Τον "άγνωστο Χ" εξακολουθεί να αποτελεί για την αντιπολίτευση ο χρόνος που θα επιλέξει να στήσει τις κάλπες ο πρωθυπουργός, καθώς οι πολιτικές πρωτοβουλίες εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του.
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, πάντως, εκείνοι που πιστεύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.
Όχι μόνο γιατί από τις αρχές του χρόνου πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών θα δει τα οφέλη από τα θετικά μέτρα που ψηφίζει η Βουλή, όχι γιατί ενδέχεται να “ωριμάσουν” κάποιες περιπτώσεις σκανδάλων, αλλά και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση Ζάεφ εκτιμάται ότι θα έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να είναι η σειρά της Αθήνας να την φέρει στο Κοινοβούλιο. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός θα την φέρει στη Βουλή τον Μάρτιο, όπως έχει δηλώσει ότι έχει συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο ή εάν θα την φέρει άμεσα, όπως προβλέπει άλλωστε και η ίδια η Συμφωνία, επιταχύνοντας τις εξελίξεις. Η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να μην ψηφίσει τη Συμφωνία η παρούσα Βουλή, αλλά με διάφορα προσχήματα να προηγηθούν κάλπες, με αποτέλεσμα η “καυτή πατάτα” να πάει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Ο Αλ. Τσίπρας, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένος να ψηφίσει η παρούσα Βουλή τη Συμφωνία, γεγονός όμως που επίσης προκαλεί την υποψία στην αντιπολίτευση ότι αμέσως μετά το Μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει τις κάλπες. Άλλωστε ο Π. Καμμένος -το λιγότερο- θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εφόσον έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η δε ΝΔ, όπως έχει αποκαλύψει προ μηνός το News 24/7, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να πιέσει τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να άρουν την εμπιστοσύνη τους στον Αλ. Τσίπρα ώστε να μην περάσει η Συμφωνία με τον Ζ. Ζάεφ.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, εντείνονται οι φήμες ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέο ανασχηματισμό, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και μετά τις γιορτές, κρατώντας τον Π. Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας και σηματοδοτώντας με τις αλλαγές προσώπων το νέο μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Σενάρια, που αν και δεν επιβεβαιώνονται, δημιουργούν νευρική κρίση στο πολιτικό σύστημα.
Ο χρόνος διεξαγωγής του επόμενου ανασχηματισμού, πάντως, που θα συγκροτήσει την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και που θα σηματοδοτεί το “πού θα το πάει ο Αλ. Τσίπρας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια” θα φωτογραφίσει ουσιαστικά και το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου