Την κυβερνητική τροπολογία - «οδικό χάρτη» για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019 και την κατάργηση του ρατιστικού υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών που θέσπισε η κυβέρνηση Παπαδήμου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) παρουσίασε
στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου
Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή θα οδηγήσει όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας τον Ιανουάριο του 2019 στη θέσπιση ενός νέου αυξημένου κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους χωρίς δυσμενείς και ρατσιστικές ηλικιακές διακρίσεις. «Υλοποιούμε την κορυφαία δέσμευσή μας για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με την ενίσχυση των μισθών τους» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.
Η κυρία Αχτσιόγλου εξαπέλυσε ταυτόχρονα δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα που είχαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις τους στη μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών. Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός περικόπηκε «μέσα σε μια νύχτα» κατά 22% από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σε 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών ενώ παράλληλα πάγωσαν και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Αυτό έγινε τότε για την εξυπηρέτηση της αντίληψης που ήθελε την ανάπτυξη να επιστρέψει με τη συντριβή της εργασίας» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου.
Οι αντιδράσεις
Από την πλευρά της η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, ο βουλευτής της Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε «φούμαρα» την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και προεξόφλησε ότι επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα αυξηθεί ο μισθός των εργαζομένων ούτε κατά ένα ευρώ».
Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού τάχθηκε και η ΔΗ.ΣΥ με τον βουλευτή Γιώργο Καρρά να δηλώνει ότι το κόμμα του «δεν έχει καταρχήν αντιρρήσεις» για την τροπολογία. Μάλιστα η ΔΗ.ΣΥ κατέθεσε και δική της τροπολογία για το θέμα.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με δόλωμα την αύξηση κατώτατου ενεργοποιεί τον νόμο Βρούτση» που προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός «θα καθορίζεται με απόφαση κυβέρνησης χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις στην βάση αναγκών κεφαλαίων και μονοπωλίων». «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανάκτηση απωλειών, όποια αύξηση ψίχουλα κατώτατου θα εξανεμιστούν με μείωση αφορολόγητου» υποστήριξε ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ
Από την πλευρά του το Ποτάμι δήλωσε «παρών» με τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαρριανό να χαρακτηρίζει «προεκλογική» την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου