Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Κώστας Ασκούνης : «Η ασφάλεια του πολίτη ως απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας»

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο«Η ασφάλεια του πολίτη ως απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας»
Κυρίες και κύριοι,
η μαζική παρουσία σας σήμερα εδώ αλλά και το επίπεδο των εισηγήσεων των ομιλητών επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης μας να διοργανώσουμε την συζήτηση με θέμα την ασφάλεια στην πόλη μας, αποδεικνύοντας ότι για τους πολίτες της Καλλιθέας το θέμα
αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας.
Αγαπητοί φίλοι, ​
Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Ένα από αυτά είναι το αίσθημα ασφάλειας. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, στην Καλλιθέα η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο.
Οι πολίτες βιώνουν στο πετσί τους την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα και ανησυχούν για τις οικογένειές τους αλλά και για τις περιουσίες τους.
Είναι γεγονός ότι η ανεργία και η φτώχεια οδηγούν τους πολίτες σε κοινωνικό αποκλεισμό, σε περιθωριοποίηση και σε αδυναμία πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες.
Ο πολίτης αισθάνεται περιθωριοποιημένος, βιώνει έντονα το αίσθημα της αδικίας, έχει θυμό και οργή, πιστεύει ότι αυτό δεν είναι δική του επιλογή αλλά αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας και βιώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
Εάν δεν υπάρξουν μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης είναι εύκολο οι πολίτες να καταφύγουν σε διαφόρων μορφών παραβατικές ενέργειες.
Είναι αυτονόητο ότι η αντιμετώπιση των ληστειών, των ναρκωτικών, το αναβαθμισμένο έγκλημα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν από την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, η οποία πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε μέσα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή είναι η καταστολή. Η παρέμβαση της Αστυνομίας πρέπει να κινείται πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και στην διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη.
Το ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πρόληψη και σε αυτό θα αναφερθώ.
Αυτό επιτυγχάνεται με την δυνατότητα αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν στην ανεργία και στην φτώχεια.
Μία κοινωνία που έχει ρυθμούς ανάπτυξης και μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τα φαινόμενα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας από μια κοινωνία που βρίσκεται σε μια συνεχή κρίση.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο Σχολείο και στις συνθήκες λειτουργίας του αφού μπορεί να λειτουργήσει ως θερμοκήπιο ανάπτυξης της νεανικής παραβατικότητας.
Ο Δήμος μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών μπορεί να επιλύσει, έως ένα βαθμό, τα τρέχοντα προβλήματα της φτώχειας και σε συνδυασμό με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες για όλους να δημιουργήσει την αίσθηση στους πολίτες ότι δεν είναι μόνοι τους στην κρίση, ότι δεν είναι ξεχασμένοι και να αισθάνονται την πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη, δηλαδή ο Δήμος να δημιουργήσει μια ομπρέλα κοινωνικής προστασίας για τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Είναι σίγουρο ότι ένα αναπτυξιακό σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις, νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους πολίτες, να φέρει νέα εισοδήματα.
Στην Καλλιθέα μπορεί και πρέπει να εκμεταλευθούμε την μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την ανάδειξη της λεωφόρου Συγγρού σε τουριστικό προορισμό, το Airbnb, και να διοχετεύσουμε όλους αυτούς τους επισκέπτες στην τοπική οικονομία δημιουργώντας νέες επιχειρήσεις και νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους.
Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας.
Στην Καλλιθέα οι δύο κεντρικές πλατείες Κύπρου και ιδιαίτερα η πλατεία Δαβάκη αφέθηκαν στην τύχη τους, οδηγήθηκαν στην υποβάθμιση καθιστώντας τες απαγορευτικές για μητέρες και μικρά παιδιά και εστίες εγκληματικότητας.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των δημοσίων κοινοχρήστων χώρων, ο σύγχρονος φωτισμός δρόμων και πλατειών της πόλης, η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος δηλαδή ότι ο πολίτης ζεί σε μία καθαρή και φιλική πόλη σε συνδυασμό με το δίκτυο κοινωνικής πολιτικής, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης που θωρακίζουν τους πολίτες και τους νέους ώστε να μην διολισθαίνουν προς την παραβατικότητα.
Στόχος είναι οι νέοι και τα δυναμικά κοινωνικά στρώματα να συνδέσουν την ζωή τους και την επαγγελματική τους πορεία με την πρόοδο της πόλης, να δημιουργήσουν ζωντανές γειτονιές και να αποκαταστήσουν τον κοινωνικό ιστό που σήμερα δεν υπάρχει.
Επίτρεψέ μου εδώ να αναφερθώ στο θέμα του φωτισμού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί τους δήμους για την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων οδών και πλατειών με 200.000.000€
με επιτόκιο 2,4% μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο Δήμος να καταγράψει με ακρίβεια όλα τα φωτιστικά σώματα οδών και πλατειών. Παραδώσαμε στον Δήμαρχο μία πλήρη καταγραφή που αφορούσε τα 6.654 φωτιστικά σώματα που υπάρχουν στην πόλη μας δηλαδή το 70% της μελέτης και μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή με σύγχρονης τεχνολογίας, LED, και φυσικά χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας φωτιστικά.
Όλα ήταν έτοιμα και το μόνο που είχε να πράξει ήταν να δημοπρατήσει το έργο.
Μάλιστα στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο κος Κάρναβος μιλούσε «για εξοικονόμηση 500.000 € το χρόνο από την αντικατάσταση των λαμπτήρων με άλλους χαμηλότερες κατανάλωσης».
Αντίθετα, το μόνο που έκανε ο Δήμαρχος ήταν να αλλάξει 20 λάμπες στην εκκλησία της Ευαγγελιστρίας και μάλιστα διοργανώνοντας φιέστα εγκαινίων!!!
Αυτό είναι ενδεικτικό της πλήρους ανικανότητας που δυστυχώς το πληρώνει ο πολίτης και σε χρήμα και φυσικά σε συνθήκες ασφάλειας.
Μία πόλη με σύγχρονο φωτισμό είναι πιο ασφαλής γιατί περισσότερο φως, σημαίνει λιγότερη εγκληματικότητα, μεγαλύτερη ασφάλεια για τον πολίτη.
Τέλος, η επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας για την αντιμετώπιση μικρής έντασης παραβατικών ενεργειών κρίνεται επιτακτική.
Κυρίες και Κύριοι
Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτη προτεραιότητα σε ένα Δήμο που θέλει να αγωνιστεί για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών του.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλλιθέας οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αντί να περιορίζεται σε ρόλο σχολιαστή τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η αστυνομία στην πάταξη της εγκληματικότητας.
Χρειάζεται να τονίσουμε τον σημαντικό ρόλο της ομάδας ΔΙΑΣ που με την ενίσχυση και εξοπλισμό της μπορεί να επαναφέρει την ασφάλεια στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου