Διπλό μήνυμα στην Άγκυρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2018.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όσο και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, αναφέρθηκαν στο θέμα της Χάλκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αναφορές έγιναν στην εισαγωγική τους τοποθέτηση, η οποία συνοψίζει την οπτική της Ουάσινγκτον για τα βασικότερα προβλήματα και παρατηρήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. «Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπράουνμπακ είπε ότι «στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της».
Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, λέγοντας ότι με την ισχυρή παρότρυνση του προέδρου Τραμπ, η Ουάσινγκτον κατάφερε να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολούμαι εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την γενικότερο επίπεδο των θρησκευτικών ελευθεριών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου» που έχουν εμφανιστεί. Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.
Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πραγματικές και αρνητικές συνέπειες για τους S-400
Φρένο στα σενάρια για ενδεχόμενη πολιτική επέμβαση του προέδρου Τραμπ με σκοπό την αποφυγή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει για το αν κάποιος από την αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην τουρκική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων στην περίπτωση που προχωρήσει με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
Σε ερώτηση ιστότοπου για την δήλωση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει άριστη σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ και ως εκ τούτου η χώρα του δεν θα υποστεί κυρώσεις, η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι η απόκτηση των S-400 θα επιφέρει «πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις».
«Ενώ δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των προμηθειών και της βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F- 35 και την έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA)», ανέφερε η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει η απόκτηση του S-400 στην συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το παράθυρο για τη συνέχιση των συζητήσεων που αφορούν τις αμερικανικές ανησυχίες για την απόκτηση του συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος από έναν νατοϊκό σύμμαχο.
«Συνεχίζουμε να τονίζουμε τις ανησυχίες μας για το S-400 και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας για την εξαγορά του S-400».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου