“Με τους περισσότερους από όσους έρχονται από τον προοδευτικό χώρο θεωρώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και πριν τις εκλογές πάνω σε ένα πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης”, ανέφερε μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 η υποψήφια δήμαρχος
Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Για την αντιπαράθεση με τον κ. Ταχιάο, η κα Νοτοπούλου τόνισε πως “προσωπικά δεν είχα τη διάθεση να ανοίξω έναν τέτοιου είδους πολιτικό διάλογο, δεν το θεωρώ αξιοπρεπές. Από εκεί πέρα όμως ξέρουμε όλοι ότι έχω πέσει και θύμα ενός απίστευτου σεξιστικού μπούλινγκ και ο κ. Ταχιάος πρωτοστατεί αυτού, είμαι αποφασισμένη να μη δεχτώ ούτε μισή τέτοιου είδους επίθεση επάνω μου. Θα απαντιέται, με άλλο ύφος- δεν μπορώ να μιλήσω με το δικό του- αλλά θα απαντιέται. Εξάλλου είναι γνωστή η ιστορία που κουβαλά ο καθένας. Ο κ. Ταχιάος είναι γνωστός στην πόλη, είναι γνωστή η ιστορία του με τους τραμπουκισμούς, είναι γνωστή και η απραξία του όλα τα προηγούμενα χρονιά. Το πιο γνωστό από όλα όμως είναι ότι υπήρξε αντιδήμαρχος του Παπαγεωργόπουλου, και υπήρξε και υπερασπιστής του”.
Ερωτηθείσα εάν πρόκειται για μια αντιπαράθεση για τον δήμο ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Νοτοπούλου τόνισε πως “έτσι υποστηρίζει ο ανθυποψήφιός μου. Για μένα είναι μία αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο κόσμους”. “Είμαστε αποφασισμένοι και εγώ πρωτοστατώ στη μάχη αυτή – ακριβώς για αυτό άφησα και το υπουργείο με πολύ μεγάλη χαρά, γιατί η μάχη είναι πολύ μεγάλη” σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν διανοούμαι και για αυτό θα δώσουμε τη μάχη σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, η πόλη να γυρίσει στη δεκαετία του '90 και του 2000. Αυτό δεν θα συμβεί”.
Παράλληλα, ανέφερε πως “ο καθένας κουβαλά την εμπειρία του, τα πεπραγμένα του. Εμένα τα πεπραγμένα μου τρία χρόνια τώρα σε θέσεις ευθύνης -δεν θα επικαλεστώ ούτε τους αγώνες, ούτε τίποτα άλλο-, είναι να δίνω λύσεις σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης όχι μόνο του δήμου Θεσσαλονίκης”. “Οφείλαμε να το κάνουμε, ήμουν υφυπουργός Εσωτερικών και νωρίτερα γραφείο πρωθυπουργού. Η δουλειά μου, η ευθύνη που είχα ήταν να λύνω τα ζητήματά τους. Άρα δεν πρόκειται για ετεροπροσδιορισμό, αλλά για μία παράθεση του τι κάναμε μέχρι τώρα”. “Μένουν πάρα πολλά να γίνουνε στην πόλη. Η παρούσα διοίκηση έκανε πολλή δουλειά στον τομέα της εξωστρέφειας, μένουν όμως πάρα πολλά να γίνουν στο κομμάτι της ανάπτυξης, της καθαριότητας, της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής προστασίας”.
Σχετικά με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, σημείωσε πως “έγινε μία αρχή, η οποία λειτούργησε στο κέντρο της πόλης”, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το τρόπο που σχεδιάστηκε το πρόγραμμα. “Είμαι -κι αυτό είναι πάγια πεποίθησή μου και πρακτική μου- απολύτως σίγουρη για το ότι θα πρέπει να ρωτιούνται πρώτα από όλα οι φορείς της πόλης για να σχεδιάσεις ένα πρόγραμμα”, τόνισε αναφερόμενη στην προώθηση των συνεργειών για τέτοιου είδους θέματα. “Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει του συστήματος ελεγχόμενης σταθμευμένης”, ανέφερε και στάθηκε επίσης στο κομμάτι της ενίσχυσης της δημοτικής αστυνομίας αλλά και στο αίσθημα ευθύνης των ίδιων των κατοίκων. “Θα συνεχιστεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης αλλά με βελτιώσεις και συζήτηση από την αρχή”.
Ερωτηθείσα για τις γειτονιές εκτός του κέντρου και της βιτρίνας, η κα Νοτοπούλου τόνισε ότι “η κατάσταση είναι κακή”. “Το πρώτο που λείπει είναι φωτισμός” και “να αναζωογονηθεί η γειτονιά κι αυτό μπορεί να γίνει με πολλά μέτρα”. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο μέλημα να περάσουμε “από τα αστικά κενά, στα αστικά κοινά”, φέροντας ως παράδειγμα τα πάρκα τσέπης, καθώς επίσης στη “βοήθεια στην αδειοδότηση των καταστημάτων στις γειτονιές και ίσως κάποια κίνητρα”. Επιπλέον αναφέρθηκε στο κομμάτι της καθαριότητας που είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα, “όταν στις δημοσκοπήσεις είναι το πρώτο ζήτημα που επικαλούνται οι πολίτες, για κάθε υποψήφιο δήμαρχο είναι το σημαντικό. Το πώς πας να το λύσεις όμως είναι αυτό που κάνει τη διαφορά”.
“Το πιο σημαντικό για εμένα σε αυτήν την διοίκηση πέρα από την καθημερινότητα που είναι πρώτη σε προτεραιότητα είναι το νερό” τόνισε κατά τη συνέντευξή της επισημαίνοντας ως “ο μεγαλύτερος αγώνας σε αυτήν την πόλη έχει δοθεί με το δημοψήφισμα 98% όχι στην ιδιωτικοποίηση”. Κάλεσε δε τους ανθυποψηφιούς της να τοποθετηθούν για το τι θα κάνουν με το νερό της πόλης, “γιατί εμείς φροντίσαμε να μην ιδιωτικοποιηθεί, να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο, να παραμείνει κρατικό το μάνατζμεντ και φροντίσαμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο έτσι ώστε το 24% να δια δημοτικοποιηθεί”. “Οι δήμοι έχουν μία τεράστια ευθύνη, δεν την έχει αναλάβει κανένας. Πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, στο τέλος της ημέρας νομίζω θέλουνε πολλοί να υπάρξει ιδιωτικοποίηση του νερού. Εγώ είμαι αποφασισμένη αυτό να μην το επιτρέψω και δεν είμαι μόνη μου, είμαι με το 98% της πόλης που τότε έδωσε αυτόν τον μεγάλο αγώνα”.
“Το όραμά μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει μία ευρωπαϊκή μητρόπολη. Τρία χρόνια τώρα δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά για αυτό. Κλείσαμε τις τρύπες του μετρό, βάλαμε ένα τέλος στο σκάνδαλο του ΟΑΣΘ” ανέφερε μεταξύ άλλων. Παραδέχτηκε πως “μένουν πάρα πολλά να γίνουν στο κομμάτι των αστικών συγκοινωνιών” και αναφέρθηκε στις ευθύνες των δήμων, όπως για την αγορά λεωφορείων σημειώνοντας πως στο νομικό πλαίσιο του ΑΣΥΘ προβλέπεται 40% συμμετοχή από τους δήμους και πως υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που ένας δήμος μπορεί να αξιοποιήσει. Επίσης αναφέρθηκε στον καθαρισμό των λεωφορειολωρίδων και στις ασφαλείς στάσεις.
Για την συνεργασία της με τους άλλους δημάρχους το προηγούμενο διάστημα σημείωσε “η ευθύνη μου, αυτήν την εντολή μου έδωσε ο πρωθυπουργός, ήταν να αναβαθμίσουμε τη βόρεια Ελλάδα. Την αναβαθμίζεις μόνο αν εμπιστευτείς τους ανθρώπους της, δεν κάναμε ποτέ διακρίσεις εάν κάποιος προέρχεται από τη δεξιά ή την αριστερά, νομίζω πως οι διοικήσεις που εγώ η ίδια διόρισα το αποδεικνύουν αυτό ότι διορίσαμε άξιους ανθρώπους”. “Το πρώτιστο για μένα είναι να λυθούν τα ζητήματα, δεν την φοβάμαι την συνεργασία, την επιζητώ σε ένα κοινό στόχο όμως, σε ένα κοινό όραμα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνεργαστήκαμε είχαν κοινό όραμα να φροντίσουν τους κατοίκους τους”.
Μιλώντας για τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη μαζί”, η κα Νοτοπούλου τόνισε πως“είναι ένα ψηφοδέλτιο πραγματικής διεύρυνσης που αποδεικνύει πως δεν είμαστε κομματικές υποψηφιότητες. Άνθρωποι από διαφορετική προέλευση και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, άξιοι άνθρωποι όλοι τους”. “Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν να δώσουν στην πόλη τους και πάνω από όλα είναι άνθρωποι καθαροί που δεν ακολουθούν τις γραμμές κανενός κόμματος αλλά οι ίδιοι προσφέρουν στους χώρους που είναι. Είναι άνθρωποι καταξιωμένοι, είναι άνθρωποι νέοι, άνθρωποι με όνειρα και όραμα για την πόλη”.
Τέλος, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην κυβερνητική αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία χαρακτηρίζοντας την “ιστορικής σημασίας” και στις συνέργειες και συνεργασίες που βγήκαν από αυτήν την πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών και των επιχειρηματιών.
Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της διαβαλκανικής ανάπτυξης και έκανε αναφορά στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη (5&6 Απριλίου) υπογραμμίζοντας πως αποτελεί “ευκαιρία για τη βάση, για τα επιμελητήρια, για την αυτοδιοίκηση, για όλους τους φορείς να βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από πάνω, από τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά πρέπει πρωτίστως να την προκαλέσουμε εμείς από τη βάση”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου