Αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση με τον Ούντο Μπούλμαν.«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η συνάντηση αν αποδέχονταν την πρόκληση παρουσίας, τοποθέτησης και διαλόγου, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις - όχι για να
συμφωνήσουμε αλλά για να διαφωνήσουμε με τον φίλο μου τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και καταλόγισε έλλειμμα αυτοπεποίθησης στους προέδρους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.
Σχολίασε πως ίσως δικαιολογείται η απουσία τους, καθώς η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, ενδεχομένως τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες.
«Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα της υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Αποδείξαμε ότι υπάρχει κι' άλλος δρόμος».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του απάντησε στις αιτιάσεις του ΚΙΝΑΛ ότι επιχειρεί να αλώσει και να λεηλατήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. «"Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε πως συνιστά «πολιτική αυτοακύρωση αν κάποιοι επιθυμούν την στρατηγική ήττα της κεντροαριστεράς». Ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «πλατιά κόκκινη και πράσινη συμμαχία» ώστε «να ξεπεράσουμε την βολική σιωπή και βολική ακινησία» όπως είπε. Κατά τον κ. Τσίπρα, το δίλημμα των ευρωεκλογών και όχι μόνο είναι «με την αριστερά ή με την δεξιά με την πρόοδο ή την συντήρηση».
«Είμαστε Αριστεροί, δεν θέλουμε να γίνουμε Κεντροαριστεροί»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως όταν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς, τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Κι εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει στρατηγική και να ανοίξει ένας διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
"Το καθήκον μας, ωστόσο, ως προοδευτικές δυνάμεις είναι να μην αποδεχτούμε τη ζοφερή πραγματικότητα ως νομοτέλεια, αλλά να αγωνιστούμε από κοινού, παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπέρβαση του κυρίαρχου μοντέλου, που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε έκρηξη των ανισοτήτων, αλλά και σε μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση. Για να πετύχουμε σε αυτή την ιστορική αποστολή, χρειαζόμαστε ένα οραματικό και συγχρόνως πειστικό πολιτικό πρόγραμμα", σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι, βέβαια, άμοιρες ευθυνών, για αυτή τη στοχοποίηση του ελληνικού λαού.
"Καλλιέργησαν την αυταπάτη της ισχυρής οικονομίας που όμως τα θεμέλιά της ήταν χτισμένα πάνω στην άμμο", τόνισε και συνέχισε: "Μια ρηχή οικονομία, με ρηχή παραγωγική βάση, βασισμένη σχεδόν εξολοκλήρου σε υπηρεσίες, με ένα σκληρό νόμισμα που έγινε μοχλός για τη δημιουργία μιας οικονομικής και τραπεζικής φούσκας που σύντομα κατέρρευσε.
Και ταυτόχρονα ένας δημόσιος τομέας μη αποτελεσματικός, ένα κοινωνικό κράτος ασθενές, εκτεταμένο δίκτυο παραοικονομίας και πελατειακών σχέσεων. Και με μια δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν τη κρίση, που φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη.
Και κατόπιν το μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ. Και έτσι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ".
"Η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά", είπε ο πρωθυπουργός.
"Ο μεγάλος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα νέο, Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης", τόνισε ο κ. Τσίπρας. "Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη - Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία", πρόσθεσε.
Είπε ότι γνωρίζει πως κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία, αλλά δήλωσε πως είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού»
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος και μάλιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
"Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί", είπε και εξήρε τη στάση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ υπέρ της Συμφωνίας αναφέροντας τον Μίλτο Κύρκο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που μίλησαν στη σημερινή εκδήλωση.
Μπούλμαν: «Ανεύθυνη και τιμωρητική η πολιτική Σόιμπλε»
«Ο κόσμος δέχεται πυρά, η Ευρώπη είναι υπό επίθεση, οι λαοί μας απειλούνται» δήλωσε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν. Συνεχίζοντας δε, αναρωτήθηκε «αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;» ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Μπούλμαν εκτίμησε πως το καπιταλιστικό σύστημα δοκιμάστηκε, και αποτέλεσμά του είναι η απειλή με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη.
«Αυτή είναι η νύχτα που θα ξεκινήσει ο διάλογος» συνέχισε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάνοντας ειδική αναφορά στο πόσο «έχουν υποφέρει οι Έλληνες».
Μάλιστα, αναφερόμενος στα όσα «απαράδεκτα», όπως είπε, επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη τιμωρητική πολιτική. Ζήτησε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά η Ευρώπη σε μια τιμωρητική πολιτική και σε οικοδόμημα, εκείνο της Τρόικας, η οποία λειτούργησε εκτός δημοκρατικού ελέγχου. «Είσαστε πραγματικοί μαχητές σε δύσκολους καιρούς και αυτό είναι το που πρέπει να υιοθετήσουμε ως πνεύμα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μπούλμαν αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες. «Είμαστε στο ίδιο πλοίο και μαζί σε όποια θύελλα μας απειλεί. Η Ευρώπη δεν είναι του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της Τρόικα, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης – καμία Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στην απληστία, στα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά και στην πελατειακή εξουσία, η οποία ευνοεί μόνο τους λίγους και αποτελεί εμπόδιο για τους πολλούς. Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφισή του καθώς ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος μιας προοδευτικής λύσης» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που προστατεύει».
Τόνισε πάντως, πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το μίσος και η ξενοφοβία που καλλιεργείται, και βάζει το ένα έθνος απέναντι στο άλλο. «Αυτό σημαίνει πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ελληνικό έθνος που βοηθά, όπως επεσήμανε, στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.
«Όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει και αυξανόμενη ελπίδα» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Μεσόγειος, μπορεί να μην είναι ένας υγρός τάφος, αλλά ένα σημείο συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων.
Θεοχαρόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται, είναι υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων
Ομιλία απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για να αναχαιτιστεί η επέλαση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της άκρας Δεξιάς, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται τον διάλογο, γιατί έχει προοδευτικές θέσεις με τις οποίες πορεύεται.
Σε κοινό πάνελ με θέμα, «Η προοδευτική πρόταση για μια βιώσιμη και συμμετοχική Ευρώπη», συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, καθώς και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ έχει βγάλει απαγορευτικό για την εκδήλωση, αφού ο διεμβολισμός του κόμματος που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο προσεταιρισμός των ψηφοφόρων του, έχουν προκαλέσει οργή. Ετσι ούτε η Φώφη Γεννηματά θα παραστεί, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πάντως συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ούντο Μπούλμαν.
Εξάλλου, από νωρίς φρόντισαν να ειδοποιήσουν ότι δεν θα μετάσχουν στην εκδήλωση, που μόνο στόχο εκτιμούν έχει να παίξει το εκλογικό παιχνίδι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου