Πολύ προσεκτικά ζυγισμένη ήταν η ομιλία του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Βουλή. Περιλάμβανε καλά λόγια, αλλά και μηνύματα προς την ελληνική πλευρά που δεν περιορίστηκαν μόνο στα της
οικονομίας, αλλά επεκτάθηκαν και στα εθνικά θέματα.
Εξαίρεση αποτέλεσαν οι θέσεις του για την ελληνοτουρκικά όπου απέδωσε ακέραια την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στην γειτονική χώρα.
Η 20λέπτη ομιλία του προέδρου της ευρωπαικής επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θερμή.
«Σε όλη μου τη ζωή παρέμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας ακόμα και όταν κάποιοι δημαγωγοί και εθνικιστές ήθελαν η Ελλάδα να βγει εκτός ευρώ» δήλωσε ενώ σε άλλο μέρος της ομιλίας του ανέφερε ότι «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα ήταν ένα ημιτελές οικοδόμημα».
Τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του:
Για τα Βαλκάνια.
Αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις χώρες της περιοχής.
«Υπενθύμισα, είπε, ότι θα κριθούν υπό τη βάση των αρετών τους» Τόνισε ότι πρέπει να επιλυθούν όλα τα ανοικτά θέματα διότι όπως εξήγησε η έναρξη των συζητήσεων για την ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί και ημερομηνία ένταξης.
Την ίδια στιγμή όμως δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων
«Σε εμένα δεν προσήκει να σας δώσω κάποια κατεύθυνση ούτε και ιδέες αλλά επιτρέψτε μου το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση λύσης» ήταν το ακριβές απόσπασμα της ομιλίας του.
Για Ελληνοτουρκικά
Εμφανίστηκε αλληλέγγυος στο θέμα διαχείρισης των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα να διαχειριστεί το πρόβλημα».
Κράτησε αυστηρή στάση κατά του Ερντογάν κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Επικαλούμενος δε την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στην Βάρνα επανέλαβε ότι τον προέτρεψε να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν».
Για την επόμενη ημέρα
Αναφέρθηκε εκτενώς στις θυσίες του ελληνικού λαού κατά την διάρκεια της κρίσης μιλώντας πάντως για «προόδους και πισωγυρίσματα» που κατέληξαν τον Αύγουστο του 2015 στην νέα συμφωνία.
«Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε τόσο γρήγορα» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να συνεχίζει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής.
«Αυτό που κάνετε τώρα είναι να προετοιμάζετε το μέλλον σας» είπε και με φορτισμένο λόγο συνέχισε «σας ξορκίζω αν δεν το κάνετε τώρα θα το κάνουν αύριο τα παιδιά σας σε συνθήκες πιο δύσκολες.
Ζήτησε μεταξύ άλλων:
Να συνεχιστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Να εκλείψουν όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν την κρίση.
Να εκριζωθεί η διαφθορά.
Να σταματήσει το κράτος να είναι εργοδότης.
Να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους νέους και όχι χρέη.
Ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά επανέλαβε ότι οι εταίροι θα πρέπει να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο χρέος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου