Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Αποστάτες και εφεδρείες -Κυκλοφορούν ονόματα, όργιο παρασκηνίου

Αποτέλεσμα εικόνας για βουληΣαν βόμβα έσκασε στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ, αφού με 152 βουλευτές πλέον τα περιθώρια και η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή στενεύουν επικίνδυνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να εκτιμούν ότι θέμα πτώσης της κυβέρνησης δεν υπάρχει. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο, μπροστά στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι έσπευσε να διαμηνύσει ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι «πολύ σκληρό για να πεθάνει».
Εφοδος με δηλώσεις για «αποστασία»
Ωστόσο, στα κυβερνητικά επιτελεία σήμανε συναγερμός και ζητήθηκε από  στελέχη, υπουργούς και βουλευτές να κάνουν «έφοδο» σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, προκειμένου να καταγγελθούν συγκεκριμένα δύο επιχειρηματίες καθώς και η ΝΔ για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και νέα «Ιουλιανά» με αποστασία.
Στο ίδιο κλίμα και το πρωινό μήνυμα του Πάνου Καμμένου, ο οποίος συνέδεσε την απόπειρα εισβολής στο γραφείο του Κατσίκη με σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, ζητώντας παρέμβαση της Δικαιοσύνης! Την ίδια ώρα ο Νίκος Βούτσης διέρρευσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Κατσίκη των ΑΝΕΛ όταν δήλωσε πως δεν εγκαταλείπει την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εισβολή ήταν για εκφοβισμό.
Το γεύμα στον «Δουράμπεη»
Από χθες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το «σενάριο της αποστασίας» και η αντίδραση της κυβέρνησης στην ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη αποφασίστηκε σε γεύμα στον «Δουράμπεη», στο Ψυχικό, μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να εναρμονίσουν τη στρατηγική τους καταγγέλλοντας 2 επιχειρηματίες και τη ΝΔ για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Οι «αποστάτες»
Στους ΑΝΕΛ επικρατεί κλίμα καχυποψίας και όλοι υποπτεύονται όλους για πιθανή αποχώρηση. Χαρακτηριστικές είναι οι διαρροές σχετικά με το μυστικό ραντεβού που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος με τον Γιώργο Λαζαρίδη, σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει να μην αποχωρήσει από το κόμμα. Εκεί, μπροστά στην Κουντουρά και τη Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο Πάνος Καμμένος έβαλε τον κ. Λαζαρίδη να ορκιστεί πως δεν θα αποχωρήσει. Η πλευρά Καμμένου διαρρέει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον βουλευτή, αλλά εκείνος ανεξαρτητοποιήθηκε το πρωί της επόμενης μέρας.
Παρόμοιες αποκαλύψεις έκαναν σήμερα τηλεοπτικά οι κ. Λαζαρίδης και Κατσίκης, με καβγά on air, στον ΑΝΤ1.
Ο Κώστας Κατσίκης ρώτησε τον πρώην συνάδελφό του για τη συνάντηση που είχε το βράδυ πριν από την ανεξαρτητοποίησή του με τον Πάνο Καμμένο. Μια συνάντηση παρουσία, όπως είπε, της Έλενας Κουντουρά και της Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά.
«Είδες τον Πάνο Καμμένο. Και υποσχέθηκες ότι δεν θα φύγεις, παρουσία δυο υπουργών. Γιατί είπες ψέματα;», ρώτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ τον ανεξάρτητο πλέον Γιώργο Λαζαρίδη.
«Εγώ στο επίπεδο του κ. Κατσίκη δεν θα πέσω», απάντησε ο Γιώργος Λαζαρίδης.
«Δεν θα ανέβεις, όχι δεν θα πέσεις», ανταπάντησε ο Κ. Κατσίκης.
Την ίδια ώρα, κυκλοφορούν φήμες για νέες αποχωρήσεις, φήμες που ενισχύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κάνουν λόγο για αποχώρηση ενός-δύο ακόμη βουλευτών των ΑΝΕΛ, όπως ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης και ο Κ. Κατσίκης, ο οποίος πρόλαβε σήμερα να διαμηνύσει ότι θα μείνει στο κόμμα.
«Σε λίγο θα έχουμε 160»
Στο Μαξίμου επιχειρείται να περάσει η εικόνα μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία που ετοιμάζουν «συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, εκτελώντας εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως λένε. Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι 152, αλλά δεν θα μας εκπλήξει σε λίγο διάστημα να έχουμε 160».
Οι εφεδρείες
Διακινούνται ήδη ονόματα βουλευτών που υποτίθεται ότι θα προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, από 3 έως 8, από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητων. Στα σχετικά σενάρια έχουν ακουστεί πολλές φορές ονόματα όπως αυτό του ανεξάρτητου βουλευτήΧάρη Θεοχάρη, αλλά και του βουλευτή του ΠοταμιούΣπύρου Δανέλλη. Μάλιστα, ο τελευταίος αύριο θα δώσει το «παρών» στην Παιανία, σε εκδήλωση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα Βαλκάνια και το «Μακεδονικό», από κοινού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Ωστόσο, ο μεν Χάρης Θεοχάρης έχει διαμηνύσει σε συνομιλητές του πως η καταρχήν θετική άποψη που έχει για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν συνεπάγεται… ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (καίτοι ο ίδιος απουσίασε από την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης η ΝΔ), ενώ ο Σπύρος Δανέλλης κατήγγειλε χθες «σταλινικές μεθόδους απαξίωσης» και ξεκαθάρισε, με δήλωσή του στο Facebook, πως αν αποφασίσει να αποχωρήσει από το Ποτάμι, δεν θα «μετακομίσει» σε άλλο κόμμα, αλλά θα παραδώσει την έδρα του.
«Αρχίζει ο νυν υπέρ πάντων αγών. Πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο ως τις εκλογές», αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στο Μαξίμου. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «το σύστημα δίνει τα ρέστα του επειδή έρχονται αποκαλύψεις για Novartis», ενώ ισχυρίζονται ότι θα υπάρξουν ρήγματα και στη ΝΔ καθώς και αποχωρήσεις βουλευτών.
Η περίπτωση Σταύρου Θεοδωράκη
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φήμες ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ετοιμάζεται την ερχόμενη Κυριακή, 1η Ιουλίου, να αποχωρήσει οριστικά από το ΚΙΝΑΛ. Ταυτόχρονα διακινούνται σενάρια ότι ο ίδιος αλλά και κάποιοι βουλευτές του θα μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει νέα πυροσβεστική παρέμβαση:


 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου