Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση πήρε ουσιαστικά την εξουσιοδότηση να υπογράψει αύριο τη συμφωνία με τη FYROM.
Έχω γράψει από την πρώτη στιγμή ότι συνολική συμφωνία δεν θα υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει η βασική προϋπόθεση, που είναι η εθνική συνεννόηση και στις δύο χώρες - αντιθέτως, επικρατεί κλίμα ακραίας πόλωσης και διχασμού.
Μια δεύτερη παρατήρησή μου ήταν ότι τέτοια θέματα, με βαθύ συναισθηματικό υπόβαθρο και άμεση επιρροή στα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, δεν μπορούν να λυθούν με εφάπαξ συμφωνίες - χρειάζονται σταθερά, συνεχή και αμοιβαία βήματα.
Δυστυχώς, το διαχρονικό λάθος στη διαπραγμάτευση, με προτεραιότητα στο όνομα και όχι στην ιθαγένεια-εθνότητα, επιβεβαιώθηκε στη συμφωνία, όπου ένα θέμα έκλεισε το όνομα και ένα άλλο -πιο δύσκολο, η ταυτότητα των γειτόνων μας- άνοιξε.
Πολιτικά, η συζήτηση έκλεισε σε ελεγχόμενους τόνους, ίσως από τον φόβο της ανεξέλεγκτης εκτροπής μετά την πρόκληση στη δημοκρατία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής - και αυτό είναι καλό.
Μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα για την επιτυχία της συμφωνίας, όμως μπορούμε να βγάλουμε μερικά ασφαλή συμπεράσματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρόσθετες εκλογικές απώλειες.
Οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να έχουν συνέχεια και είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχουν στην επόμενη Βουλή.
Η ΝΔ βρίσκεται πιο κοντά στην αυτοδυναμία.
Το Κίνημα Αλλαγής θα έχει μικρό κόστος, λόγω της αδυναμίας να διατυπώσει έγκαιρα τη θέση του και λόγω εσωτερικών διαφωνιών. Τα γεγονότα αυτά πρέπει να πείσουν την ηγεσία, ότι δεν αρκούν οι γενικές διακηρύξεις και η αμφίπλευρη καταγγελία.
Πρέπει να ενισχύσει την πολιτική του κατά του διχασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συζητήσει τη συνολική προγραμματική του πρόταση.
Πρέπει να ενισχύσει την πολιτική του κατά του διχασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συζητήσει τη συνολική προγραμματική του πρόταση.
Οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι θα ενταθούν, η χώρα θα βρεθεί στον αέρα πολλές φορές, οι αβεβαιότητες θα πολλαπλασιαστούν και δεν φαίνονται οι προϋποθέσεις εξόδου από την πολύπλευρη κρίση, παρότι Τσίπρας και Μητσοτάκης -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- δήλωσαν σήμερα αισιόδοξοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου