Αντιπροσωπία της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρη Θεοφάνη. Στην αντιπροσωπία της Κίνησης
συμμετείχαν ο συντονιστής Γιάννης Μαγκριώτης, ο Βασίλης Ιατρίδης, ο Γιάννης Λεμπετλής, ο Πάρης Μαυρίδης και ο Νίκος Παγώνης. Στη συνάντηση ο κ. Θεοφάνης παρουσίασε το επενδυτικό και το επιχειρησιακό σχέδιο της ιδιωτικής κοινοπραξίας που κέρδισε τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΟΛΘ ΑΕ, τονίζοντας μάλιστα πως σχεδιάζουν να υλοποιήσουν πιο γρήγορα το επενδυτικό σχέδιο από τις δεσμευτικές ημερομηνίες της σύμβασης.
Από την πλευρά της η αντιπροσωπία της Κίνησης, αφού ευχαρίστησε για τη συνάντηση και την ενημέρωση, τόνισε:
1. Η παραχώρηση της ΟΛΘ ΑΕ σε ιδιωτική διεθνή κοινοπραξία με ειδίκευση στις θαλάσσιες μεταφορές είναι θετικό γεγονός και ελπίζει να προχωρήσουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη του λιμανιού, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρός του.
2. Οι επενδύσεις στο λιμάνι, που σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, δυστυχώς ποτέ δεν προχώρησαν από λάθη των κυβερνήσεων. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, αλλά και η χώρα, είχαν απώλειες ανάπτυξης και απασχόλησης και τώρα τρέχουν να προλάβουν τον χρόνο.
3. Η παραχώρηση της ΟΛΘ ΑΕ έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και στο δυσμενές περιβάλλον της κρίσης, με αποτέλεσμα να μην πάρει το Δημόσιο το τίμημα που θα μπορούσε να πάρει και το επενδυτικό και επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται στη σύμβαση να είναι ουσιαστικά επτά χρόνια από την ημέρα υπογραφής της. Μάλιστα η σύμβαση επιτρέπει στη νέα ιδιοκτησία μέχρι το 2027 να μπορεί να πέσουν οι εργασίες του λιμανιού μέχρι και στο όριο των 370.000 containers.
4. Δυστυχώς, δύο έργα που έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπτυξη του λιμανιού, ούτε και σήμερα το Δημόσιο φαίνεται να είναι σε ετοιμότητα να τα κατασκευάσει.
• Η οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία είναι έτοιμη μελετητικά από το 1997, δημοπρατήθηκε το 2000 και επαναδημοπρατήθηκε το 2006, δυστυχώς όμως και στις δύο περιπτώσεις, κυρίως με ευθύνη των εργολάβων αλλά και του Δημοσίου, αφού δεν μπόρεσε λόγω και των καθυστερήσεων στα δικαστήρια να ολοκληρώσει τις απαλλοτριώσεις, το έργο ακόμη είναι ημιτελές. Οι νέες μελέτες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, δυστυχώς και οι απαλλοτριώσεις, όπως και δεν έχουν εξασφαλιστεί τα περίπου 35 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του υπολοίπου 1,4 χλμ. της οδογέφυρας από τα 3,5 χλμ. συνολικά.
• Δυστυχώς, για τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μια κατασκευή περίπου 3 χλμ., δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για τη μελέτη της, ούτε έχουν εξασφαλιστεί τα περίπου 32 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της, δηλαδή με τις καλύτερες προϋποθέσεις η ολοκλήρωσή της θα ξεπεράσει τα έξι χρόνια. Και το χειρότερο είναι ότι τα έργα αυτά ‒εκτός του ότι είναι αναγκαία για το λιμάνι, το περιβάλλον και την ασφάλεια των μεταφορών‒ είναι ενσωματωμένα με δεσμευτικές ημερομηνίες στη σύμβαση και κάθε υπέρβαση, που θεωρείται βέβαιη, θα συμπαρασύρει προς τα πίσω το επενδυτικό και επιχειρησιακό σχέδιο της νέας ιδιοκτησίας της ΟΛΘ ΑΕ.
5. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το κατεξοχήν εξαγωγικό λιμάνι της χώρας, αφού από τα περίπου 400.000 containers που διακινούνται ετησίως περί το 90% καλύπτεται από το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και το υπόλοιπο 10% αφορά το διαμετακομιστικό εμπόριο στις γειτονικές χώρες. Μια σύγκριση με το λιμάνι του Πειραιά θα δείξει ότι στα 3,5 εκατ. containers που έφτασε με την COSCO ο Πειραιάς, το εμπόριο που αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής και όχι μόνο δεν ξεπερνά τα 320.000 containers, από τα οποία τα περισσότερα μεταφέρουν εισαγόμενα προϊόντα, επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η περιφέρεια της ιδιωτικής οικονομίας και της εξωστρέφειας, παρότι η κρίση της παραγωγής τα τελευταία 15 χρόνια την έχει χτυπήσει πολύ.
6. Δυστυχώς, δεν φαίνεται η προοπτική στο προσεχές μέλλον να αναβαθμιστούν οι σιδηροδρομικοί άξονες τόσο προς την Ειδομένη, όσο και προς τον Προμαχώνα, που είναι οι δύο πύλες προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και φυσικά οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη σιδηροδρομική Εγνατία και τη σύνδεση με τον λεγόμενο «Δρόμο του Μεταξιού», είναι κυριολεκτικά στησφαίρα της φαντασίας.
7. Δυστυχώς, από τη σύμβαση δεν φαίνεται να είναι σαφές το πλαίσιο και ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθεί ο πρώτος προβλήτας του λιμανιού στις αστικές δραστηριότητες της Θεσσαλονίκης, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
8. Δεν είναι ακόμη ευδιάκριτο το σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, θέμα το οποίο αφορά τους φορείς της πόλης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και για το οποίο λίγα έχουν κάνει για να δημιουργήσουν κίνητρα προσέλκυσης των επισκεπτών που επιλέγουν την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.
9. Η έλλειψη των δημόσιων υποδομών, τα μεγάλα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επενδύσεων που προβλέπονται στη σύμβαση και η μικρή κλιμάκωση στην αύξηση του μεταφορικού έργου του λιμανιού για την επόμενη δεκαετία, ουσιαστικά ακυρώνουν και την προοπτική για την ανάπτυξη ενός σημαντικού εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, γι’ αυτό και οι μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές στην προετοιμασία του διαγωνισμού από το Δημόσιο για την παραχώρηση του στρατοπέδου, που από το 2008 είναι χωροθετημένος για διεθνές εμπορευματικό κέντρο.
10. Τόσο το Δημόσιο όσο και οι νέοι ιδιοκτήτες της ΟΛΘ ΑΕ έχουν μεγάλες ευθύνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να τις υπερβούνπροκειμένου να κερδίσει ηΘεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή μέρος των απωλειών ανάπτυξης και απασχόλησης και να ενταχθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή οικονομία. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των τοπικών και περιφερειακών φορέων που πρέπει να ελέγχουν την πορεία υλοποίησης της σύμβασης και να προτείνουν βελτιώσεις και προσθήκες, γνωρίζοντας όλοι ότι το λιμάνι με τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα σύγχρονα εμπορευματικά κέντρα είναι οι βασικές υποδομές για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου