Ποσά αναδρομικών που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 2.560 ευρώ ως 4.570 ευρώ υπολογίζεται ότι οφείλει να επιστρέψει η κυβέρνηση λόγω των παράνομων μειώσεων του Μνημονίου του
2012 σε κάθε έναν από τους 2,4 εκατ. συνταξιούχους.
Μάλιστα, στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός και ο νόμος Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου οι ίδιες παράνομες μειώσεις επιβάλλονται και μετά το 2016, τότε ο λογαριασμός των αναδρομικών σχεδόν διπλασιάζεται.
Την επιστροφή των αναδρομικών βλέπουν ως πιθανότερο ενδεχόμενο και οι δανειστές. Μετά την έκθεση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, χθες ήταν η σειρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να προσδιορίσει στη δική του έκθεση το κόστος επιστροφών από τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, στα 9,4 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό κίνδυνο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση. Από το ποσό αυτό:
• 6,4 δισ. ευρώ είναι τα αναδρομικά των παράνομων μειώσεων στις συντάξεις.
• 2,6 δισ. ευρώ είναι τα αναδρομικά Δώρων στο Δημόσιο.
• 1,5 δισ. ευρώ είναι το σταθερό επαναλαμβανόμενο ποσό για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης από εδώ και πέρα.
Το ΔΝΤ σημειώνει με αστερίσκο στη σελίδα 56 της έκθεσής του πως οι εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν μια πιθανή αντισυνταγματικότητα του νόμου 4387/2016. Σε αυτό το ενδεχόμενο (σ.σ.: να βγει δηλαδή αντισυνταγματικός και ο νόμος Κατρούγκαλου που διατήρησε τις παράνομες μειώσεις), το κόστος των αναδρομικών αυξάνεται επιπλέον κατά 2% ως 4% του ΑΕΠ, λέει το ΔΝΤ, που σημαίνει ότι στα 9,4 δισ. ευρώ θα έρθουν να προστεθούν άλλα 3,8 με 7,8 δισ. ευρώ αναδρομικών από μειώσεις που συνεχίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τις έκρινε αντισυνταγματικές από τον Ιούνιο του 2015.
Σημειώνεται ότι οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται από τις αρχές του 2019 δικαιώνουν συνταξιούχους με αγωγές που κατατέθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ και μετά το νόμο Κατρούγκαλου, με επιστροφές για το διάστημα από 1ης Ιουλίου 2015 ως και 2018.
Αν επρόκειτο σήμερα να πληρωθούν τα αναδρομικά των 6,4 δισ. ευρώ από τις μειώσεις που είχαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις οι περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι που παίρνουν άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ, τότε κατά μέσο όρο θα έπρεπε να επιστραφούν 4.570 ευρώ στον καθένα. Ενώ αν τα 6,4 δισ. ευρώ καλύπτουν και τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ που έχασαν τα Δώρα, δηλαδή για τα 2,4 εκατ. συνταξιούχους, τότε κατά μέσο όρο θα έπρεπε να επιστραφούν 2.560 ευρώ στον καθένα.
Τα τελικά ποσά που έχουν λαμβάνειν οι συνταξιούχοι θα είναι δυνατό να εκτιμηθούν με περισσότερη ακρίβεια όταν βγει η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου. Η απόφαση καθυστερεί πάνω από ενάμιση χρόνο. Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, τα αναδρομικά πιάνουν από Ιούλιο 2015 ως και 2018 τουλάχιστον. Αν βγει συνταγματικός ο επανυπολογισμός συντάξεων, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναδρομικά σταματούν στο διάστημα 2015 – 2016, διότι ο επανυπολογισμός με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη (μικρότερη της παλιάς) και με την προσωπική διαφορά (ως συμπληρωματικό ποσό για να μην φανεί η μείωση) διατήρησε τις παράνομες μειώσεις από το 2016 ως και το 2018.
Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου