Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Κρατάει η ελαιοκράμβη τα στρέμματα, ανάμεικτα τα συναισθήματα φέτος

Αποτέλεσμα εικόνας για ελαιοκράμβη τα στρέμματαKαλλιέργεια που αυξάνει τη δυναμική της τα τελευταία χρόνια είναι η ελαιοκράμβη, η οποία ωστόσο απαιτεί εγρήγορση και προγραμματισμό. Η πτωτική πορεία στο σιτάρι τα τελευταία χρόνια ώθησε αρκετούς παραγωγούς να μπουν στην καλλιέργεια, ωστόσο
για τους γνώστες ο ενθουσιασμός είναι κακός σύμβουλος. Φέτος, η χρονιά έδωσε μέτριες αποδόσεις στην Κεντρική Μακεδονία, όπου οι ελαιούχοι σπόροι έχουν την τιμητική τους, αν και πολλοί θεωρούν ότι η περσινή χρονιά ήταν με διαφορά χειρότερη. Πλεονέκτημα αποτελεί η δικλείδα ασφαλείας των σταθερών τιμών (40 λεπτά/κιλό) στα συμβόλαια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκτιμήσεις εταιρειών εισροών, την τελευταία διετία οι εκτάσεις ανέρχονται σε περίπου 100.000 στρέμματα.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οριακή αύξηση εκτάσεων (+1,4%) στα 38,6 έναντι 38,1 εκατ. στρεμμάτων και μικρή μείωση παραγωγής (-5%) στους 12,8 εκατ. τόνους έναντι 13,5 εκατ. τόνων πέρσι, προβλέπουν για φέτος (EE 15) οι Copa – Cogeca. Μειωμένη εκτιμάται και η μέση απόδοση, στα 330 κιλά/στρέμμα έναντι 350 κιλών πέρσι. Τις μεγαλύτερες εκτάσεις διαθέτουν οι Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο με 15, 12,6 και 6,2 εκατ. στρέμματα αντίστοιχα.

Συγκρατημένη ικανοποίηση για φέτος στον Βορρά

Με τη συγκομιδή να έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές, τα πιο πολλά στρέμματα καλλιεργούνται στην Κεντρική Μακεδονία (ΠΕ Σερρών, Θεσσαλονίκης), ενώ σημαντικές είναι οι εκτάσεις σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Αυξητική είναι η τάση στη Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα και Κοζάνη), ενώ δυναμικά μπαίνει από φέτος και η Μαγνησία. Όπως ανέφερε ο Θοδωρής Τζήμος, γεωπόνος του ΑΣ Ροδολίβους Σερρών, «στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 15.000 στρέμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων στον Δήμο Αμφίπολης. Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Η περσινή χρονιά ήταν πολύ κακή, ενώ φέτος πήγαν καλύτερα τα πράγματα, αν και διάφορα προβλήματα στα φυτρώματα και τα χαλάζια πριν από 20 ημέρες έκαναν αρκετές ζημιές. Ο μέσος όρος αποδόσεων κινήθηκε στα 180 κιλά/στρέμμα. Ωστόσο, η τιμή αποτελεί δέλεαρ, ο κόσμος συνεχίζει και βάζει ελαιοκράμβη», σημείωσε.
το κόστος της ελαιοκράμβης με όλες τις φροντίδες και ένα πότισμα ανέρχεται στα 55-60 ευρώ/στρέμμα. Σύμφωνα με τον Βασίλη Γκίνη, υπεύθυνο αγροτικών συμβάσεων της εταιρείας «ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ» στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τα συναισθήματα φέτος ήταν ανάμεικτα. «Οι ποσότητες που συγκεντρώσαμε μας δείχνουν μέτριες αποδόσεις στην περιοχή, καθώς σε αρκετά χωράφια οι κακές καιρικές συνθήκες και το χαλάζι έκαναν σημαντικές ζημιές. Οι παραγωγοί που κράτησαν τα χωράφια τους ακέραια κινήθηκαν γύρω στα 200-250 κιλά/στρέμμα. Υπήρχαν όμως και αρκετοί που έπεσαν στα 100 κιλά ή και πιο κάτω». Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Γαβρανίδη, πρόεδρο της εταιρείας «ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ», στις Σέρρες, «η χρονιά φέτος είναι καλύτερη. Σε ορισμένες περιοχές, η συγκομιδή πήγε πίσω λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων», αναφέροντας ότι περίπου το 80% των ποσοτήτων έχει συγκεντρωθεί.

Έκρηξη της καλλιέργειας στη Μαγνησία

Λύση που προτιμάται από όλο και περισσότερους παραγωγούς αποτελεί η ελαιοκράμβη στη Μαγνησία, με πλήθος παραγωγών να βάζουν φέτος για πρώτη χρονιά. Ευχαριστημένος από την πρώτη του χρονιά δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός Χρήστος Ρομφαίας από τον Ριζόμυλο Μαγνησίας: «Πολλοί είχαν βάλει από πέρσι και είχε πάει καλά. Εγώ έβαλα φέτος και σκοπεύω να αυξήσω τα στρέμματα του χρόνου», μας είπε. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος στην «Αγρομηχανική Βόλου» και αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Θανάσης Κούντριας, «εκτιμώ ότι οι συνολικές εκτάσεις έφτασαν τα 15.000 στρέμματα (σ.σ.: από 2.000 στρέμματα πέρσι) ως αποτέλεσμα της περσινής χρονιάς που η ελαιοκράμβη πήγε καλά, ακόμα και στα «αδύναμα» χωράφια. Φέτος, ο ήπιος χειμώνας δεν βοήθησε το δέσιμο του φυτού. Η μέση απόδοση φέτος κινήθηκε στα 180-200 κιλά/στρέμμα». Ο κ. Κούντριας αναφέρθηκε σε ορισμένα κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας: «Εάν οι παραγωγοί κάνουν μια καλή κατεργασία του εδάφους τον Αύγουστο, εάν γίνει η σωστή λίπανση και σπαρθεί το χωράφι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και έρθουν και οι φθινοπωρινές βροχές, τότε πάμε στον χειμώνα με καλές προϋποθέσεις», εξήγησε. Ο ίδιος συνιστά, επίσης, προσοχή στο στάδιο της ανθοφορίας, όταν και κάνουν την εμφάνισή τους εχθροί όπως ο ψύλλος.

Πάνω από τα 150 κιλά ξεκινά το κέρδος

Σύμφωνα με τον Θανάση Κούντρια, «το κόστος της ελαιοκράμβης με όλες τις φροντίδες και ένα πότισμα ανέρχεται στα 55-60 ευρώ/στρέμμα. Από τα 150 κιλά/στρέμμα και πάνω έχεις κέρδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ακόμα και σε μια μέτρια χρονιά, μένει εισόδημα στον παραγωγό», εξηγεί. Από την πλευρά του ο κ. Τζήμος, από τις Σέρρες, τοποθετεί το κόστος σε παρόμοια επίπεδα με το σιτάρι στα ξηρικά χωράφια της περιοχής. Για τον Θεόδωρο Πρόκλο, έμπειρο παραγωγό ελαιοκράμβης από τις Σέρρες, «ο κόσμος δεν πρέπει να ενθουσιάζεται. Η ελαιοκράμβη κατά το πρώτο έτος δίνει υψηλή απόδοση, όταν τα χώματα είναι «παρθένα». Στο εξωτερικό, οι παραγωγοί την εναλλάσσουν με περισσότερες καλλιέργειες και τη βάζουν ακόμα και ανά τέσσερα χρόνια, διατηρώντας έτσι το χωράφι ξεκούραστο», κατέληξε.
Βασικές περιοχές καλλιέργειας κατά ΠΕ*
Περιφερειακή ενότητα
Εκτάσεις (στρέμματα)
Θεσσαλονίκης
39.700
Σερρών
17.480
Κιλκίς
16.240
Ξάνθης
5.550
Φλώρινας
4.950
*ΟΣΔΕ 2017, πηγή: ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου