Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Κίνημα Αλλαγής :Tο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό,και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Κίνημα Αλλαγής
Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο μακεδονικό αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και ειδικά οι επιθέσεις φιλίας που δέχεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής την Τετάρτη το απόγευμα. 


Στην συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα προταθεί για γραμματέας του Κινήματος καθώς και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Εκτελεστική Γραμματεία. Ενδεχομένως, να ανακοινωθεί και το όνομα του εκπροσώπου Τύπου.

Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό

Το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προβληματίζει ιδιαιτέρως την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί και ότι η κυβέρνηση οφείλει με ψυχραιμία αλλά και ενιαία γραμμή να τις αντιμετωπίσει. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Ανδρέα Λοβέδρου με αφορμή και το περιστατικό στη βραχονησίδα Ρω. «Οι αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Η Κυβέρνηση οφείλει με σοβαρότητα και ενιαία φωνή να τις αντιμετωπίσει»
.


Εκτενής συζήτηση αναμένεται να υπάρξει και για το Μακεδονικό καθώς η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να ενημερώσουν τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις συζητήσεις που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Το νέο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις συζητήσεις που είχε η Φώφη Γεννηματά, μετά την συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, με στενούς της συνεργάτες είναι η εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προσανατολίζεται στο να μην ψηφίσει την πρόταση που θα έλθει (αν έλθει στη Βουλή) στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι επιθέσεις φιλίας

Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, που επίσης αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει τις επιθέσεις φιλίας που δέχεται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του. Παραμένει, ωστόσο, αμετακίνητο, στην γραμμή της αυτοδύναμης στρατηγικής. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη της προέδρου του ΠαΣοΚ, Χρ. Πρωτόπαπα που τόνισε ότι το « το Κίνημα Αλλαγής θα πάει σε εκλογές με τις 12 προτάσεις που κατέθεσε στο συνέδριο η Φώφη Γεννηματά και μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα προτείνει προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο»,διευκρινίζοντας ότι «πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Χθες και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απέρριψε την πρόταση Σαμαρά για μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΝΔ παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς. Για αυτό η ΝΔ είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος και όχι προνομιακός μας εταίρος».

Τα οργανωτικά

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του γραμματέα του Κινήματος. Παρά το γεγονός ότι το όνομα κρατιέται ως εφτασφράγιστο μυστικό όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα προτείνει για τη θέση στέλεχος της νέας γενιάς προκρίνοντας να δοθεί το μήνυμα της ανανέωσης. «Πάμε για λύση με στέλεχος της νέας γενιάς», είναι το μήνυμα που μεταδίδουν οι στενοί της συνεργάτες και προσθέτουν με νόημα ότι η πρόεδρος του ΠαΣοΚ «έχει δείξει ότι της αρέσουν οι εκπλήξεις.»

Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, επικρατέστερος, θεωρείται ο Παύλος Χρηστίδης, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί έντονα και για τη θέση του γραμματέα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συσταθεί ένα επικοινωνιακό επιτελείο στο οποίο θα υπάγεται ο εκπρόσωπος και στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν στελέχη από τα κόμματα που στεγάζονται στο νέο φορέα. Κομβικός ρόλος στο επιτελείο αυτό προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου