Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η γενιά μας να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της επανεκλογής

Ο διευθυντής Ερευνών της Διανέοσις, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της 24MEDIA, Μάνος ΧωριανόπουλοςΓια το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων συζήτησαν στο πλαίσιο του 3ου Thessalonìki Summit ο διευθυντής Ερευνών της Διανεοσις, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της 24MEDIA, Μάνο Χωριανόπουλο.

Ερωτώμενος για τα ποια είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα μετά τα 8 χρόνια κρίσης, ο κ. Πιερρακάκης είπε: "Έχουμε την δικτατορία της επικαιρότητας. Ασχολούμαστε συνεχώς με το τώρα. Την επόμενη δόση. Κι αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργούνται είναι διαχρονικά. Έχουμε δεδομένα προβλήματα στον ρυθμό ανάπτυξης, το χρέος κλπ. Πρέπει να σκεφτούμε πως το 2% στην ανάπτυξη θα γίνει 4. Στη Διανεοσις έχουμε την αίσθηση από τις έρευνες μας, ότι τα βασικότερα προβλήματα είναι αυτά που αφορούν το μετά. Για παράδειγμα το δημογραφικό. Ο πληθυσμός έχει μειωθεί ήδη. Έχουμε περισσότερους θανάτους απ' ότι γεννήσεις αλλά και συνεχή ροή προς το εξωτερικό. Αυτό δημιουργεί συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης. Είδαμε τις χώρες με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Σχεδόν όλες έχουν αύξηση στον συνολικό πληθυσμό. Άρα εμείς προσπαθούμε να τρέξουμε 100 μέτρα με κόντρα άνεμο".
Αναλύοντας το δημογραφικό εξήγησε πως η μέση ηλικία στην Ελλάδα είναι τα 44 χρόνια. Στο μεσαίο σενάριο, όχι το χειρότερο, τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει μείωση πληθυσμού κατά 2 εκατομμύρια. "Θα μεγαλώσει το ποσοστό των ηλικιωμένων άρα θα ανατραπούν όλα για το ασφαλιστικό, την εκπαίδευση".
Σε ερώτηση του Μάνου Χωριανόπουλου σχετικά με το γιατί δεν συζητιέται το πρόβλημα από το πολιτικό σύστημα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε πως υπάρχει ένα μείγμα αδιαφορίας και έλλειψης αντίληψης του προβλήματος. "Όμως ούτε η διοίκηση έχει διάθεση να τα ακουμπήσει. Η διοίκηση έχει αποδυναμωθεί. Το διακύβευμα της δικής μας γενιάς θα πρέπει να είναι να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο εκλογή- επανεκλογή. Το ποιος θα βγει. Θα πρέπει να βρούμε ανθρώπους που θέλουν να κυβερνήσουν, όχι να επανεκλεγούν" σημείωσε.
Φέρνοντας το παράδειγμα της Φινλανδίας, ο διευθυντής Ερευνών της Διανέοσις είπε: "Είχαμε πρόσφατα στην Αθήνα τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας που διαχειρίστηκε την κρίση. Οι Φινλανδοί πολιτικοί είχαν τεράστιες διαφωνίες για τους φορολογικούς συντελεστές το αν θα πρέπει να μείνουν στην Ευρώπη και πάρα πολλά άλλα θέματα. Συμφωνούσαν όμως σε κάτι. Στο τι παράγουν. Την εκπαίδευση, τη Nokia, την ξυλεία. Είχαν διαφωνίες στο πώς. Όχι στο τι. Εδώ δεν έχουμε καν αποφασίσει τι είμαστε. Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το πλεονέκτημα που δεν μας κληρονόμησε κάποιος αλλά το φτιάξαμε μόνοι μας".
Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας με τον κ. Πιερρακάκη να τονίζει πως το ποσοστό στις άτυπες σχέσεις εμπιστοσύνης στους θεσμούς και εμπιστοσύνης των πολιτών μεταξύ τους, είναι το τελευταίο στην Ευρώπη. "Στο ερώτημα "Γενικά θεωρείτε ότι οι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης;" οι Έλληνες απάντησαν "Ναι" σε ποσοστό μόλις 8,8%. Στη Σουηδία για παράδειγμα ήταν 60%.Η έλλειψη εμπιστοσύνης αντανακλάται στην γραφειοκρατία, στο ότι το κράτος δεν με εμπιστεύεται. Ότι με θεωρεί ένοχο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Όταν δεν σας εμπιστεύομαι σαν συμπολίτη μου δεν σας εμπιστεύομαι σαν πολιτικό μου, σαν δημοσιογράφο. Δεν εμπιστεύεται κανείς κανέναν".
Μια προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος εμπιστοσύνης, είναι κατά τον ίδιο να δημιουργηθούν θεσμοί- νησίδες ως καλά παραδείγματα. "Για παράδειγμα δεν εμπιστεύεσαι το δημόσιο; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντου. Δεν μπορείς να λαδώσεις το μηχάνημα. Όσο περισσότερο καταφέρουμε να κάνουμε αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τοσο θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος. Σε έρευνα για το ποια υπηρεσία εμπιστεύονται οι πολίτες περισσότερο, μας απάντησαν τα ΚΕΠ. Γιατί είναι όλα ηλεκτρονικά".
Ο κύριος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στη στρατιωτική θητεία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να μετασχηματιστεί. "Να μπορεί να αποκτά ο φαντάρος ένα προσόν κατά τη διάρκεια της θητείας ή να προσφέρει κάτι στο κράτος. Το βασικό όμως για να λυθεί ένα πρόβλημα είναι πρώτα να το αναγνωρίσεις".
Τόνισε πως με δεδομένο ότι θα υπάρξει μια περίοδος αλλαγών στα παραγωγικά μοντέλα των κρατών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να σκέφτονται δημιουργικά για να προσαρμοστούν, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η απάντηση στους λαϊκιστές και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη υπογράμμισε: "Οι λαϊκιστές αποτυπώνουν σωστά τα προβλήματα χωρίς να προσφέρουν τη σωστή λύση. Το πρόβλημα όταν απευθύνεσαι στους λαϊκιστές είναι ότι κινδυνεύεις να κατηγορηθείς ότι δεν αναγνωρίζεις το πρόβλημα. Πρέπει να ξέρεις πάρα πολύ καλά τι θες να κάνεις, να το υπηρετείς μέχρι τέλους χωρίς δειλία και αμφιθυμία. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τον λαϊκισμό".


247News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου