Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας με αφορμή την απόφαση της Αθήνας για απέλαση των Ρώσων διπλωματών.Παράλληλα, ένα ακόμη μέτωπο έρχεται να δυναμιτίσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες ελληνορωσικές
σχέσεις με αφορμή την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης σχετικά με την υπόθεση του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενου διεθνώς και ως "Mr. Bitcoin", καθώς το Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να εκδώσει τον 39χρονο στη Γαλλία και όχι στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, η κίνηση της Αθήνας να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες καθώς και η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών του ΝΑΤΟ με την πΓΔΜ, οδήγησαν ΗΠΑ και Ρωσία.σε μια μίνι διπλωματική κρίση, συνέπεια; της στήριξης που εξέφρασαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την πΓΔΜ.
«Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά, και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού».
Η Στήριξη της Ουάσινγκτον στην Αθήνα εκφράστηκε και επίσημα μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιτέθηκε -μέσω Αθήνας- στην Ουάσινγκτον κατηγορώντας την ότι «βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας». Η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα είναι αβάσιμη και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις σημείωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν παρείχε δικαιολογία για την απέλαση τονίζοντας ότι η Μόσχα θεωρεί το περιστατικό απόλυτα αβάσιμο.
«Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι απολύτως παράλογη, δεν επιβεβαιώνεται από γεγονότα από την ελληνική πλευρά η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεών μας και είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές ζημιές», αναφέρει η ανακοίνωση. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή, Ανδρέα Φρυγάνα, για να διαμαρτυρηθεί για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών αλλά και για να τον ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.
Λίγη ώρα αργότερα, με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση κατηγορώντας τις ελληνικές Αρχές ότι «συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό». Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».
Απάντηση σε υψηλούς τόνους από ελληνικές διπλωματικές πηγές
«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» απάντησαν διπλωματικές πηγές. Και πρόσθεσαν: «Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».
O Mr. Bitcoin
Σε βάρος του 39χρονου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.
Ο Βίνικ, που συνελήφθη πέρυσι με διεθνές ένταλμα στη Χαλκιδική, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή του στη Γαλλία αρνούμενος τις παραπάνω πράξεις.Του γαλλικού αιτήματος προηγήθηκαν ανάλογα αιτήματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Άρειο Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές γνωμοδότησαν θετικά και σε αίτημα έκδοσης των Ρώσων για υπόθεση απάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεύτερο αίτημα των Ρώσων, συνδεόμενο με τη φερόμενη δράση του στον κυβερνοχώρο και ειδικότερα για επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. Ρούβλια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Interfax
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου