Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Πέρασε κατά πλειοψηφία η συμφωνία των Πρεσπών από την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής

Η συμφωνία πέρασε κατά πλειοψηφία με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Η συμφωνία των Πρεσπών  θα έρθει αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί στην ολομέλεια και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία
ζήτησε την κατάθεση του τροποποιημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι βουλευτές πριν τοποθετηθούν στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης να διαπιστώσουν εάν οι αλλαγές συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος επέμεινε στο αίτημα κατάθεσης του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων αντί μόνο των συνταγματικών τροπολογιών ενώ παράλληλα ζήτησε και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. «Η δημοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά αποτελεί προαπαιτούμενο για την συζήτηση» είπε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο  πως η κυβέρνηση δεν γνωστοποιεί τα επίμαχα έγγραφα γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ που εντόπισε όπως είπε στο επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν τις περασμένες ημέρες στην Βουλή των Σκοπίων. 

Από την πλευρά της, η Λιάνα Κανέλλη σχολίασε: «Δεν διατυπώσαμε εμείς κανένα αίτημα για το πλήρες κείμενο, όμως θέλω να μιλήσω για τη λεπτότητα καταχώρησης στα πρακτικά ενός κειμένου στα αγγλικά. Το 2015 στο Δημοψήφισμα ωρυόταν όλη η επικράτεια επειδή είχατε βάλει ακόμα και στα ψηφοδέλτια τον αγγλικό τίτλο. 

Να ακολουθούμε ότι μας λέει το «his master voice» αλλά να το φέρνουμε και στα πρακτικά;» Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης με τη σειρά  του, υποστήριξε πως «υπέκυψε στην ακροδεξιά συνιστώσα της που έγινε συνισταμένη. Φάνηκε από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη που είπε «εμείς δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία καθόλου». 

Ενώ ο κ. Βασίλης Κικίλιας είπε ότι: «Η συμφωνία αυτή αγνοεί τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού λίγο πριν τη λήξη της θητείας σας γι’ αυτό ζητάμε να προσφύγουμε σε εκλογές». Ένταση ανάμεσα σε Κατρούγκαλο - Καμμένο  Ένταση επικράτησε στη Βουλή ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο όταν ο δεύτερος υποστήριξε ότι αποτελεί «δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού», η αναφορά σε «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών. «Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. 

Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Πάνο Καμμένο να του απαντά: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός.

 Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει». Στη συνέχεια ο Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού. «Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. 

Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος οπουδήποτε υπάρχει ονομασία κράτους εκεί η συμφωνία είναι ρητή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού . Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γίνεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. 

Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου