«Κλειδώνει» η ένταξη στην επικείµενη ρύθµιση των 120 δόσεων και των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το πρώην ΙΚΑ.Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νέο, ιδιαίτερα ευνοϊκό σχήµα ρύθµισης αναµένεται να καλύπτει και χρέη εργοδοτών, εκτός από τις οφειλές
των ατοµικών εισφορών των µη µισθωτών. Το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το πρ. ΙΚΑ προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα και στις προσαυξήσεις, ή 100% έκπτωση στις προσαυξήσεις, εφόσον, όµως, γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής.
Η ελάχιστη µηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ, µε ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναµένεται να ενταχθούν βεβαιωµένα ληξιπρόθεσµα χρέη έως και το 2018. Το σύνολο των εργοδοτών που οφείλουν και θα µπορούσαν να ωφεληθούν αγγίζει τις 500.000. Η πλέον πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών δείχνει πως το πλήθος οφειλετών εργοδοτών του τ. ΙΚΑ είναι 490.785, οι οποίοι οφείλουν 18,18 δισ. ευρώ. Η πολυαναµενόµενη ρύθµιση προς τα Ταµεία θα συµπεριληφθεί σε νοµοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που αναµένεται να προωθηθεί στη Βουλή αρχές Απριλίου.
Υποχρεώσεις εργοδοτών προς το πρ. ΙΚΑ θα εξοφλούνται µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα ή 100% για εφάπαξ εξόφληση
Εφόσον αυτός ο στόχος επιτευχθεί, η πρεµιέρα της ηλεκτρονικής πλατφόρµας για τις αιτήσεις πρέπει να αναµένεται έως τα µέσα Απριλίου. Η διαφαινόµενη ένταξη στο νέο σχήµα και των οφειλών των εργοδοτών ολοκληρώνει τη «βεντάλια» των ρυθµίσεων για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταµεία, ρυθµίζοντας ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο που το... διακρατούν 1,4 εκατ. οφειλέτες και φτάνει στα 34 δισ.
Επανυπολογισµός
-Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους (πρ. ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ), η ένταξη θα συνεπάγεται:
-Εθελοντικό επανυπολογισµό οφειλών της περιόδου 2002 -2016 µε βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ, δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδηµα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δηµιουργίας της οφειλής. Ο επανυπολογισµός θα γίνεται ύστερα από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισµένου - οφειλέτη. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η µεγάλη πλειονότητα θα πέσει στην ελάχιστη εισφορά.
-Αυτόµατο «κούρεµα» του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002 - 2016 θα επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα.
-Αποπληρωµή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις, µε ελάχιστη δόση 50 ευρώ (30 για τους αγρότες). Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%. Ο µηχανισµός αυτός οδηγεί εθελοντικά σε σηµαντικό «κούρεµα» της βασικής οφειλής, το οποίο θα «κουµπώνει» µε την περιστολή των προσαυξήσεων και θα οδηγεί σε αποµείωση της οφειλής κατά 60-65%.
-Η διάρκεια ισχύος της ρύθµισης για όλους θα είναι τρίµηνη, δηλαδή η ένταξη θα ανοίξει για ένα τρίµηνο και ακολούθως θα κλείσει. Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά µε τρία βήµατα:
-Είσοδος του οφειλέτη στην ηλεκτρονική πλατφόρµα και αίτηµα για ενηµέρωση σχετικά µε το ποσό της οφειλής µετά τον επανυπολογισµό και τη µείωση των προσαυξήσεων.
-Ενηµέρωση του οφειλέτη έπειτα από σύντοµο χρονικό διάστηµα για το ποσό της οφειλής του αν ενταχθεί στη ρύθµιση.
-Επιβεβαίωση από τον οφειλέτη για την ένταξή του στη ρύθµιση και αυτόµατη έκδοση ταυτότητας οφειλής µε ποσό δόσης, αριθµό δόσεων και ηµεροµηνία πληρωµής.
Στη νέα ρύθµιση θα µπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ και 22.000 του πρ. ΕΤΑΑ, ενεργοί και µη ασφαλισµένοι, ενώ θα εξαιρούνται µόνο όσοι έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, ενώ όσοι δεν ενταχθούν θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα του ΚΕΑΟ για αναγκαστικά µέτρα. Το πλήθος των δόσεων θα διαµορφώνεται µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Κατ’ εξαίρεση οι αγρότες -οφειλέτες του τ. ΟΓΑ θα έχουν ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.
Ειδικά οι 356.000 οφειλέτες αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το «κούρεµα» των προσαυξήσεων του χρέους κατά 85%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισµό, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν από το 2007 είχαν µικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόµου Κατρούγκαλου.
Πάνω από 78.000 µη µισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών , αναµένεται να συνταξιοδοτηθούν µέσα από τη ρύθµιση, καθώς τώρα έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου