«Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης» τονιζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Η Γερμανία φέρει μια ιδιαίτερη ευθύνη» ο Σοσιαλδημοκράτης
πολιτικός αναφέρεται μεταξύ άλλων στον ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ: «Όταν την επόμενη χρονιά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε η Γερμανία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα εντός της ΕΕ. Η Γερμανία θα είναι η μεγάλη σε πληθυσμό και οικονομικά ισχυρή χώρα στο κέντρο της ηπείρου. Από αυτό πηγάζει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Εν τέλει δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι αρκετοί στην Ευρώπη μάλλον φοβούνται μια τόσο ισχυρή θέση της Γερμανίας λόγω της εμπειρίας από το πρόσφατο παρελθόν. […]
Από αυτό προκύπτει μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη. Η γερμανική πολιτική έχει το καθήκον να φροντίζει για μια λειτουργική συνύπαρξη στην ήπειρό μας, για συνεννόηση, συμβιβασμούς και καλές λύσεις. Η Ευρώπη είναι το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον της Γερμανίας».
Σχολιάζοντας την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία θεωρείται περισσότερο «ηγεμόνας» της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Δεν μου αρέσει αυτός ο όρος, κυρίως επειδή δεν ανταποκρίνεται. Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης ή για τις ανησυχίες των γειτόνων μας στην ανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, όχι μόνο για λόγους ηθικής αλλά και για το δικό της συμφέρον. Καμιά φορά με ενοχλεί αυτή η ιστορική λήθη: χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία ήταν υπό δικτατορικό καθεστώς για πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου ενώ το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε πριν από μόλις 30 χρόνια. Η ΕΕ είναι επομένως ένα σχετικά νέο οικοδόμημα. Γι' αυτό και η Γερμανία θα έπρεπε να προωθεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» λέει χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.
Βάιγκελ: Κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει περισσότερα απ' ό,τι εισπράττει
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ (1989-1998), ο οποίος συγκαταλέγεται στους αρχιτέκτονες του ευρώ, σχολιάζει την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια η κρίση έβαλε σε δοκιμασία τη βιωσιμότητα των οικονομικών ορισμένων χωρών. Αλλά από τα πέντε προγράμματα στήριξης τα τέσσερα είχαν επιτυχία, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά μετά από έλλειμμα 15% πριν από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση κατάφερε τώρα να έχει πραγματικό πλεόνασμα. Η οικονομία καταγράφει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για τους πολιτικά υπεύθυνους στην Ιταλία» αναφέρει.
Σε ερώτηση τι είναι αυτό που θα μπορούσε να διδαχθεί η Ιταλία από την Ελλάδα, ο κ. Βάιγκελ απαντά: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκαν μετά από δύο χρόνια να ανακαλέσουν τα όσα υποσχέθηκαν στους Έλληνες. Έπειτα ακολούθησαν τις συστάσεις του ΔΝΤ και των σκεπτόμενων οικονομολόγων και έκτοτε η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο».
Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα: «Μακροπρόθεσμα καμία χώρα δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα εισπράττει. Μέτρα εξυγίανσης όπως στην Ελλάδα είναι φυσικά επώδυνα για το λαό, αλλά γι' αυτά ευθύνεται η εθνική πολιτική. Κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα εισπράττει».
Ειλημμένη απόφαση η αποχώρηση του ΔΝΤ;
«Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της», είναι ο τίτλος άρθρου της Saarbrücker Zeitung που αναφέρεται στη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «παρά την υπόσχεση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει πιθανότατα από το τρέχον και όπως φαίνεται τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας». Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, η Χριστιανική Ένωση δεν προτίθεται να επιμείνει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ εάν το τίμημα είναι πολύ υψηλό. «Το ΔΝΤ θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση όλων των δανείων που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, πρόκειται για περίπου 10 δις ευρώ. Μελλοντικά θα τα επωμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM. Συνολικά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τις ελαφρύνσεις του χρέους ανέρχονται σε τριψήφιο ποσό δις. Εάν επικρατήσει η γραμμή του ΔΝΤ, τότε φτάνουμε στο σημείο που εγώ λέω: μπορούμε και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ», είπε ο Ρέμπεργκ μιλώντας στην Saarbrücker Zeitung.
«Η απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.
«Βάση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016» λέει ο Ρέμπεργκ. «Εκεί παρουσιάζονται πιθανά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί αυτής της βάσης διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση οι εμπλεκόμενες πλευρές. Το εύρος της ελάφρυνσης πρέπει να είναι περιορισμένο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευχάριστη οικονομική κατάσταση. Με πλεονάσματα σε δυο διαδοχικές χρονιές τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα», σχολιάζει ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, παραπέμποντας στο γεγονός ότι από τα συνολικά 86 δισ. του τρίτου πακέτου έχουν εκταμιευτεί μέχρι στιγμής περίπου τα μισά.
Πηγή:
Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου