Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Τιμές του 2008 με κόστη του 2018 στο αγελαδινό γάλα

Αποτέλεσμα εικόνας για στο αγελαδινό γάλαΕνθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα για την ελληνική παραγωγή, ως προς το σκέλος των παραδόσεων, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αγοράς Γάλακτος. Σύμφωνα με αυτά, τον Φεβρουάριο, οι παραδόσεις ελληνικού γάλακτος
ανήλθαν σε 50.300 τόνους, αυξημένες κατά 3.300 τόνους σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017. Σε ό,τι αφορά το νωπό γάλα, πάντως, οι παραδόσεις για τη χώρα μας βρίσκονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στους 33.000 τόνους, έναντι 34.600 τον Φεβρουάριο του 2017.

Μισογεμάτο είναι το… ποτήρι στην τιμή παραγωγού:

Από τη μία, η τιμή των 40,5 λεπτών / κιλό, που αναφέρει το Παρατηρητήριο της ΕΕ για τον μήνα Μάρτιο του 2018, δείχνει αύξηση σε σχέση με πέρσι (38 λεπτά / κιλό). Από την άλλη, αν ανατρέξει κάποιος στα «κιτάπια» της Eurostat, μπορεί να δει ότι σε αυτά τα επίπεδα βρισκόταν η τιμή παραγωγού στο ελληνικό αγελαδινό γάλα πριν από 10 περίπου χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2008, ο Έλληνας παραγωγός πωλούσε το γάλα του 40,6 λεπτά το κιλό, με εντελώς διαφορετικές συνθήκες όμως ως προς το κόστος παραγωγής.
Όπως αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο γαλακτοπαραγωγός από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κεφαλάς: «Για να κρίνουμε μια τιμή παραγωγού, θα πρέπει να δούμε το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο παραγωγός. Με μια παγιωμένη κατάσταση με υπερφορολόγηση και υψηλό κόστος παραγωγής, κόστος που επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά το 2015 με τα capital controls, τα 40 λεπτά δεν είναι σε καμία περίπτωση καλή τιμή». Αναφορικά με την αύξηση στις παραδόσεις γάλακτος, ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για συγκυρία, που οφείλεται και στον ήπιο χειμώνα που πέρασαν οι παραγωγοί, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. «Αν ζούσαμε σε ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον, η τιμή θα ήταν πολύ καλή. Κάποτε με αυτή την τιμή ήμασταν μια χαρά».
Η Ελλάδα φαίνεται ότι συμβαδίζει αυτή την εποχή με την ευρωπαϊκή τάση, καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρούμε επίσης μια αύξηση στις παραδόσεις γάλακτος τον Φεβρουάριο του 2018 σε σχέση με πέρσι, με τον μήνα να κλείνει στους 12.114 τόνους, έναντι 11.774 πέρσι.

 Ανησυχεί για τα αποθέματα ο Χόγκαν

Τα υψηλά επίπεδα παραδόσεων πανευρωπαϊκά, σε συνδυασμό με τα υψηλά αποθέματα αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη, φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος συναντήθηκε εκτάκτως πριν από δύο εβδομάδες με εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην αγορά γάλακτος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γαλακτοβιομηχανιών (EDA), Michel Nalet, ο οποίος ζήτησε την τροποποίηση του μηχανισμού ασφαλείας δημόσιας παρέμβασης, της αγοράς δηλαδή αποθεμάτων αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη με δημοπράτηση από την ΕΕ, ο αριθμός των αποθεμάτων ανέρχεται σε 370.000 τόνους. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Κεφαλάς ανέφερε: «Θεωρώ πως ο επίτροπος δικαίως ανησυχεί. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας από την Κομισιόν. Όταν αυξάνονται οι τιμές παραγωγού στην ΕΕ, στην Ελλάδα η αύξηση έρχεται με καθυστέρηση, ενώ όταν μειώνονται, η μείωση έρχεται αμέσως. Για να λέμε ωστόσο και τα θετικά, το τελευταίο διάστημα, η εικόνα της αγοράς έχει ομαλοποιηθεί αισθητά ως προς τις πληρωμές των παραγωγών από τις βιομηχανίες, oι οποίες επωμίζονται το κόστος από τις πολύμηνες πιστώσεις των σούπερ μάρκετ».
Ελλάδα: Παραδόσεις γάλακτος 2017 vs 2018
Περίοδος
Παραδόσεις γάλακτος  (τόνοι)
Φεβρουάριος 2017
 47.000
Φεβρουάριος 2018
50.300
Μεταβολή
3.300 (+7%)
Τιμή παραγωγού 2017 vs 2018
Περίοδος
Tιμή Παραγωγού (λεπτά/κιλό)
Μάρτιος 2017
37,9
Μάρτιος 2018
40,5
Μεταβολή
ypaithros.gr
+2,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου