρών τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, καθώς οι καταστροφές στον αστικό ιστό θα είναι πολύ μεγάλες. Ειδικά, δε, καθώς τα ρέματα διέρχονται από το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, προκύπτει μεγάλος όγκος φερτών δασικών υλικών».
Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, «οι τακτικές εργασίες συντήρησης είναι αναγκαίες για τον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων από φερτά υλικά, από κλαδιά και κορμούς δένδρων που έχουν ξεριζωθεί, φύλλα που έχουν βρεθεί μέσα στην κοίτη των ρεμάτων, κ.λπ.». Ειδικά για τον αντιπλημμυρικό αγωγό Κρυονερίου σημειώνει ότι το έργο παραμένει μετέωρο, καθώς «όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες που αποτελούσαν συμβατικό αντικείμενο της εργολαβίας, αλλά δεν ικανοποιήθηκαν και επιπρόσθετα αιτήματα του δήμου μας που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της γύρω περιοχής», και τα οποία είναι τα εξής:
- Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων και σχάρες υδροσυλλογής στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και σε παρακείμενους δρόμους και διαπλάτυνση της Λεωφ. Α.Παπανδρέου, κατασκευή κρασπεδόρειθρων, πεζοδρομίων και ασφαλτόστρωση της οδού, που αποτελεί αίτημα τόσο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όσο και του πρώην δήμου Πολίχνης, νυν Παύλου-Μελά, προς την Π.Κ.Μ., ως Επαρχιακής Οδού Νο2,
- Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων και σχαρών υδροσυλλογής στις οδούς Δημητσάνας, Σβώλου, Παλαμά, Ολυμπιάδος, Μαραθώνος, Λεχόβου και Αγν. Στρατιώτη, τα οποία έχουν μελετηθεί από την πρώην Ε.Υ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, αλλά ποτέ δεν κατασκευάστηκαν,
- Υλοποίηση της μελέτης της πρώην ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του μαιανδρισμού του ρέματος στο Ο.Τ. Γ390 και μετατόπιση όλων των περιφράξεων που βρίσκονται εκτός της εγκεκριμένης ρυμοτομίας, στην ορθή θέση τους,
- Κατασκευή φυτοφράχτη κατά μήκος των οριογραμμών του ρέματος και φυτεύσεις σε χώρους πρασίνου που δημιουργούνται παραπλεύρως του διευθετημένου ρέματος και εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των φυτεύσεων σε νερό,
- Πλήρης κατασκευή των δρόμων που πλαισιώνουν το ρέμα, και συγκεκριμένα τμήματος της οδού Κυπρίων Ηρώων Ισαάκ & Σολωμού (από τον χώρο Νηπιαγωγείου μέχρι την οδό Κρυονερίου) και της οδού Καππαδοκίας με κράσπεδα, αγωγούς ομβρίων υδάτων, φρεάτια αποχέτευσης όμβριων και ασφαλτόστρωση αυτών των οδών για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
«Εφιστούμε την προσοχή όλων…»
«Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες τόσο του υπ. Μεταφορών και Υποδομών όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι μεγάλες, και για το λόγο αυτό, με επανειλημμένες προφορικές και γραπτές ενοχλήσεις μας, εφιστούμε την προσοχή των αρμοδίων για την πρόληψη των καταστροφικών αυτών φαινομένων», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης. Μάλιστα, η τελευταία σχετική επιστολή εστάλη πριν λίγες ημέρες στην ηγεσία του υπ. Μεταφορών και Υποδομών και της Π.Κ.Μ. (5510/20.2.2018).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, η αρνητική εικόνα των ρεμάτων αυτών επηρεάζει και το ρέμα Δενδροποτάμου, στο οποίο καταλήγει το ρέμα Ξηροποτάμου- Κρυονερίου. Κι αυτό γιατί έχει προκύψει στα σημεία εισόδου ροής ομβρίων των κλειστών αγωγών μερική φραγή του στομίου από τα φερτά υλικά προκαλώντας διακοπή της ελεύθερης ροής ύδατος, με αποτέλεσμα να σημειώνεται «υπερσυγκέντρωση ύδατος στα ανάντη του τεχνικού κλειστού αγωγού και τελικά υπερχείλιση στις γειτονικές εκτάσεις, στις κατοικίες και στους δρόμους». Κι όλα αυτά εξαιτίας του ότι «δεν έχει διευθετηθεί και καθαριστεί το ρέμα Ξηροποτάμου».
«Σε περίπτωση πλήρους φραγής υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα κατά μήκος και πλάτος των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει με έμφαση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ.Κυρίζογλου να δηλώνει ότι «το ζήτημα του καθαρισμού του χειμάρρου του Δενδροποτάμου δεν αφορά μόνο τον δήμο μας (σ.σ.: Αμπελοκήπων-Μενεμένης), αλλά όλους τους δήμους διαμέσου των οποίων διέρχεται». «Πρέπει να γίνει άμεσα ο καθαρισμός του για να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου