Έντονες και διαρκείς ξηρασίες πλήττουν σηµαντικές καλλιέργειες σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Ουκρανία και άλλα µέρη του πλανήτη. Τις επιπτώσεις των καιρικών φαινοµένων και των κλιµατικών συνθηκών αναλύει σε έκθεση που δηµοσιεύτηκε πριν από µερικές ηµέρες το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τον Ιούλιο του 2018.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, µείωση αναµένεται στην παραγωγή µαλακού σίτου σε ΕΕ και Ρωσία, σηµαντική πτώση προβλέπεται σε βασικές παραγωγικές περιοχές του αραβοσίτου (Ρωσία, Βραζιλία), ενώ µειωµένη προβλέπεται και η απόδοση της ελαιοκράµβης στην ΕΕ. Στον αντίποδα, σύµµαχος στην αλµατώδη παραγωγική πορεία της σόγιας στέκεται ο καιρός, εκτοξεύοντας εκτάσεις και παραγωγή στη Βραζιλία σε αριθµούς ρεκόρ.
Οι ξηρασίες σε ΕΕ και Ρωσία ρίχνουν την παραγωγή στο µαλακό σιτάρι
Στους 145 εκατ. τόνους εκτιµάται τον Ιούλιο η παραγωγή µαλακού σίτου στην ΕΕ, µειωµένη 4% σε σχέση µε τον µέσο όρο της πενταετίας.
Πτώση προβλέπει το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας και στη µέση στρεµµατική απόδοση, 1% σε σχέση µε τον µέσον όρο της πενταετίας.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων στο µεγαλύτερο µέρος της Βόρειας Ευρώπης (βλ. χάρτη) διατηρήθηκε όλο τον Ιούνιο, ελαττώνοντας τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των φυτών και µειώνοντας τις στρεµµατικές αποδόσεις.
«Η ξηρασία του Ιουνίου συνέπεσε µε το ευαίσθητο στάδιο του γεµίσµατος, όπου η υγρασία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του πυρήνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του USDA.
«Η ξηρασία του Ιουνίου συνέπεσε µε το ευαίσθητο στάδιο του γεµίσµατος, όπου η υγρασία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του πυρήνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του USDA.
Για δεύτερο συνεχή µήνα αναµένονται µειωµένες αποδόσεις σε Γερµανία και Πολωνία, ενώ επιπλέον µειώσεις προβλέπονται σε Σουηδία, Δανία, Τσεχία, Ηνωµένο Βασίλειο, Βαλτική και Αυστρία. Μειωµένη εκτιµάται η παραγωγή και στη Γαλλία, παρά τις καλές συνθήκες της καλλιέργειας. Εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία µε αύξηση στην εκτιµώµενη παραγωγή λόγω των ευεργετικών βροχοπτώσεων την άνοιξη.
Η εκτιµώµενη παραγωγή για την Ουκρανία αναµένεται να φτάσει τους 25,5 εκατ. τόνους, µείωση 5,9% σε σχέση µε πέρσι. Οι απώλειες οφείλονται στη βαριά ξηρασία των στεπών της Ουκρανίας (-6% σε σχέση µε πέρσι, -2% στην πενταετία), περιοχής όπου συγκεντρώνεται το 50% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Στη Ρωσία, η παραγωγή για το 18/19 προβλέπεται να φτάσει τους 67 εκατ. τόνους, 18% µειωµένη σε σχέση µε την περσινή χρονιά-ρεκόρ. Η µεταβολή αυτή οφείλεται εν πολλοίς στη µείωση των αποδόσεων στις περιοχές του Καυκάσου και του Βόλγα, όπου επικρατεί παρατεταµένη ξηρασία. Η συγκοµιδή βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία και αναµένεται να ολοκληρωθεί στα µέσα Αυγούστου.
Στον αντίποδα, αυξηµένη προβλέπεται η παραγωγή της Αυστραλίας στους 22 εκατ. τόνους, 3% πάνω σε σχέση µε πέρσι. Τον Ιούνιο, πάντως, στη χώρα της Ωκεανίας, η υγρασία ήταν κάτω του µετρίου έως ανεπαρκής, γι’ αυτό και οι χειµερινές βροχές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε παγκόσµια παραγωγή µαλακού σίτου.
Μειωµένη σε παραγωγή και αποδόσεις η ελαιοκράµβη στην ΕΕ
Μειωµένη κατά 9% σε σχέση µε πέρσι προβλέπεται η παραγωγή ελαιοκράµβης στην ΕΕ. Σε αριθµητικά δεδοµένα, η προβλεπόµενη παραγωγή για τη σεζόν 2018/19 ανέρχεται σε 20,2 εκατ. τόνους. Η µέση απόδοση εκτιµάται στα 299 κιλά/στρέµµα, µειωµένη 8% σε σχέση µε πέρσι και 10% σε σχέση µε τον µέσο όρο πενταετίας.
Τα παραπάνω οφείλονται στη συνεχιζόµενη έλλειψη βροχοπτώσεων στη Βόρεια Ευρώπη. Ενδεικτικά, στη Γερµανία η σοδειά είναι µειωµένη κατά 40 κιλά/στρ. εξαιτίας της ξηρασίας. H έλλειψη υγρασίας εστιάζεται κυρίως στις βόρειες και ανατολικές περιοχές, όπου η καλλιέργεια είναι πιο διαδεδοµένη. Ξηρασία επικρατεί και στο Ηνωµένο Βασίλειο, στη Δανία, στις χώρες της Βαλτικής, µε αποτέλεσµα οι σοδειές να είναι µειωµένες. Η µεγαλύτερη µείωση απόδοσης (90 κιλά/στρ.) καταγράφεται στη Γαλλία, την πρώτη χώρα σε εκτάσεις και παραγωγή ελαιοκράµβης εντός ΕΕ.
Μεταξύ των προβληµάτων ήταν η σύντοµη περίοδος ανθοφορίας, εξαιτίας µιας απότοµης αύξησης της θερµοκρασίας τον Μάιο. Επιπλέον, εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων την άνοιξη, σηµειώθηκαν αρκετές ζηµιές από εχθρούς και ειδικότερα από τον ψύλλο (psylliodes chrysocephalus). Σύµφωνα µε την έκθεση, η απαγόρευση χρήσης νεονικοτινοειδών και άλλων χηµικών ουσιών έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια, δυσκολεύοντας τη µάχη των αγροτών µε τα έντοµα. Η συγκοµιδή εξελίσσεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
|
Βαριά ξηρασία πλήττει τον ηλίανθο στην Ουκρανία
Αν και τελευταία ο καιρός είναι ευνοϊκός για τον αραβόσιτο και τη σόγια στη Δυτική Ουκρανία, η παρατεταµένη ξηρασία πλήττει τα ανατολικά της χώρας, εκεί όπου καλλιεργείται, κατά κύριο λόγο, ο ηλίανθος. Ως εκ τούτου, η προβλεπόµενη απόδοση είναι µειωµένη στα 208 κιλά ανά στρέµµα, µείωση δηλαδή 3% σε σχέση µε πέρσι. Η συγκοµιδή θα ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεµβρίου και θα ολοκληρωθεί στα µέσα Νοεµβρίου.
Μείωση αποδόσεων και εκτάσεις ρεκόρ στον ηλίανθο στη Ρωσία
Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του USDA, η παραγωγή ηλίανθου στη Ρωσία θα κινηθεί σε παρόµοια επίπεδα µε πέρσι, στους 10,5 τόνους. Οι έντονες ξηρασίες στα νότια της χώρας και στην κοιλάδα του Βόλγα µείωσαν τις προσδοκώµενες αποδόσεις, από τα 153 κιλά/στρέµµα του προηγούµενου µήνα στα 140 κιλά, επίδοση ελαφρώς κάτω του µέσου όρου.
Η εκτιµώµενη καλλιεργούµενη έκταση παραµένει στα 75 εκατ. στρέµµατα, αριθµός ρεκόρ για τα δεδοµένα της χώρας. Οι εκτάσεις ηλίανθου στη Ρωσία έχουν σηµειώσει αύξηση 30% µέσα σε µια δεκαετία, µε το µεγαλύτερο µέρος της αύξησης να έχει σηµειωθεί στην περιοχή του Βόλγα. Εκεί οι εκτάσεις έχουν διπλασιαστεί, καταλαµβάνοντας το 45% των συνολικών εκτάσεων ηλίανθου της χώρας.
Μείωση αποδόσεων και εκτάσεις ρεκόρ στον ηλίανθο στη Ρωσία
Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του USDA, η παραγωγή ηλίανθου στη Ρωσία θα κινηθεί σε παρόµοια επίπεδα µε πέρσι, στους 10,5 τόνους. Οι έντονες ξηρασίες στα νότια της χώρας και στην κοιλάδα του Βόλγα µείωσαν τις προσδοκώµενες αποδόσεις, από τα 153 κιλά/στρέµµα του προηγούµενου µήνα στα 140 κιλά, επίδοση ελαφρώς κάτω του µέσου όρου.
Η εκτιµώµενη καλλιεργούµενη έκταση παραµένει στα 75 εκατ. στρέµµατα, αριθµός ρεκόρ για τα δεδοµένα της χώρας. Οι εκτάσεις ηλίανθου στη Ρωσία έχουν σηµειώσει αύξηση 30% µέσα σε µια δεκαετία, µε το µεγαλύτερο µέρος της αύξησης να έχει σηµειωθεί στην περιοχή του Βόλγα. Εκεί οι εκτάσεις έχουν διπλασιαστεί, καταλαµβάνοντας το 45% των συνολικών εκτάσεων ηλίανθου της χώρας.
Μειωµένη η παραγωγή αραβοσίτου σε Ρωσία και Βραζιλία
Μειωµένη κατά 1,2% σε σχέση µε πέρσι προβλέπεται από το USDA η παραγωγή αραβοσίτου το 2018/2019. Η µείωση της στρεµµατικής απόδοσης σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα φτάνει το 12%, δηλαδή στα 490 κιλά/στρέµµα. Τόσο η νότια περιφέρεια όσο και η περιφέρεια του Βόρειου Καυκάσου όπου συγκεντρώνεται το 60% της εγχώριας παραγωγής, αντιµετώπισαν βαρύ κύµα καύσωνα την περίοδο κατά την οποία ο αραβόσιτος είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις υψηλές θερµοκρασίες.
Επιπροσθέτως, η σφριγηλότητα του βλαστού επλήγη, εξαιτίας της διαρκούς ξηρασίας που χτύπησε από τις αρχές Ιουλίου. Ο καιρός υπήρξε ευνοϊκότερος στο κεντρικό τµήµα της χώρας, όπου συγκεντρώνονται σηµαντικές εκτάσεις της καλλιέργειας. Η συγκοµιδή θα ξεκινήσει στα νότια τον Σεπτέµβριο και θα προχωρήσει βόρεια στα τέλη Νοεµβρίου. Στους 83,5 εκατ. τόνους τοποθετεί την παραγωγή της νοτιοαµερικανικής χώρας (3η κατά σειρά σε παγκόσµια παραγωγή αραβοσίτου, πίσω από ΗΠΑ και Κίνα). Η εν λόγω έκθεση προβλέπει µειωµένη την παραγωγή σε σχέση µε πέρσι κατά 15 εκατ. τόνους. Η απόδοση εκτιµάται σε 497 κιλά/στρέµµα, µείωση 11% σε σχέση µε πέρσι, κάτι που οφείλεται σε δυσµενείς καιρικές συνθήκες σε περιοχές της καλλιέργειας.
Οι παρατεταµένες περίοδοι ξηρασίας κατά τη διάρκεια των καθοριστικών για την ανάπτυξη του φυτού σταδίων οδήγησαν σε σηµαντική µείωση των αποδόσεων. Οι βροχές που ακολούθησαν έφεραν µια κάποια ανακούφιση, αλλά ήταν πολύ αργά για να αντιστραφούν οι ζηµιές από την ξηρασία. Περίπου το 10% της σοδειάς είχε συγκοµιστεί στις αρχές Ιουλίου, ενώ το µεγαλύτερο µέρος της υπόλοιπης σοδειάς θα συγκοµιστεί τον Σεπτέµβρη.
|
Αυξηµένη η παραγωγή βάµβακος στη Βραζιλία, πρόβλεψη ρεκόρ για τη σόγια
Την ίδια στιγµή, αυξηµένη κατά 3% σε σχέση µε πέρσι προβλέπεται και η παραγωγή βάµβακος. Αναλυτικότερα, η παραγωγή αναµένεται να ανέλθει σε 9,5 εκατ. µπάλες των 480 λιµπρών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βραζιλία βρίσκεται στην πέµπτη θέση παγκοσµίως στην παραγωγή βάµβακος πίσω από την Ινδία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Πακιστάν. Το µεγαλύτερο µέρος της συγκοµιδής συγκεντρώνεται από τον Ιούνιο µέχρι τον Αύγουστο. Η συγκοµιδή αναµένεται να ανέλθει σε 168,3 κιλά/στρέµµα, αυξηµένη 4% σε σχέση µε πέρσι. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ, καθώς οι καιρικές συνθήκες, εκτός των άλλων, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την καλλιέργεια. H παραγωγή σόγιας της πρώτης δύναµης παγκοσµίως Βραζιλίας προβλέπεται να φτάσει τους 120,5 εκατ. τόνους, αυξηµένη κατά 1% σε σχέση µε πέρσι.
Επιπλέον, τον αριθµό ρεκόρ των 375 εκατ. στρεµµάτων αναµένεται να φθάσουν οι καλλιεργούµενες εκτάσεις, αυξηµένες 7% σε σχέση µε πέρσι. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί της χώρας θα φυτεύσουν για ακόµα µια χρονιά περισσότερα στρέµµατα για να εκµεταλλευτούν τις ευνοϊκές συνθήκες στις εµπορικές σχέσεις µε τις ΗΠΑ σε αντιδιαστολή µε τις σχέσεις των ΗΠΑ µε την Κίνα και την επιβολή δασµών.
Σύµφωνα µε την έκθεση, οι αποδόσεις πέρσι κατέγραψαν ρεκόρ σε όλες τις περιοχές εκτός του Νότου, χάρη στον ευνοϊκό καιρό και στη βελτιωµένη τεχνολογία. Οι φυτεύσεις ξεκινούν τον Σεπτέµβριο στις κεντρικές και δυτικές περιοχές και συνεχίζονται τον Δεκέµβριο στην υπόλοιπη χώρα.
ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου