Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Του Αντώνη Κοτσακά : Προοδευτική συμμαχία «με σάρκα και οστά»

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντώνη ΚοτσακάΘέμα των ημερών, λοιπόν, η Προοδευτική Συμμαχία; Μετά την επιτυχημένη συνάντηση στο κλειστό του Γαλατσίου και τον ενθουσιασμό που επικράτησε, δημιουργήθηκαν θετικές προσδοκίες αλλά και ερωτήματα.


Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες. Γιατί τώρα γίνεται πασιφανές ότι τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη οι λαοί μεταβαίνουν από τον πολιτικό δικομματισμό στον κοινωνικό διπολισμό.

Τακτικού ή στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή;

Προφανώς το δεύτερο και είναι επιλογή με βάθος χρόνου. Είναι επιλογή που στοχεύει να εκφράσει πολιτικά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό. Πολίτες που δεν έχουν οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ενδεχομένως κριτική στάση απέναντί του. Κατανοούν όμως την ανάγκη συσπείρωσης και διαμόρφωσης προοδευτικού πόλου ως ανάχωμα απέναντι στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και την άκρα Δεξιά που αναπτύσσεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας.

Πρόκειται για νέο κόμμα;

Όχι βέβαια, πρόκειται για μια προσπάθεια να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-παράταξη, δεδομένου του μικρού οργανωτικού του μεγέθους. Υπάρχουν διάφορες συλλογικότητες, όμιλοι, πολιτικές κινήσεις, ομάδες πρωτοβουλίας, συσπειρώσεις κ.λπ. αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες στον προοδευτικό χώρο, καθώς και στην ανένταχτη Αριστερά και την Οικολογία.
Η κάθε συλλογικότητα διατηρεί την οργανωτική της αυτοτέλεια και κανείς δεν εντάσσεται σε άλλον σχηματισμό. Διαμορφώνεται έτσι ένας αστερισμός που να μπορεί μέσω αυτού να εκφραστεί πολιτικά το σύνολο του προοδευτικού και αριστερού χώρου. 
ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου