Περίπου 2 ώρες διήρκησε το γεύμα εργασίας στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη και οι έξι επιχειρηματίες εξεπλάγησαν όχι μόνο από την απλότητα και τη φιλικότητα της Α. Μέρκελ
αλλά κυρίως από το πόσο καλά ενημερωμένη ήταν για όλα τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής οικονομίας.
Στο τραπέζι τέθηκε κατ’ αρχάς, κυρίως από τον Ε. Μυτιληναίο, το θέμα της υψηλής φορολογίας. Η Γερμανίδα φέρεται να τους απάντησε ότι όντως η υψηλή φορολογία είναι αντιαναπτυξιακή. Τους επεσήμανε, όμως, ότι οι όποιες φορολογικές και κοινωνικές παροχές δεν θα πρέπει να γίνονται σε βάρος του πλεονάσματος, για να μην τρωθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, η οποία κατά την Α. Μέρκελ είναι ακόμα ευαίσθητη. Επιπλέον, φέρεται να ανέφερε ότι αλλαγή πολιτικής θα εκληφθεί ως αλλαγή πλεύσης κι αυτό θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη, επισήμανση που «φωτογραφίζει» προφανώς και το σχεδιασμό της Ν.Δ. για ταχεία μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ιδιαίτερο βάρος έριξε η Α. Μέρκελ στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Τόνισε, όμως, ότι υπάρχει υστέρηση στο πεδίο της Δημόσιας Διοίκησης κι εκεί θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. Όσον αφορά, δε, στις επενδύσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι απαιτούνται πολλές και σημαντικές, με συνεχή προσπάθεια προσέλκυσης.
Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση και για τις τράπεζες, δηλαδή για τα «κόκκινα» δάνεια. «Το ξέρουμε, το παρακολουθούμε, βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά
Για τις Πρέσπες δεν είπε κάτι διαφορετικό από τα όσα είπε ό,τι είπε και δημοσίως, δηλαδή ότι δηλαδή είναι μια επωφελής συμφωνία.
Για την Ευρώπη, με φόντο τις έντονες διεργασίες για την εμβάθυνση της Ε.Ε., είπε ότι πρέπει να υπάρχει κοινή Άμυνα κι ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του λαϊκισμού για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ, ενώ για το Brexit τους είπε χαρακτηριστικά: Η Βρετανία ανακοίνωσε διαζύγιο, αλλά θα πρέπει να θέλεις και να χωρίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου