Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης για τη ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης για τη Î”Î•Î—Η ΔΕΗ ήταν και πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας και τελευταίο οχυρό της στήριξης των αδυνάμων να αντιμετωπίσουν την σκληρότητα των ιδιωτικών εταιριών πώλησης ενέργειας, αναφέρει σε ανακοίνωση
της η Δημοκρατική Ευθύνη.

Στην ανακοίνωση της το κόμμα του Αλέκου Παπαδόπουλου προτείνει συγκεκριμένες ιδέες και λύσεις που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τους εργαζόμενους που θα πληγούν. ¨Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται «κάθε ιδιωτική εταιρεία που θα τα εκμεταλλεύεται, πρέπει να πληρώνει την αναλογούσα αξία των λιγνιτών σε χρήμα προς ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλοβοήθειας και υποστήριξης αδύναμων μελών της Ελληνικής Κοινωνίας διαμορφώνοντας και υιοθετώντας παράλληλα ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τις πληττόμενες περιοχές σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς»

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΔΕΗ ήταν και πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας μας και το τελευταίο «οχυρό» στήριξης των αδύναμων να αντιμετωπίσουν την εισπρακτική σκληρότητα ιδιωτικών εταιρειών πώλησης ενέργειας και την απειλή της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός της ΔΕΗ πρέπει να είναι η κοινωνική ευημερία και η στήριξη αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας μας. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ενεργειακές πολιτικές, που να μην έχουν κατεύθυνση την στυγνή κερδοφορία αλλά τη βιώσιμη από τη μια πλευρά λειτουργία της ΔΕΗ και επίσης την κοινωνική ευαισθησία και στήριξη στον αντίποδα. Προϋπόθεση γι΄ αυτό αποτελεί η ΔΕΗ και οι δομές της να βρίσκονται υπό τον Κοινωνικό Έλεγχο

Όμως, για πολλά χρόνια η ΔΕΗ αποτέλεσε έρμαιο συμφερόντων και μικροπολιτικών, είτε συντεταγμένων εσωτερικών ομάδων, είτε εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το αποτέλεσμα ορατό και σήμερα: απαξιωμένες υποδομές και προοπτική και καταστροφικά ισοζύγια.

Αποτέλεσμα η ορατή πλήρης κατάρρευση. Με σπασμωδικές κινήσεις γίνεται προσπάθεια διάσωσης σε ό,τι λίγο απέμεινε, χωρίς όμως σχέδιο ούτε για τη ΔΕΗ ούτε για τους εργαζόμενους της που θα πληγούν ούτε και για τις περιοχές. Κανείς δεν αναφέρει σήμερα ότι οι πολιτικές και οι δραματικές καθυστερήσεις φέρνουν στο προσκήνιο σχέδιο με τη «μικρή ΔΕΗ» να είναι υποχρεωμένη να μειώσει το προσωπικό της έως και 85% σε κάποιες κατηγορίες, πριν πωληθεί. Η επιδοματική αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΔΕΗ, πολύ απέχει από την προοπτική ένταξης τους σε άλλους εργασιακούς χώρους και επίλυσης του βιοποριστικού τους προβλήματος για το μέλλον.

Η Δημοκρατική Ευθύνη ήδη στο Πρόγραμμα της έχει προτείνει συγκεκριμένες ιδέες και λύσεις:

α) Για την παραγωγή ενέργειας και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με την Ελλάδα κόμβο διανομής ενέργειας και ανάπτυξη παραγωγής νέων μορφών ενέργειας από χρήση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (άνεμος, ήλιος κ.α.). Για την μείωση της επίπτωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη λειτουργία θερμικών μονάδων, με αξιοποίηση των παραγόμενων «ρύπων» με χρήση νέας τεχνολογίας και παραγωγικές συνέργειες.

β) Για τους εργαζομένους που θα πληγούν: Να εξασφαλίσουν εργασία και εισοδήματα, με μετοχική σχέση και απολαβές, από την χρήση αναξιοποίητων εκτάσεων της ΔΕΗ, επί των οποίων θα στηθούν κοινές υποδομές παραγωγής και δίκτυα με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, χωρίς κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και τη ΔΕΗ θα αντισταθμίσουν τις εργασιακές συνέπειες από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

γ) Για την κοινωνία: Για τον ορυκτό πλούτο των μεταλλείων, που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, η θέση μας είναι σαφής ότι αυτά αποτελούν κοινωνικό αγαθό για όλους τους Έλληνες και κάθε ιδιωτική εταιρεία που θα τα εκμεταλλεύεται, πρέπει να πληρώνει την αναλογούσα αξία των λιγνιτών σε χρήμα προς ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλοβοήθειας και υποστήριξης αδύναμων μελών της Ελληνικής Κοινωνίας διαμορφώνοντας και υιοθετώντας παράλληλα ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τις πληττόμενες περιοχές σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου