Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Στην κόψη του ξυραφιού το Κίνημα Αλλαγής

Στην κόψη του ξυραφιού το Κίνημα ΑλλαγήςΣτην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο Μακεδονικό δημιουργούν συνθήκες ρήξης και όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και γενικότερων αναταράξεων, είναι ανοιχτό μετά και τη σημερινή συζήτηση στη
Βουλή.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην τοποθέτηση του στη Βουλή κράτησε σαφείς αποστάσεις από την Φώφη Γεννηματά και την αρνητική της στάση για την συμφωνία με τα Σκόπια. «Δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα. Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!», τόνισε. Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ «απαραίτητο πρώτο βήμα» αν και επεσήμανε ότι έχει αδυναμίες.

Η αναφορά του κ. Θεοδωράκη στο πολιτικό κόστος, όπως επισημαίνεται, ήταν μια σαφής αιχμή για την κυρία Γεννηματά που σύμφωνα με στελέχη του Ποταμιού «έκανε στροφή στο Σκοπιανό πίσω λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τη βάση του ΠαΣοΚ φοβούμενη το πολιτικό κόστος».

Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στις τάξεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ που θεωρούν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού με τη στάση επί της ουσίας, προσφέρει στήριξη στον κ. Τσίπρα και παράλληλα του δίνει χώρο για να συνεχίσει τα παιχνίδια με την κεντροαριστερά. Μάλιστα βουλευτές του ΠαΣοΚ επεσήμαναν ότι ο κ. Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα για να ακούσει τον κ. Θεοδωράκη ενώ απουσίαζε στις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά. Ορισμένοι εξ αυτών σχολίαζαν: «Δεν λέει κάτι στον κ. Θεοδωράκη το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;»

Είχε προηγηθεί η ομιλία της Φώφης Γεννηματά που κινήθηκε στο πλαίσιο της πρωινής της δήλωσης. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι η συμφωνία «έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων» πρόσθεσε όμως ότι «εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης».

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, τόνισε η κυρία Γεννηματά αν «η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και «η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα».

Διεργασίες σε ΔΗΣΥ-Ποτάμι


Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, συγκεντρώθηκαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, πλην του Θανάση Θεοχαρόπουλου για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρές τοποθετήσεις των βουλευτών που ζήτησαν διαζύγιο «εδώ και τώρα» με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το κλίμα για τον επικεφαλής του Ποταμιού είναι βαρύ στο ΠαΣοΚ. Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει μια δήλωση της κυρίας Γεννηματά που να ξεκαθαρίζει ότι η γραμμή του Κινήματος Αλλαγής για τη συμφωνία με τα Σκόπια είναι αρνητική «και την ακολουθεί όποιος θέλει. Όποιος δεν θέλει μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο του».

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο κ. Θεοδωράκης. Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Δανέλλης στήριξαν την θέση του κ. Θεοδωράκη για τη συμφωνία. Αντίθετοι με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς ενώ ο Σπ. Λυκούδης τόνισε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο είναι πολιτικά ωφέλιμο ένα διαζύγιο με το Κίνημα Αλλαγής.

Ποτάμι: Καλούμαστε να ακολουθήσουμε τη γραμμή του ενός!


Το κλίμα βάρυνε και άλλο μετά το σχόλιο του Ποταμιού για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που κατέληξε σε αδιέξοδο. «Στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα πέντε από τα έξι μέλη του υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη.Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός! Όταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο», ανέφεραν πηγές της Σεβαστουπόλεως.

Έντονο παρασκήνιο και κρίσιμες ώρες


Είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις των επομένων ωρών θα είναι κρίσιμες για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής ενώ στο παρασκήνιο εκδηλώνονται ήδη πυροσβεστικές παρεμβάσεις που όμως είναι αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η δήλωση του Γ.Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «η αρχική συμφωνία είναι θετική σε σχέση με το παρελθόν και η ευκαιρία λύσης μεγάλη. Αντί λοιπόν να κραδαίνουμε τη μεζούρα του πατριωτισμού, ας γίνει η συζήτηση του τι επιπλέον θέλουμε στη συμφωνία και πως θα το πετύχουμε. Υπάρχει ο χρόνος υπάρχουν και οι τρόποι». Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ. Καμίνης, «έχει την ευθύνη να οργανώσει και να πρωταγωνιστήσει σε μια ψύχραιμη συζήτηση» αλλά «διχάζει, γιατί είναι και η ίδια διχασμένη. Καταδικάζει τον εθνολαϊκισμό, λησμονώντας ότι ο αρχιερέας του εθνολαϊκισμού εγκαταβιώνει στους κόλπους της. Το δικό της πρόβλημα, θεσμικό και πολιτικό, δεν πρέπει, συνεπώς, να γίνει πρόβλημα των υπολοίπων δυνάμεων, κυρίως όμως να μην υπονομεύσει την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου