Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν προκαλούν οι τουρκικές κινήσεις των τελευταίων ημερών, με την Αθήνα και την Λευκωσία να αυξάνουν τις διπλωματικές τους κινήσεις στρεφόμενοι στα όργανα της Ευρωπαϊκής
Ένωσης έτσι ώστε αφενός να εξασφαλίστει μία ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και αφετέρου να ληφθεί μια απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα έχει όντως προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι κινήσεις της ΕΕ
Το προσχέδιο δήλωσης που θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και διέρρευση στα ΜΜΕ την Δευτέρα φαίνεται πως κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να "απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία", σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει "τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" και θα σημειώνεται ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ".
Ακόμη, οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι "δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων που γίνονται, πολύ μεγάλη σημασία είχε και η τοποθέτηση του αμερικανικού παράγοντα. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το Στέιτ Ντιπαρτμεντ χαρακτήρισε ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως είναι προφανές, η ιδιαίτερα σκληρή προς την Τουρκία δήλωση των ΗΠΑ σχετίζεται και με την ολοένα και αυξανόμενη αποστασιοποίηση των δύο κοντινών μέχρι πρότινος συμμάχων, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην υπόθεση των s-400 και την τουρκική προσέγγιση προς τη Ρωσία.
Επιμένει ο Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την ένταση γύρω από τα θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και μετά την προσωπική επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν,, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που προώθησε η Κύπρος για άτομα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις του «Πορθητή».
«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.
Σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως έναν απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».
Η επανέναρξη των ΜΟΕ Ελλάδας - Τουρκίας
Την ίδια στιγμή και με την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα να είναι δεδομένη,, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. ¨οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ «με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου