Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλει να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι τη λήξη της θητείας της σε δύο χρόνια, αλλά οι ενδείξεις πυκνώνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δύσκολα θα
αντέξει μέχρι τότε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει ολοένα και πιο κουρασμένη, κάτι που φαίνεται να συνειδητοποίησε και ο Εμανουέλ Μακρόν σπεύδοντας να αναπτύξει το όραμά του για την ευρωπαϊκή αναγέννηση μέσα από άρθρο του σε εφημερίδες των 28 κρατών μελών της ΕΕ και όχι στη Μέρκελ.
Αλλά δεν είναι τόσο η κόπωση της καγκελαρίου που φαίνεται ότι θα καθορίσει τις εξελίξεις, ούτε η νέα δυναμική που έφερε στους Χριστιανοδημοκράτες η εκλογή στο τιμόνι τους της Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, όσο τα τεκταινόμενα στους ελάσσονες εταίρους του «μεγάλου συνασπισμού», όπως σημειώνει το Politico. Η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να συμμετάσχουν στη συμμαχία με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης δίχασε την κεντροαριστερά, καθώς πολλοί στο κόμμα θεωρούν ότι έχουν καταντήσει δεκανίκι της δεξιάς χάνοντας το σοσιαλιστικό τους πρόσημο, με αποτέλεσμα να καταποντίζονται στις δημοσκοπήσεις βλέποντας την πλάτη των Πρασίνων. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, αλλά και κρίσιμες αναμετρήσεις σε ομόσπονδα κρατίδια την άνοιξη και το φθινόπωρο, πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων γενικών εκλογών. Θεωρητικά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, αφού σε περίπτωση αποχώρησης των Σοσιαλδημοκρατών, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους. Μόνον που οι τελευταίοι μάλλον θα προτιμήσουν μια νέα προσφυγή στις κάλπες, ώστε να ενισχύσουν τη δύναμή τους στη Βουλή και να διαπραγματευτούν από ισχυρότερη θέση.
Τυχόν αρνητικά αποτελέσματα στις επικείμενες εκλογές για τους Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείεται να επιταχύνουν την κατάρρευση της κυβέρνησης καθώς θα ενταθεί η πίεση να περάσει η SPD στην αντιπολίτευση επιδιώκοντας την ανανέωση. Κρίσιμη θα είναι στα τέλη Μαϊου η μάχη της Βρέμης, παραδοσιακού προπυργίου της κεντροαριστεράς που δεν αποκλείεται να περάσει στα χέρια των συντηρητικών. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες επικρατήσουν έστω και οριακά εκεί και αποφύγουν μια συντριβή στις ευρωεκλογές, ίσως πάρουν παράταση μέχρι το φθινόπωρο, όταν έπονται οι εκλογές στο Βραδεμβούργο- όπου διαγκωνίζονται στις σφυγμομετρήσεις με την CDU και την ακροδεξιά AfD για την πρωτιά - και στη Σαξονία.
Προκειμένου να ενισχύσει τα σοσιαλιστικά του διαπιστευτήρια το SPD παρουσίασε το τελευταίο διάστημα μια σειρά προτάσεων, όπως η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης, η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και η κατάργηση αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που είχε περάσει το 2005 ο Σοσιαλδημοκράτης τότε καγκελάριος Σρέντερ. Αλλά προσέκρουσαν, ως αναμενόμενο, στην άρνηση των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, που επισημαίνουν ότι οι προτάσεις αυτές υπονομεύουν τον συμπεφωνημένο στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Φυσικά τέτοιες διαφωνίες -ειδικά σε προεκλογική περίοδο- είναι συνηθισμένες, αλλά όσο μεγαλύτερη στροφή προς τα αριστερά κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, τόσο εντείνεται η πίεση στην κυβερνητική συμμαχία.
Η καγκελάριος δεν έχει μιλήσει για το θέμα, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο, που τη διαδέχθηκε στην ηγεσία της CDU η εκλεκτή της αποφεύγει να πάρει θέση στα περισσότερα εσωτερικά ζητήματα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο στο πότε θα πέσουν οι τίτλοι τέλους στην κυβερνητική συμμαχία θα παίξει και η επιλογή από τους Χριστιανοδημοκράτες του κατάλληλου χρόνου για τη μετάβαση εξουσίας από την Μέρκελ στην «ΑΚΚ», όπως αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος την επικεφαλής της CDU. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι όσο ταχύτερα διαλυθεί ο συνασπισμός και προκηρυχθούν εκλογές τόσο το καλύτερο για την Κραμπ Καρενμπάουερ, αφού δεν θα αναγκαστεί να φορτωθεί τα λάθη της κυβέρνησης μέχρι το 2021 και θα κάνει προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενη να φέρει νέο αέρα στην καγκελαρία. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά θα περιοριστεί και ο χρόνος για δικές της «γκάφες», όπως το πρόσφατο σχόλιό της για τις «ουδέτερες» τουαλέτες στο Βερολίνο, που προκάλεσε πολιτική θύελλα στη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου