«Η χώρα χρειάζεται εκλογές και άλλη κυβέρνηση κι αυτό περνάει από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση, προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί ο σχηματισμός κυβέρνησης για την αποφυγή
ακυβερνησίας, αλλά μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Απαιτείται ευρύτατη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να εφαρμόσει ένα πλήρες σχέδιο εθνικής ανάταξης».
Μιλώντας στην αίθουσα του συνεδρίου, την κατάμεστη από πολιτικές προσωπικότητες, στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς, επεσήμανε ότι «αλλαγή κυβέρνησης είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής, συνθήκη, καθώς χρειάζεται ταυτόχρονα ενιαία εθνική αφήγηση, που θα πείθει». Πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική διεύθυνση και ο στόχος της προοδευτικής παράταξης είναι να πρωταγωνιστήσει έχοντας ηγεμονικό ρόλο.
Περιγράφοντας το πολιτικό σχέδιο που θα οδηγήσει στην ανάταξη και την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα σ΄όλους τους τομείς και η αποκατάσταση της θεσμικής συγκρότησης της χώρας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, υπογράμμισε ότι δεν νοείται δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές που εκφράζονται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο συζητείται στη Βουλή, σημειώνοντας: «Έχει καταρρεύσει το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" προ πολλού και το ζήτημα είναι η συστηματική ναρκοθέτηση της πορείας της χώρας μετά τον Αύγουστο και για την επόμενη τετραετία με αποκορύφωμα την εγγύηση 25 δισ του υπερταμείου για τις απαιτήσεις των δανειστών».
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αιχμαλωσία της χώρας» από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί υπερπλεονασμάτων, που ταυτόχρονα αυξάνουν το χρέος, καθώς και για τη συγκέντρωση και τον απόλυτο έλεγχο των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων του Δημοσίου. «Όλα αυτά για να αποτραπεί η λήψη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης» είπε.
Επίσης, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη θα διευκολυνθεί από την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών και των φοροελαφρύνσεων και την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος κι εντέλει από την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης.
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, έκανε λόγο για «απεγκλωβισμό της εξωτερικής πολιτικής από τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης». Ειδικότερα για τη διαπραγμάτευση και την πιθανότητα συμφωνίας με την πΓΔΜ, είπε: «Η συναίνεση πρέπει να υπάρχει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και της συνομολόγησης και υπογραφής της κι όχι εκ των υστέρων. Εάν η Βουλή κληθεί να κυρώσει, ή όχι, μια συμφωνία που θα έχει διαμορφωθεί, θα είναι κατ΄ουσίαν δέσμια ενός εκβιασμού. Γι αυτό, συναίνεση μεν, αλλά και προειδοποίηση για τους κινδύνους».
Στη έναρξη του συνεδρίου παρόντες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδ. Γεωργιάδης, βουλευτές και στελέχη της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ άλλων οι Κ. Σκανδαλίδης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Α. Λοβέρδος, Γ. Μαυρωτάς, Γ. Μανιάτης, Σπ. Λυκούδης, Ν. Σαλαγιάννης, Π. Ιωακειμίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου